Farro salade met spinazie en granaatappel
Farro, wat is dat eigenlijk en wat kan je ermee? Nou, in ieder geval deze heerlijke farro salade maken met spinazie! En tomaat, granaatappel, rode ui, munt en koriander. Dat is weer eens wat anders tijdens de lunch.
Soms spotten we iets in de supermarkt dat we niet eerder hebben gebruikt, zoals farro. Het blijkt een voorgekookte versie te zijn. Je hoeft de farro nog maar tien minuten te koken en dan is het klaar voor gebruik. Niet voorgekookte farro moet je eerst laten weken. Zo’n voorgekookte versie is dus ideaal om snel een voedzame salade op tafel te zetten.
Wat is farro?
Farro wordt gebruikt als verzamelnaam voor drie soorten tarwe: spelt, emmer en einkorn. Emmer is de variant die het meeste voorkomt en dat staat ook op onze verpakking: emmertarwe. Farro werd al door de Romeinen geteeld. Het is een voorloper van de tarwe die we nu kennen, een soort oertarwe. Maar dat klinkt zo hip…
Farro bevat veel fosfor en magnesium. Het bevat complexe koolhydraten, vezels en eiwitten en de vitamines B1 en B5. Het is zeker een verantwoord alternatief voor witte rijst. Maar koolhydraatarm is het dus niet.
Op de verpakking staat: het favoriete graan van Italië. Nu zijn wij daar nog nooit geweest (tijd voor vakantie!), maar het blijkt inderdaad te kloppen dat farro bij Italianen vaker op het menu staat. Farro is het basisingrediënt voor traditionele Toscaanse soepen met witte bonen en verse groenten.
Het is tegenwoordig hip om ‘oer’ producten te gebruiken in maaltijden. Wij vinden variatie belangrijk. En dan zijn dit soort variaties erg leuk. Farro is dus iets wat je zeker eens moet proberen, of af en toe kan eten. Maar we zouden het nu ook weer niet wekelijks op het menu zetten. Gewoon lekker variëren!
Hoe smaakt farro?
Terwijl we de farro kookten, roken we een licht zoete geur. De farro heeft een bite, smaakt een beetje zoet en nootachtig. Niet verkeerd! Hij doet het daarom erg goed in een salade, maar je kunt farro ook gebruiken als rijstvervanger of als risotto (farotto), al wordt dat natuurlijk nooit zo smeuïg als met risotto rijst. Wij vinden deze farro salade erg lekker!
Farro salade met spinazie en granaatappel
Dit heb je nodig
- 100 gr Farro
- 320 ml Water
- 50 gr Spinazie
- 2 el Olijfolie - extra vergine
- 1 el Appelazijn
- 1/2 Granaatappel
- 1 Tomaat
- 1/2 Rode ui
- 3 takjes munt - vers
- 3 takjes koriander - vers
- 30 gr Walnoten - ongezouten
- Zeezout - naar smaak
- Peper - naar smaak
Zo maak je het
- Doe de farro en het water in een pan en breng aan de kook, kook de farro 10 minuten, totdat het water is opgenomen
- Doe de spinazie in een schaal en schep de olijfolie en appelazijn er doorheen
- Snijd een granaatappel doormidden en houd een helft boven een hoge schaal, sla met een pollepel op de schil zodat de pitjes eruit vallen
- Snijd de tomaten in blokjes, snipper de halve ui en snijd de munt en korianderblaadje klein
- Schep de warme farro door de spinazie en voeg vervolgens de andere ingrediënten toe
- Maak de farro salade op smaak met zeezout en grove peper uit de molen