Peerkoeken van havermout
Ons appelkoeken recept viel in de smaak. Op Facebook lazen we dat iemand een appel had vervangen door een peer. Een perfect idee! We hebben ons basisrecept daarom gebruikt om nu peerkoeken te maken. Super lekker als tussendoortje of verantwoorde snack. Ook lekker met een laagje notenpasta voor bij de lunch.
De peer komt oorspronkelijk uit Midden Azië en bevat van nature steencellen, die de peer hard maken. In de moderne handpeer zijn die cellen vermoedelijk weg geselecteerd. Waardoor de peren van nu zacht en sappig zijn. Vroeger kende men alleen stoofperen, die gekookt moeten worden voor consumptie. Op straat werden gekookte peren verkocht door vrouwen. De vrouwen die aan het eind van de dag niet waren uitverkocht bleven met de gebakken peren zitten. Hihi, daar komt dat spreekwoord dus vandaan!
Met deze peerkoeken hoef je niet bang te zijn dat je met de gebakken peerkoeken blijft zitten, ze zijn te lekker! En voedzaam ook. De peerkoeken zijn gemaakt van havermout, eieren, rozijnen, wat koekkruiden en een snufje zout en 3 peren. Een mooi scala aan goede stofjes en energie! Maar, geniet uiteraard met mate van deze peerkoeken. Ze bevatten naast complexe koolhydraten uit de havermout, ook fruitsuikers uit de peren en rozijnen. Maar ook vitamientjes en vezels :-)
P.S. Ik heb per ongeluk de rozijnen mee gemixt in de keukenmachine, maar je kunt de rozijnen ook na het mixen toevoegen, zoals in het appelkoeken recept.
Peerkoeken van havermout
Dit heb je nodig
- 50 gr Rozijnen
- 30 gr Roomboter
- 3 Peer
- 150 gr Havermout
- 3 Eieren
- 2 tl Koekkruiden
- 1 mespuntje Zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe de rozijnen in een bakje met warm water
- Smelt de roomboter
- Schil de peren, verwijder de klokhuizen en doe het vruchtvlees in een keukenmachine
- Voeg de roomboter, havermout, eieren, koekkruiden en het zout eraan toe
- Giet de rozijnen af en doe ze in de keukenmachine, mix het beslag tot een glad geheel
- Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het beslag hierin, verdeel gelijkmatig
- Plaats de peerkoek 20 minuten in de oven met een vel aluminiumfolie er overheen, zodat de bovenkant niet te bruin wordt
- Verwijder de aluminiumfolie en bak de peerkoek in nog eens 30 minuten gaar in de oven
- Laat de peerkoek afkoelen op een rooster, snijd in plakken en geniet ervan!
Deze peerkoeken heb ik gemaakt vanuit het boekje “de 100 populairste recepten van voedzaam en snel”.
De smaak is heerlijk, maar ik vind ze wel héél smeuig, gaat in de richting van zeer kleffe en vochtige cake.
Lijkt totaal niet op het plaatje dat ik hierboven zie.
Wat zou ik kunnen aanpassen aan het recept om het “koekiger” te maken?
Ik dacht al even aan het toevoegen van wat kokosmeel, dat schijnt veel vocht op te nemen, maar weet niet of dit een goede oplossing is en ik heb bovendien geen idee hoe veel ik er dan van toe zou moeten voegen.
Of is een andere optie beter?
Ik hoop dat iemand een goed idee heeft, want de smaak was super!!
Groetjes,
Sandra.
Hoi Sandra,
De koeken moeten licht vochtig van binnen blijven maar zeker niet klef. Als je ze nog een keer maakt zou jou je de koek 10 minuten langer in de oven moeten plaatsen met de deur op een klein kiertje. Dan kan het vocht beter de oven uit.
groetjes,
Sven
He Jennifer,
Deze peerkoek klinkt erg lekker. Ik ben bezig om recepten uit te proberen, vooral die waar havermout in zit.
Ik heb alleen een vraagje. Op de zak haverhout die ik heb van Smaakt staat dat de havermout eerst een nacht geweekt moet worden en dan een aantal minuten koken. Moet je de havermout ook weken voor je ermee gaat bakken? Ik zie het nooit ergens bij een recept staan namelijk.
Groetjes Linda
Hoi Linda,
Ik reageer even namens Jennifer
Kan het zijn dat je havervlokken hebt gekocht ipv havermout? Mout zijn gewalste vlokken, nemen makkelijk vocht op en hoeven niet geweekt te worden.
Groetjes,
Sven
Hoi Sven,
Ik heb nog even gekeken, maar het is havermout. Echter staat bij de bereiding; laat de vlokken een nacht weken.?
Nou snap ik er niks meer van.
Maar jij geeft aan dat het niet geweekt hoeft te worden voor ik ermee ga bakken?
Groetjes Linda
Hoi Linda,
Ik vermoed dat ze het weken aanraden als je de havermout ongekookt wil gaan gebruiken. Haver(mout) bevat fytinezuur. We hebben deze stof nodig maar een teveel is niet goed. Ook als je de havermout rauw gebruikt is het onwaarschijnlijk dat je teveel fytinezuur binnenkrijgt. Het verbaasd me dat het op de verpakking staat. Voor dit recept is het absoluut niet nodig, het kleine beetje fytinezuur dat de havermout bevat verdwijnt door de verhitting.
Groetjes,
Sven