Havermoutpap is voor mij echte comfort food. De warm wordende melk en havermout langzaam doorroeren bij het fornuis en even nadenken. De gebeurtenissen van de week door mijn hoofd laten dwarrelen. Alles wat er is gebeurd, wat ik nog moet doen. Problemen in de wereld. Soms rolt het door elkaar. Gelukkig is pap simpel.

Ik ben een beetje chocolade verslaafd. Ik geniet ervan met mate, meestal (een paar stukjes van) een goede pure reep. Maar soms ook zo’n hele foute zoete melkchocoladereep of -letter. Die begint heerlijk, maar valt later tegen. Sugar rush.
En dan ga ik toch weer op zoek naar een verantwoorde manier om mijn dosis cacao tot me te nemen. Biologische cacao poeder of, nog liever, rauwe cacao poeder. Niet omdat het een hype is en ook wel een beetje gezonder, maar omdat ik ‘m oprecht nog lekkerder vind.

Door deze havermoutpap gaat een eetlepel rauwe cacaopoeder. Maar pas op het eind.
We koken de pap met melk en een rijpe banaan. Die geeft de havermoutpap een heerlijke subtiele geur en iets zoete smaak. Zodra de pap gaar is en op de juiste dikte (hij is klaar als hij zachtjes borrelt en de de havermoutvlokken niet meer te onderscheiden zijn, als het een homogene massa is geworden), roer ik de cacaopoeder er doorheen. Een paar aardbeitjes maken deze havermout pap af. Maar ieder ander rood fruit dat je in huis hebt past er goed bij: bramen, bosbessen … Zodra deze heerlijke vruchten niet meer te koop zijn, of mega duur omdat ze hier al lang niet meer groeien, kun je een diepvries variant gebruiken. Wel even laten ontdooien.

Geniet van deze havermoutpap als je je ochtend een beetje langzaam kunt beginnen. En daarna, tja, toch maar een begin maken aan die lange to-do list! ;-)

Havermoutpap met cacao

Een warm bord havermoutpap met cacao, genieten!
5 min
10 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 110 gr Havermout
  • 600 ml Melk - volle
  • 1 Banaan
  • 1 el Cacaopoeder - rauwe
  • 8 Aardbeien

Zo maak je het

  • Doe de havermout en de melk in een pan, op laag vuur
  • Pel de banaan, snijd in plakjes en voeg direct toe aan de pap
  • Kook de havermout gaar onder regelmatig roeren
  • Verwijder ondertussen de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in plakjes
  • Als de havermout pap gaar is, roer je de lepel cacaopoeder er goed doorheen
  • Verdeel de pap over twee schaaltjes of diepe borden en leg de plakjes aardbei er bovenop

Tip

Je kunt de cacao ook weglaten en eventueel een beetje kaneel toevoegen
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Jennifer