Het ene zout is het andere niet, of toch wel?
We horen de laatste tijd veel over zout. En met name over verschillende soorten zout waarvan de ene beter voor je zou zijn dan de andere. Ook wij hebben in de reformwinkel een grote pot met Keltisch zeezout gekocht, denkende dat dit beter voor je gezondheid zou zijn. Maar is dit zout ook echt beter?
Er valt op internet veel over te lezen: Keltisch zeezout is veel beter voor je lichaam dan keukenzout. Keukenzout onttrekt mineralen aan je lichaam, Keltisch zeezout bevat juist mineralen. Van Keltisch zeezout kun je zelfs een drankje maken dat een ‘sole’ genoemd wordt. Een sole zou onder andere goed zijn voor je lichaam, je alerter maken, stress verminderen en helpen tegen astma. Het is een te lange lijst met positieve voordelen om allemaal op te noemen. Kortom, Als we de verhalen mogen geloven gaan we zonder het drinken van een sole of het gebruik van Keltisch zeezout gewoon dood. Tijd om er eens wat dieper in te duiken en mijn ‘ongezouten’ mening te geven.
Wat is zout
De naam ‘zout’ wordt over het algemeen gebruikt om de stof natriumcloride of NaCl mee te benoemen en wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt als smaakmaker of conserveermiddel. Ongeveer 90% van de Nederlandse bevolking krijgt dagelijks te veel zout binnen.
Zoutwinning
Zout komt van nature voor in gesteente in de vorm van steenzout en in de zeeën als opgeloste stof. Steenzouten zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door het opdrogen van zeeën of zoutwatermeren. Het zout dat is overgebleven na de verdamping van het water, ligt als laagjes opgeslagen in de bodem van de aarde. Grote hoeveelheden zout is te vinden bij de Oostenrijkse stad ‘Salz’burg. Nabij deze stad bevond zich 250 miljoen jaar geleden een enorm meer dat in de loop der tijd is opgedroogd en een dikke laag zout heeft achtergelaten in de rotsbodem. Salzburg heeft zijn rijkdom te danken aan het ‘witte goud’ dat in de Romeinse tijd een kostbaar goed was. Naast steenzout kan ook zeezout gewonnen worden. In grote ondiepe bassins worden miljoenen liters zout zeewater gepompt. Vervolgens doet de zon zijn werk die het water laat verdampen waarna een dun laagje zout achterblijft.
Zout in je lichaam
Zout of eigenlijk natrium speelt in ons lichaam een belangrijke rol bij het behouden van een goede vochtbalans. Daarnaast is het nodig voor het goed laten functioneren van ons zenuwstelsel.
Keltisch zeezout versus keukenzout
Laten we voor het gemak even uitgaan van wat we lezen op internet om de vergelijking te verduidelijken: Keukenzout is het slechte zout en Keltisch zeezout is het goede zout. Keltisch zeezout wordt het goede zout genoemd omdat het naast natriumchloride ook andere mineralen bevat. Keukenzout wordt het slechte zout genoemd omdat het alleen natriumchloride bevat. Van natrium is vastgesteld dat we per dag 2,4 gram nodig hebben. Nu wordt het leuk. We gaan de goede en de slechte met elkaar vergelijken.
Stel: al het zout dat we vandaag binnenkrijgen is het goede Keltisch zeezout.
Keltisch zeezout
Bevat per 100 gram:
- 89,7 gram natriumchloride
- 6,5 gram water
- 0,7 gram magnesium
- o,2 gram kalium
- 0,12 gram calcium
- 0,0085 gram ijzer
- 0,00068 gram mangaan
- 0,0005 gram zink
Per 2,4 gram + de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in procenten)
- 2,15 gram natriumchloride = 89%
- o,15 gram water
- 0,016 gram magnesium = 4.5%
- 0,004 gram kalium = 0,1%
- 0,002 gram calcium = 0,08%
- 0,00024 gram ijzer = 2%
- 0,000016 gram mangaan = 0,5%
- 0,000012 gram zink = 0,1%
Stel: al het zout dat we vandaag binnenkrijgen is het slechte keukenzout.
Keukenzout
Bevat per 100 gram:
- 99 gram natriumchloride
Per 2,4 gram + de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in procenten)
- 2,4 gram natriumchloride = 100%
Conclusie
De hoeveelheden mineralen die in Keltisch zeezout voorkomen, zijn heel klein. Ze kunnen naar mijn idee het verschil niet maken en zijn praktisch verwaarloosbaar. Daarbij moeten we in gedachten houden dat we in de vergelijking hierboven uitgegaan zijn van een situatie waarin al het zout dat je dagelijks binnenkrijgt, bestaat uit Keltisch zeezout of keukenzout. In de realiteit is het zo dat het meeste zout dat we dagelijks binnenkrijgen, verwerkt zit in de producten die we eten. Het zout dat daarvoor gebruikt wordt, is geen Keltisch zeezout. Het kleine beetje zout dat we zelf toevoegen aan onze gerechten kan, als het Ketisch zeezout zou zijn, niet echt verschil maken.
Welk zout je dus gebruikt, maakt eigenlijk niet uit. Omdat we door de producten die we eten in de meeste gevallen al voldoende zout binnenkrijgen is het toevoegen van extra Keltisch zeezout net zo slecht voor je als het toevoegen van extra keukenzout. Ik denk dat we ons daarom beter kunnen richten op het minder binnenkrijgen van zout. Want de gezondheidsvoordelen van het eten van minder zout zijn, in tegenstelling tot de claims over Keltisch zeezout, wel relevant. Het binnenkrijgen van minder zout helpt de bloeddruk verlagen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.
Wij maken onze pot met Keltisch zeezout gewoon op, daar doen we nog heel lang mee! Ik denk dat we daarna voor zeezout zullen gaan. Doordat de korrels heel grof zijn, gebruik je er snel minder van, dan wanneer je met super fijn keukenzout gaat koken.
Leuk al die reacties! Als bron heb ik de verpakking van de pot Keltisch zeezout gebruikt en vervolgens ben ik gaan rekenen. Met dit artikel wil ik niet zo zeer Keltisch zeezout onderuithalen. Ik wil graag duidelijkheid. De claims op Keltisch zeezout worden gebaseerd op het bevatten van extra mineralen. Interessant vond ik het om uit te rekenen hoeveel mineralen er dan daadwerkelijk in zitten. Dit blijkt zo extreem weinig te zijn dat ik mij moeilijk kan voorstellen dat het enig verschil maakt. Dit is uiteraard mijn eigen conclusie die ik graag deel. Ik denk dat de claims op Keltisch zeezout alleen maar voor onduidelijkheid zorgen. Zoals ik ook concludeer in het artikel, is het verstandiger om ons te richten op het minder binnenkrijgen van zout in het algemeen. De gezondheidsvoordelen die minder zout binnenkrijgen met zich meedragen, zijn naar mijn idee veel groter dan het kiezen voor Keltisch zeezout. Ik ben voorstander van het gebruik van producten die zo onbewerkt mogelijk zijn, dat zeker. En daar past Keltisch zeezout perfect bij. Maar de claims die gedaan worden zijn naar mijn idee te verwaarlozen.
Beste Jennifer en Sven,
Toch wel met toenemende verbazing heb ik jullie artikel over Keltisch zeezout gelezen. Ik ben, net als Naziha, erg benieuwd naar jullie bronnen. Ik ben namelijk jammer genoeg niet benaderd. Maar dat kan, er zijn meer (ervarings) deskundigen. Ik denk wel dat ik , onder meer als ervaringsdeskundige en importeur van Keltisch zeezout (het sel de Guérande), toch redelijk wat kennis bezit over dit 100% natuurlijk zeezout. Hét zout wat zelfs past in een biologisch leven. Het natuurlijk leven wat jullie dus promoten met jullie website en blogs, toch? Eén van mijn vragen/opmerkingen was nav. de volgende zinnen en misschien kunnen jullie mij, en de lezers, toelichten wat je precies bedoelt met : “Welk zout je dus gebruikt, maakt eigenlijk niet uit. Omdat we door de producten die we eten in de meeste gevallen al voldoende zout binnenkrijgen is het toevoegen van extra Keltisch zeezout net zo slecht voor je als het toevoegen van extra keukenzout.” Mijn reactie was toen ik deze zinnen las dat het toch juist goed is om in een gezonde (en misschien zelfs biologische) levensstijl al die chemische, zoutachtige smaakmakers die onder meer in broden en de Knorr Wereldgerechten zijn toegevoegd (de zouten die we ook nog eens blijkbaar volgens jullie allemaal gebruiken??) juist die geraffineerde zouten te mijden en voor de natuurlijke, en dus de onbewerkte zouten te gaan waar nog wel gewoon alle mineralen en sporenelementen inzitten? Of promoten jullie dan toch de zeezoutmolens met dat fraaie diamantachtige zeezout erin van de supermarkten? Beetje verwarrend is het wel voor de kenner en gebruiker van Keltisch zeezout. ……Maar neem gerust contact met mij op (of één van de andere (ervarings)deskundigen die jullie nog niet hadden geraadpleegd. Ik sta jullie graag te woord en op die manier kunnen we alleen maar van elkaar leren.
Overigens vind ik het wel goed dat jullie aandacht aan Keltisch zeezout hebben besteed.
Duidelijk; gewoon minder zout gebruiken en de overige mineralen halen uit je voeding. Wat zeezout betreft heb ik nog wel de vraag in hoeverre dit ‘schoon’ is? Dit vanwege de enorme vervuiling van onze oceanen, o.a. met microplastics
Leuk maar duidelijk zelf bedacht.
Wat vind je van de stelling dat NaCl mineralen nodig heeft om te kunnen worden verteerd? En als die dus niet in je zout zitten, ze die aan je lichaam onttrekken?
En wat de extra mineralen betreft, het kan niet veel zijn, maar met een chronisch tekort aan magnesium bij een geoot deel van de bevolking, zijn alle beetjes meegenomen toch?
Ook ben ik het eens met dat je beter een volwaardig product kan eten dan een geraffineerd product. In dat kader zou je het boek ‘een pleidooi voor echt eten’ van michael pollan is moeten lezen. Gaat over onze westerse manier van eten (oa veel geraffineerde producten) en wat de gevolgen ervan zijn. Echt een aanrader!
Nou doe je het mineraalrijke zout toch wel wat te kort. Volgens mij is, in principe, het originele, volwaardige product altijd te verkiezen boven een onderdeel daaruit. Ik gebruik het Keltisch zout ook als (voet)badzout. Levert een supergladde huid op. Ik peins er niet over om met Jozozout te gaan badderen.
Het is bovendien, in vergelijking met bijvoorbeeld Dodezeezout (waar dan ook nog vaak het natrium en de kalium uitgehaald zijn – Keuringsdienst van waarde), een redelijk goedkoop volwaardig product.
Waarom pakken jullie ter vergelijking ook niet meteen mineraalzout erbij?
Bedankt voor hou uitzoeken. Het verschil in natrium is inderdaad klein, maar heeft de invloed van het natrium in het lichaam niet een heel ander effect als het wordt gecombineerd met die andere stoffen?
Mooie vergelijking! Welke bronnen heb je gebruikt?