Gevulde kipfilet met Parmezaan en basilicum
Kipfilet, je kunt er zoveel mee. Van kipfilet kun je een feestelijk hoofdgerecht maken! Dit is deel twee van ons kerstmenu: gevulde kipfilet met Parmezaan en basilicum. Met groene asperges als bijgerecht, een mooi bord en een feestelijk gedekte tafel steel je de show. En dat met zoiets simpels als kip.
Als je op pad gaat voor de kipfilets, probeer dan mooie biologische scharrelkip te scoren. Vier filets van ieder ongeveer 250 gram. Zo kies voor je een goed stukje vlees en heeft de kip ook een fijn leven gehad. Snijd de kipfilet in en leg hem open als een vlinder. Sla hem nu plat, dat kan goed met de achterkant van een koekenpan, leg eerst keukenfolie op de kipfilet, dan wordt je pan niet vies. Zo zijn je kipfilets klaar om gevuld te worden.
Gevulde kipfilet maken
Je kan de gevulde kipfilet helemaal garen in de oven, maar dan ziet ie nog een beetje bleek en aanbakken in de koekenpan met een klontje roomboter geeft de filets extra smaak. Kip bevat veel eiwitten, B vitamines en mineralen zoals kalium, fosfor en magnesium. We vullen de kipfilets met kastanje champignons, groene peper, rode ui, kerstomaatjes, verse basilicum, knoflook en Parmezaanse kaas. Het maakt dit stukje kip nog veelzijdiger.
Met een houten prikker houd je de kipfilets gesloten. Bij het bakken is het handig om wat extra prikkers te gebruiken zodat de vulling er niet uitglijdt. Oja, de asperges! Daar heb je niet veel omkijken naar: snijd het kontje er van af en kook de asperges gaar in een minuut of 8. Wij houden ervan als ze nog een beetje knapperig zijn. Asperges zijn rijk aan vitamines en mineralen. Ze maken deze gevulde kipfilet nog voedzamer!
Gevulde kipfilet met Parmezaan en basilicum
Dit heb je nodig
- 200 gr Kastanje champignons
- 1 Jalapeño peper - groene peper
- 1 Rode ui
- 10 Kerstomaatjes
- 12 blaadjes Basilicum - vers
- 250 gr Kipfilet
- 1 el Olijfolie
- 1 teen Knoflook
- 75 gr Parmezaanse kaas
- 1 klontje Roomboter
- 350 gr Groene asperges
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijd de champignons en de groene peper in kleine stukjes (verwijder eventueel eerst de pitjes)
- Snipper de ui, halveer de kerstomaatjes en snijd de basilicum fijn
- Snijd de kipfilets horizontaal in en klap ze open als een vlinder, sla de kipfilets plat met de achterkant van een koekenpan, met wat keukenfolie tussen de kip en de pan
- Bak de champignon, groene peper, rode ui en kerstomaatjes aan in de koekenpan met een beetje olijfolie
- Snipper ondertussen de knoflook en verdeel dit op de ene helft van de kipfilets
- Verdeel het mengsel over de kipfilets, voeg de Parmezaanse kaas toe en klap de filets dicht, steek ze goed dicht met prikkers of houten stokjes
- Verwarm een klontje roomboter in de koekenpan en bak hierin de kipfilets ongeveer 4 minuten aan beide kanten krokant
- Snijd ondertussen de kontjes van de asperges
- Doe de kipfilets voorzichtig in een ovenschaal en plaats de kipfilets 15 minuten in de oven, totdat ze helemaal gaar zijn
- Doe de asperges in een pan met water, breng aan de kook en kook in ongeveer 8 minuten gaar, ze mogen een lichte bite hebben
- Serveer de kipfilets op een bord met 1 prikker en de asperges ernaast