Havermouttaart met noten | Ontbijt voor meerdere dagen
Havermouttaart. Het kon niet uitblijven natuurlijk. Na de havermoutpap, havermoutkoekjes, gehaktballen met havermout, overnight oats en ga zo maar door, nu ook de havermouttaart. Maar niet zo maar een taart. Het is een ontbijttaart die je maakt voor meerdere dagen. Van deze havermouttaart kun je met twee personen ongeveer drie keer ontbijten.
Het maken van de havermouttaart is een fluitje van een cent. Alle ingrediënten in een grote kom, mengen, in een springvorm gieten en afbakken. Je huis gaat er heerlijk van ruiken.
Havermouttaart van havermout
Havermout gebruiken we veel. En niet zonder reden. Havermout is een geweldige bron van belangrijke b-vitaminen, vezels en complexe koolhydraten. De complexe koolhydraten uit havermout worden door onze spijsvertering langzaam afgebroken tot glucose. De glucose komt in ons bloed terecht en kan vervolgens opgenomen worden door de cellen van ons lichaam en gebruikt worden als brandstof. Omdat de koolhydraten complex zijn en de glucose daardoor langzaam afgegeven wordt aan ons bloed, ontstaan er geen heftige schommelingen in de bloedsuikerspiegel. We krijgen hierdoor minder snel weer honger en hebben langer een verzadigd gevoel.
Naast de havermout ook noten en lijnzaad
In dit recept voor havermouttaart gebruiken we een ongezouten rauwe notenmix. Noten zijn rijk aan mineralen, vitaminen en belangrijke vetten. Net als de lijnzaad trouwens die ook zijn portie omega 3 vetzuren toevoegt aan dit recept. Lijnzaad bevat daarnaast veel vezels en draagt bij aan een goede darmwerking. De grote hoeveelheid vezels zorgen ook voor meer verzadiging, je krijgt minder snel weer honger.
Havermouttaart als ontbijt
En dan het allerbelangrijkste punt van dit recept: Je kunt drie keer ontbijten van deze havermouttaart. Dat betekent dat je in ieder geval twee dagen lang, super snel een heerlijk ontbijt voor je neus hebt staan. Ideaal voor drukke ochtenden. De taart hebben we na het bakken in 6 stukken gesneden en bewaard in afgesloten bakjes in de koelkast. We merkten wel dat de taart de derde dag wat droger werd. Maar dit is simpel en snel op te lossen door er een flinke schep kwark of Griekse yoghurt bij te serveren. Smullen maar!
Havermouttaart met noten | Ontbijt voor meerdere dagen
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 400 gr Havermout
- 3 Bananen
- 400 gr Ongezouten notenmix
- 500 ml Water
- 40 gr Gebroken lijnzaad
- 3 Eieren
- 1 el Kaneel
- 1 mespuntje Zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Prak de banaan met een vork in een grote kom
- Doe de rest van de ingrediënten er bij en meng door elkaar
- Laat het 10 minuutjes staan zodat het een stevigere massa wordt
- Kneed het nog een keer door elkaar en verdeel het in een taartvorm (springvorm)
- Plaats het in de oven voor 60 minuten
Ziet er lekker uit, maar heb net de macro’s uitgerekend, je komt dan op 628 calorieën per portie. Beetje veel voor een ontbijtje helaas.
Als je een stevig ontbijt neemt, ook al bevat dat voldoende calorieën, kan je verder tot de middag, zonder dat je tussendoortjes nodig hebt. En die calorieën verbrand je vanzelf als je aan ’t werk bent. Er is een gezegde dat zegt, ’s morgens eten als een keizer, ‘ ’s middags als een koning, en ’s avonds als een bedelaar….. Hiermee wordt bedoeld: eet ’s ochtends de grootste maaltijd, ’s middags een kleinere en ’s avonds de kleinste.Dat komt je gewicht en gezondheid ten goede
Heb deze Havermouttaart vandaag gemaakt!-Hij is echt heerlijk! Heb nog extra stukjes dadel( drie) en rozijnen en beetje kokosmeel door beslag en op het laatst kokosolie erdoor voor de smeuigheid, omdat ik lasgenoeg dat bij sommigen de taart droog was… nou dit is echt een recept dat voor herhaling vatbaar is!Het is echt genieten!
Heb ook nog cranberries en pompoenpitjes en zonnebloempitjes erdoor gedaan, en kokossnippers bovenop voor versiering en smaakt ook lekker…volgende keer als ik het weer maak, dan gaan er ook nog stukjes biologische vijgen in! Maar ga de taart wel in vierkantjes snijden en per stuk in boterhamzakjes in de vriezer doen…avond van te voren uit de vriezer, volgende dag kan ik dan weer van genieten!-Het is dan vers!
Ik heb dit gisteren gemaakt. Het was heel droog. Ik heb het beslag in de blender gemaakt en was heel vast, kan het daardoor komen? De noten heb ik er apart bijgedaan.
Hoi Nikkie,
De banaan en de eieren zouden het redelijk smeuïg moeten maken. Ik denk dat het inderdaad komt omdat je het in de keukenmachine gemaakt hebt. De havermout neemt dan direct veel vocht op waardoor het beslag droger wordt.
De makkelijke variant:
Neem een kom en prak daarin een banaan..roer er een ei door en vier eetlepels havermout..een eetlepel lijnzaad en wat noten. Zet het geheel in de magnetron en laat het garen in 3,5 minuut op 600 watt klaar. Fluitje van een cent..en lekker!
Ik varieer qua vulling..ipv noten een halve appel..wat dadels of rozijnen..allemaal heerlijk. Bon apetite!
Zou je het water ook kunnen vervangen Door melk?
Lijkt me super heerlijk alleen de banaan houd me tegen. Alle gezonde recepten waar banaan in moet (en dat zijn helaas heel veel) vind ik zo ontzettend naar banaan smaken en ik vind dat persoonlijk heel vies ☺. Nu is banaan een ei vervanger maar zou dit ook andersom werken? Dat ik ipv banaan dan ei kan gebruiken? Ben beetje nieuw met het gezonde eten dus hoop niet dat ik een domme vraag stel.
Hoi Renaatje,
Er gaan al drie eieren in het gerecht. Als je de banaan vervangt door de eieren dan wordt het eerder een soort quiche denk ik. Maar dat kan natuurlijk wel heel lekker zijn. Ik durf alleen geen garanties te geven ;-)
Groetjes,
Sven
Dat vind ik ook, ik vervang de banaan dan voor een paar flinke lepels Griekse yoghurt. Erg lekker
Lijkt me lekker, maar ik ben allergisch voor eieren, rozijnen en banaan is er een alternatief?
Super gerecht. Zelf geelwortel voor de kleur en Chili poeder in plaats van zout
Hoi hoi, als ik het recept halveer, kan ik het dan in een cakeblik doen? En moet ik dan de baktijd ook halveren?
Groetjes!
Een cakeblik is geen probleem, de baktijd moet je niet halveren. Hoogstens 5-10 minuten minder lang. Houd het even in de gaten als het in de oven staat en gebruik een prikker om te kijken of het van binnen gaar/droog is.
Ik heb te weinig havermout, dus even afwachten of hij slaagt, hij gaat straks gewoon de oven in! Hier inderdaad ook een handje rozijnen erdoor gedaan, ben erg benieuwd!
Klinkt goed, minder havermout geeft waarschijnlijk een minder droog resultaat. Heb je er vanmorgen mee ontbeten? Vond je ‘m ook zo lekker?
kan je het lijnzaad ook vervangen?
de noten, doen jullie die dan eerst hakken? of gaan die in het geheel er in?
Hoi, het ziet er heerlijk uit , maar waar vind ik de hoeveelheden wat je nodig heb?
Groeten Mieke
Heerlijk recept! In plaats van noten een zakje studentenhaver erdoor gedaan, taart blijft een aantal dagen echt heel lekker…
Ik maak helf van het recept.
Maar dan ipv 1,5 banaan gewoon 2.
Soms extra dadels. Het is heerlijk en ik bewaar hem gewoon op het aanrecht onder aluminium folie.
Na drie dagen nog steeds goed vers hoor.
Recept ziet er heerlijk uit! Is er eventueel een alternatief voor de bananen?
Ik zou graag willen weten wat voor havermout hiervoor is gebruikt?
Als je die Omega-3-vetzuren tot 180 graden verhit, krijg je toch transvetzuren? Dat is niet zo gezond.
Hoi Agnes,
Omega-3 vetzuren zijn inderdaad niet geschikt om in te bakken en te braden waarbij de olie direct contact maakt met de hittebron. In een oven is de contactwarmte een stuk lager dan de oventemperatuur. Omega-3 vetzuren worden niet omgezet in transvetzuren maar oxideren waardoor vrije radicalen kunnen ontstaan. Dat zal echter in dit recept niet snel voorkomen omdat de vitamines C en E ruimschoots aanwezig zijn en zorgen voor een anti-oxidatieve werking. Niets om je zorgen over te maken.
Kan ik ook amandelmeel of kokosmeel gebruiken ipv havermout? Ik mag helaas geen havermout eten.
Geslaagd recept!
Minder noten erin gedaan en wat rozijnen toegevoegd, voor een zoete bite.
Erg lekker, zelfs mijn man en dochtertje eten het.
Realiseren mensen zich dat 400 gram noten alleen al meer dan 300 kilocalorieën per 1/8e taartpunt is, zonder de andere ingrediënten mee te rekenen?
Zelf cranberry toegevoegd. Sik denk wel dat het ontbijt is voor een week….. Flink uitgedeeld, goed ontvangen. Vanmorgen beetje kwark met verse munt en granaatappel erbij. Prachtig en lekker….
vraagje: hoeveel calorien zit er in 1 portie, als je deze taart in 6 opdeelt ?
Hoi Thea, Als je de taart in 6 stukken verdeelt kom je op ongeveer 700 kcal. per punt. Als je veel sport en beweegt is dit een goed ontbijt waar je veel energie uit haalt. Als je die dag minder actief bent is het beter om de taart in 8 stukken te verdelen. Je zit dan op ongeveer 550 kcal per punt. Groetjes Jennifer
Ik heb taart gemaakt maar wel met minder noten want had er niet zoveel in huis, maar ik vind taart wel erg flauw… mis echt iets zoets.. hoe kan ik taart zoeter maken zonder dat het dan dikmaker wordt?
Met stevia kan je hem wel zoeter maken denk ik. ik ben hem nu aan het maken.
Het is wel een groot volume, of hoe heb ik dat ? ben benieuwd. ( zit ook stevia in)
laat het nog wel weten .
Hoi Linda,
Je zou rozijnen, dadels of ander gedroogd fruit kunnen toevoegen. Maar je taart bevat dan automatisch wel meer suiker. Je zou ook het water kunnen vervangen door melk en nog wat meer kaneel kunnen toevoegen. Had je ook een snufje zout gebruikt?
Groetjes, Jennifer
Super lekker, fijn recept! Ik heb 300 gr noten en 100 gr. zonnebloem- en pompoenpitten gebruikt plus flink wat rozijnen. Heerlijk ontbijt of als tussendoortje, ga ik zeker vaker maken. Dank!
Hoi Til, klinkt goed!
Heb je ook een alternatief voor banaan?
Gedroogde abrikozen misschien?
Hoi Sheila, je zou goed rijpe mango kunnen proberen!
Hi!
Ik heb uiteindelijk tutti frutti gedroogd fruit gebruikt. Dat geeft gelijk een wat zoetere smaak maar niet te zoet.
Denk dat ik hem de volgende keer maak met melk ipv water. Dat geeft wellicht nog wat meer smaak
Je zou ook zelfgemaakte appelmoes kunnen gebruiken. Is zo gemaakt: appels schillen en in klein laagje water koken. Als ze zacht worden, kan je het met de staafmixer verder tot moes malen.
Kan hij ook ingevroren worden?
Hoi Liliane, het moet wel kunnen, maar we hebben het zelf nog niet geprobeerd. Hij wordt er wel minder lekker van denk ik. Als je het probeert, horen we graag hoe ie daarna smaakt!
Ik heb ‘m in kant en klare stukken gesneden en die per stuk in boterhamzakje ingevroren. Avond ervoor uit vriezer halen en ’s ochtends is het heerlijk als ontbijt. Invriezen kan dus prima!
Ik had trouwens niet voldoende noten in huis, maar nog wel wat zonnebloempitten en sesamzaad en dat samen met de lijnzaadjes toegevoegd en 100 gr amandelen. Had nog handje rozijnen en ook erbij gedaan. Hij is zalig geworden. Heb de link naar het recept al naar verschillende mensen door moeten sturen :-)
klinkt heerlijk! Is er ook een alternatief voor de noten (ivm.allergie)?
Stukjes gedroogde vijgen?
En wat fruit erdoor, zou dat kunnen ,of wordt het dan te nat? Gedroogd fruit misschien beter?
Gedroogd fruit is een idee, of wat geraspte kokos. Van vers fruit wordt de taart inderdaad natter. En zaden en pitten, mag je die wel? Dan kun je ook pompoenpitten en zonnebloempitten gebruiken.
Welke maat springvorm hebben jullie gebruikt?
Hoi Lidy, die van ons is 26 cm. Groetjes, Jennifer