We horen de laatste tijd veel over zout. En met name over verschillende soorten zout waarvan de ene beter voor je zou zijn dan de andere. Ook wij hebben in de reformwinkel een grote pot met Keltisch zeezout gekocht, denkende dat dit beter voor je gezondheid zou zijn. Maar is dit zout ook echt beter?

Er valt op internet veel over te lezen: Keltisch zeezout is veel beter voor je lichaam dan keukenzout. Keukenzout onttrekt mineralen aan je lichaam, Keltisch zeezout bevat juist mineralen. Van Keltisch zeezout kun je zelfs een drankje maken dat een ‘sole’ genoemd wordt. Een sole zou onder andere goed zijn voor je lichaam, je alerter maken, stress verminderen en helpen tegen astma. Het is een te lange lijst met positieve voordelen om allemaal op te noemen. Kortom, Als we de verhalen mogen geloven gaan we zonder het drinken van een sole of het gebruik van Keltisch zeezout gewoon dood. Tijd om er eens wat dieper in te duiken en mijn ‘ongezouten’ mening te geven.

Wat is zout

De naam ‘zout’ wordt over het algemeen gebruikt om de stof natriumcloride of NaCl mee te benoemen en wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt als smaakmaker of conserveermiddel. Ongeveer 90% van de Nederlandse bevolking krijgt dagelijks te veel zout binnen.

Zoutwinning

Zout komt van nature voor in gesteente in de vorm van steenzout en in de zeeën als opgeloste stof. Steenzouten zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door het opdrogen van zeeën of zoutwatermeren. Het zout dat is overgebleven na de verdamping van het water, ligt als laagjes opgeslagen in de bodem van de aarde. Grote hoeveelheden zout is te vinden bij de Oostenrijkse stad ‘Salz’burg. Nabij deze stad bevond zich 250 miljoen jaar geleden een enorm meer dat in de loop der tijd is opgedroogd en een dikke laag zout heeft achtergelaten in de rotsbodem. Salzburg heeft zijn rijkdom te danken aan het ‘witte goud’ dat in de Romeinse tijd een kostbaar goed was. Naast steenzout kan ook zeezout gewonnen worden. In grote ondiepe bassins worden miljoenen liters zout zeewater gepompt. Vervolgens doet de zon zijn werk die het water laat verdampen waarna een dun laagje zout achterblijft.

Zout in je lichaam

Zout of eigenlijk natrium speelt in ons lichaam een belangrijke rol bij het behouden van een goede vochtbalans. Daarnaast is het nodig voor het goed laten functioneren van ons zenuwstelsel.

Keltisch zeezout versus keukenzout

Laten we voor het gemak even uitgaan van wat we lezen op internet om de vergelijking te verduidelijken: Keukenzout is het slechte zout en Keltisch zeezout is het goede zout. Keltisch zeezout wordt het goede zout genoemd omdat het naast natriumchloride ook andere mineralen bevat. Keukenzout wordt het slechte zout genoemd omdat het alleen natriumchloride bevat. Van natrium is vastgesteld dat we per dag 2,4 gram nodig hebben. Nu wordt het leuk. We gaan de goede en de slechte met elkaar vergelijken.

Stel: al het zout dat we vandaag binnenkrijgen is het goede Keltisch zeezout.

Keltisch zeezout

Bevat per 100 gram:

  • 89,7 gram natriumchloride
  • 6,5 gram water
  • 0,7 gram magnesium
  • o,2 gram kalium
  • 0,12 gram calcium
  • 0,0085 gram ijzer
  • 0,00068 gram mangaan
  • 0,0005 gram zink

Per 2,4 gram + de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in procenten)

  • 2,15 gram natriumchloride = 89%
  • o,15 gram water
  • 0,016 gram magnesium = 4.5%
  • 0,004 gram kalium = 0,1%
  • 0,002 gram calcium = 0,08%
  • 0,00024 gram ijzer = 2%
  • 0,000016 gram mangaan = 0,5%
  • 0,000012 gram zink =  0,1%

Stel: al het zout dat we vandaag binnenkrijgen is het slechte keukenzout.

Keukenzout

Bevat per 100 gram:

  • 99 gram natriumchloride

Per 2,4 gram + de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in procenten)

  • 2,4 gram natriumchloride = 100%

Conclusie

De hoeveelheden mineralen die in Keltisch zeezout voorkomen, zijn heel klein. Ze kunnen naar mijn idee het verschil niet maken en zijn praktisch verwaarloosbaar. Daarbij moeten we in gedachten houden dat we in de vergelijking hierboven uitgegaan zijn van een situatie waarin al het zout dat je dagelijks binnenkrijgt, bestaat uit Keltisch zeezout of keukenzout. In de realiteit is het zo dat het meeste zout dat we dagelijks binnenkrijgen, verwerkt zit in de producten die we eten. Het zout dat daarvoor gebruikt wordt, is geen Keltisch zeezout. Het kleine beetje zout dat we zelf toevoegen aan onze gerechten kan, als het Ketisch zeezout zou zijn, niet echt verschil maken.

Welk zout je dus gebruikt, maakt eigenlijk niet uit. Omdat we door de producten die we eten in de meeste gevallen al voldoende zout binnenkrijgen is het toevoegen van extra Keltisch zeezout net zo slecht voor je als het toevoegen van extra keukenzout. Ik denk dat we ons daarom beter kunnen richten op het minder binnenkrijgen van zout. Want de gezondheidsvoordelen van het eten van minder zout zijn, in tegenstelling tot de claims over Keltisch zeezout, wel relevant. Het binnenkrijgen van minder zout helpt de bloeddruk verlagen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.

Wij maken onze pot met Keltisch zeezout gewoon op, daar doen we nog heel lang mee! Ik denk dat we daarna voor zeezout zullen gaan. Doordat de korrels heel grof zijn, gebruik je er snel minder van, dan wanneer je met super fijn keukenzout gaat koken.