Torentje van guacamole en rode biet
Een voorgerecht eten we niet zo vaak, een hoofdgerecht is meestal wel genoeg. Maar voor speciale gelegenheden duiken we graag de keuken in voor een lekker voorgerechtje. Zoals tijdens de feestdagen! We maken dit jaar een gezond en makkelijk kerstdiner voor jullie. Dit is het eerste recept: een torentje van guacamole en rode biet. Klinkt lekker sjiek toch? Maar het is gelukkig lekker simpel om te maken.
Want je hebt liever tijd om met de gasten te kletsen en lachen! Wat schotel je je gasten met deze torentjes voor? Een berg aan goede stofjes en lekkere smaken. Zo gebruiken we twee avocado’s – super voedzaam! – rode bieten, pijnboompitten en limoen. Om dit voorgerecht compleet te maken voegen we verse geitenkaas toe (zo’n rondje bij de verse kaasafdeling van de supermarkt of bij de kaasboer), een plakje spek (iets minder gezond, maar het is maar en klein stukje) en balsamico azijn. Het resultaat is verrukkelijk!
We hebben de torentjes gemaakt met kookringen, ook wel garneerringen genoemd. Die van ons hebben een diameter van 9. Bij een kleinere ring worden de torentjes wat hoger en bij een grotere ring wat minder hoog. Geen probleem. Heb je nog geen kookring? Wij hebben ze bij de Action gescoord voor een prikkie, maar je vindt ze meestal ook bij de Blokker, Xenos en Bol.com.
Je kunt de torentjes van te voren klaarmaken en in de koelkast plaatsen. Let wel op met de borden waarop je ze wilt serveren. Gebruik kleine bordjes als je niet zo veel ruimte in je koelkast hebt. De torentjes worden in de koelkast steviger waardoor je niet bang hoeft te zijn voor instortgevaar.
Torentje van guacamole en rode biet
Dit heb je nodig
- 1/2 Rode ui
- 2 Avocado
- 1 snuf Zeezout
- 1/2 tl Djinten - komijnzaad - 1/2 theelepel (kan ook zonder)
- 1 Limoen
- 250 gr Rode biet - voorgekookt
- 100 gr Geitenkaas - vers
- 40 gr Pijnboompitten
- 4 plakjes ontbijtspek
- 1 el Balsamico azijn - paar druppels per bord
Zo maak je het
- Snipper de rode ui, snijd de avocado's doormidden tot aan de pitten en lepel het vruchtvlees eruit, doe in een kom en prak fijn
- Voeg het zeezout en de djinten eraan toe, snijd de limoen doormidden en knijp het sap uit boven de schaal
- Meng alles goed door elkaar
- Snijd de bieten in kleine blokjes, leg de kookringen op vier borden en verdeel de bietenblokjes over de ringen
- Verdeel het avocado mengsel over de bieten
- Verkruimel de geitenkaas over het bietenmengsel en druk zachtjes aan, plaats de borden in de koelkast (zo worden de torentjes steviger)
- Bak de pijnboompitten in een droge pan onder continu omschudden lichtbruin
- Snijd de plakjes spek in de lengte doormidden en bak ze uit in de pan, leg ze op een velletje keukenpapier
- Haal de borden uit de koelkast, verwijder eventueel wat bietensap met een stukje keukenpapier en til de ring voorzichtig omhoog
- Strooi de pijnboompitjes over de borden, voeg wat druppels balsamico toe en leg op elk torentje twee plakjes uitgebakken spek