Amaranth ontbijt recept
Amaranth recepten zie je steeds vaker voorbij komen. We vonden het daarom tijd worden om hier een recept mee te bedenken. We hebben natuurlijk wel eerst uitgezocht wat amaranth precies is en of het werkelijk zo gezond is als we moeten geloven. Je leest het hieronder.
Wat is amaranth
Amaranth dat geschikt is voor consumptie zijn de zaden van de amarant plant uit de amarantenfamilie die ongeveer 60 verschillende soorten telt. Enkele daarvan produceren eetbare zaden die we amaranth noemen. Amarant groeit in het oosten van Azië en in grote delen van Afrika. Dit brengt mij direct op een kritisch puntje. Amaranth wordt door de lokale bevolking in de landen waar het groeit gegeten. Dit zijn over het algemeen arme landen waar geregeld een voedseltekort voorkomt. Als we in Europa vijf keer per week amaranth op het menu zetten zal de vraag ernaar en de prijs ervan enorm stijgen. De lokale bevolking kan het zich dan niet meer veroorloven. Hetzelfde verhaal gaat op voor quinoa. De bijzondere zaden zijn leuk, lekker en gezond maar gebruik ze met mate, een keer per twee weken ofzo ;-)
Is amaranth gezond?
Ja, amaranth is gezond, maar niet veel gezonder dan bijvoorbeeld tarwe. De voedingswaarde van amaranth lijkt erg veel op tarwe. Het grote verschil zit hem in de gluten. Omdat amaranth een zaad is en geen graan, bevat het geen gluten. Dat is voor mensen met coeliakie een uitkomst. Daarnaast bevat het flink meer calcium en magnesium. Beide mineralen zijn belangrijk voor het behoud van sterke botten.
Waar kan ik amaranth kopen?
In elke gezondheidswinkel vind je tegenwoordig amaranth. Je kunt het kopen als los zaad, zoals gebruikt in dit amaranth recept, of je kunt amaranth kopen in gepofte vorm. In grotere supermarkten kom je het tegenwoordig ook tegen. Meestal in de buurt van de biologische producten afdeling of bij de glutenvrije afdeling.
Amaranth ontbijt
Dit recept is een ontbijt voor twee personen. Het ontbijt duurt iets langer om te maken omdat het een vrij lange kooktijd heeft, maar, het resultaat is erg lekker. Je kunt de amaranth ook een avond van tevoren bereiden en het in de koelkast bewaren. Je hoeft dan ’s ochtends alleen maar de bosbessen en walnoten toe te voegen.
Dit ontbijt is zeer compleet aan bouw- en voedingsstoffen en zal je voorzien van een flinke portie energie, vitamines, mineralen en vezels. Niet alleen de amaranth maar ook de banaan, bosbessen en vooral de walnoten dragen bij aan een grote variatie belangrijke voedingsstoffen. Met een ontbijt recept als deze zorg je goed voor jezelf.
Meer lezen over deze bijzondere zaden? Klik hier.
Amaranth ontbijt recept
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 120 gr Amaranth
- 250 ml Melk - volle
- 100 gr Bosbessen
- 60 gr Walnoten
Zo maak je het
- Prak de banaan in een pannetje, voeg de melk toe, roer door elkaar en zet op het vuur
- Voeg direct de amaranth toe en laat zonder deksel op de pan zachtjes koken totdat er een mooie pap ontstaat (dit duurt ongeveer 15 minuten. Blijf erbij en haal de pan van het vuur als de melk gaat overkoken)
- Voeg zodra de amaranth klaar is de bosbessen en walnoten toe en verdeel over twee schaaltjes
Vanmorgen gegeten. En net als een eerdere reactie was de amaranth nog erg hard na 15 min. (Op de verpakking staat ook 45 min. koken trouwens). Na zeker 20 min. toch maar opgeschept. En naast bovengenoemde extra ingrediënten, heb ik ook wat geraspte kokos, kaneel en peer toegevoegd. Best lekker en zeker leuk om uit te proberen!
Ik lust ook alles maar dit vond ik zó vies, wat een smaak jakkes.
Ik neem de rest van de ongekookte Amaranth
wel mee naar het park en strooi het uit over het gras. Goed voor de dierlijke alles eters.
Hahaha, tja smaken verschillen. Nu moet ik wel zeggen dat het bij ons ook niet meer op het boodschappenlijstje staat hoor. Maar we vonden het wel leuk (en lekker) om eens iets met amaranth te doen. Voor jouw geen succes dus! Havermout dan maar? :-)
Groetjes, Jennifer
Ik lust alles, maar dit was heel vies, plakkerig, en blijft plakken aan gehemelte. .viese structuur in je mond
Kan ik amarant pops ook rauw eten in de muesli . Bedankt vast
Hoi Bep, Ja die kun je zo eten. Ze zijn dan niet rauw maar gepoft.
Ok ik heb het proberen te maken maar de zaadjes blijven na meer dan 15 min koken nog steeds hard. Is dat de bedoeling??
Lijkt me erg lekker, maar hoeveel bananen moeten erin?
Monique
Goed dat je vermeld dat amaranth voor veel mensen in Afrika een voedselbron is. Wij hebben zo’n enorme keus aan voedingsmiddelen dus eet bewust.
Mijn ontbijt bestaat uit yoghurt naturel, ontbijtgranen van Aldi, een gepelde walnoot, een lepeltje honing en vruchten uit mijn omgeving (Portugal). Vijgen of nu de rode opengebarsten granaatappels die hier overal groeien.