Gezonde huzarensalade maken
Gezonde huzarensalade maken is makkelijker dan je denkt. Binnen 20 minuten heb je deĀ salade voor je neus staan. Je kunt dit recept met z’n tweeĆ«n als volwaardige maaltijd eten of als bijgerecht voor vier personen. Lekker met een mooi stukje gegrild vlees.
Eigenlijk mag dit recept helemaal geen huzarensalade genoemd worden. In traditionele huzarensalade zit namelijk ook appel en kalfsvlees, geen avocado en geen zoete aardappel maar gewone aardappel. Maar toch noemen we het gewoon huzarensalade, want ik vind het er wel op lijken ;-)
Over de oorsprong van huzarensalade zijn ze het nog niet helemaal eens maar het volgende verhaal vond ik het leukst en aannemelijkst klinken. Huzaren waren omstreeks 1850Ā de elite ruiters van het Hongaarse leger. Ze waren licht bepakt, snel en konden daardoor ongezien in vijandelijk gebied komen. Ze moesten daar wel onopgemerkt blijven en konden daarom geen vuur maken om vlees of ander eten op te bereiden. Ze namen van huis kleine hoeveelheden voedsel mee dat de vrouwen klaargemaakt hadden. Ze probeerden zo veel mogelijk voedingswaarde in een kleine maaltijd te krijgen die ook nog eens lang houdbaar moest zijn. Dit resulteerde in een compacte salade die al snel de huzarensalade genoemd werd.
Gezonde huzarensalade
Onze huzarensalade is erg gezond. Zoete aardappel, doperwten, wortel, avocado. Allemaal ingrediƫnten met een grote hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen. Wij hebben de salade gegeten als avondmaaltijd, maar ik weet ook zeker dat het een heerlijke lunch kan zijn. Je kunt de salade van te voren maken en in een afgesloten bakje mee naar je werk nemen. Of als je wat over hebt van de avond ervoor. Je kunt de salade ook dubbel maken natuurlijk. Mogelijkheden genoeg met deze gezonde huzarensalade.
Gezonde huzarensalade maken
Dit heb je nodig
- 400 gr Zoete aardappel
- 300 gr Wortel
- 130 gr Doperwten - klein potje, uitlekgewicht
- 2 stengels Lente ui
- 1 Avocado
- 80 gr Augurk
- 1 el Mayonaise
- 1 el Yoghurt - volle
- Peper en Zout - naar smaak
Zo maak je het
- Schil de zoete aardappel en de wortel
- Snijd de aardappel in kleine vierkante blokjes en de wortel in plakjes
- Doe de wortel en de aardappel in een pan met water, breng aan de kook en kook voor 5 minuten, giet af en laat in een vergiet uitstomen
- Snijd ondertussen de augurk in plakjes en doe in een kom
- Snijd de lente ui in dunne ringen en voeg toe aan de augurk
- Snijd de avocado rond om de pit door midden en draai de helften van elkaar af. Wip de pit er uit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe het ook in de kom
- Voeg de mayonaise en de yoghurt toe en schep door elkaar
- Voeg de wortel en zoete aardappel toe, laat de doperwten uitlekken en voeg ook toe
- Schep alles goed door elkaar en breng op smaak met een klein beetje zout en lekker veel peper
- Je kunt het nu direct eten, maar lekkerder is het als je de huzarensalade een uurtje in de koelkast zet
Recept klinkt er lekker! Ik kan alleen niet zo goed tegen lente-ui, kun je dit ook weglaten of wordt het gerecht dan te flauw? Of kun je het vervangen door iets? (ik heb snel last van rauwe lente-ui, bos-ui, prei, rauwe ui etc.)
Hoi Chris,
De ui zorgt voor wat scherpte in het recept. Hij wordt misschien wat flauw als je het weglaat. Maar ik denk dat het nog steeds erg goed te doen is zonder ;-)
Heerlijk!!!