Koolhydraatarm brood bakken is makkelijker dan je denkt. Het recept is simpel en tijdens het bereiden staat het koolhydraatarme brood voor het grootste gedeelte in de oven. Het brood smaakt goed en is heerlijk met bijvoorbeeld een lekkere zelf gemaakte tonijnsalade of een simpel plakje kaas.

Veel van onze bezoekers weten inmiddels dat een groot deel van onze recepten koolhydraatarm zijn. Het beperken van de hoeveelheid koolhydraten die we binnenkrijgen, doet ons goed. We voelen ons er fit bij en we zorgen ervoor dat ons lichaam ook vet effectief als brandstof kan gebruiken. Onze totale manier van eten zou ik niet koolhydraatarm willen noemen, maar koolhydraatbeperkt. We beperken de hoeveelheid koolhydraten die we binnenkrijgen maar schuiven ze niet volledig aan de kant. Simpelweg omdat ik een goede volkoren boterham erg lekker vind, en zo af en toe een panini met gerookte zalm en roomkaas gewoon niet kan weerstaan. Maar dat zijn uitzonderingen. In de basis kiezen we voor een beperking van koolhydraten. Mochten we ze in een recept toch gebruiken, dan zijn dat complexe koolhydraten uit volkorenpasta, volkorenbrood, havermout, etc. Of simpele koolhydraten uit fruit.

Ik moet eerlijk toegeven, er is niets aan dit recept wat ik zelf verzonnen heb. Alle credits gaan naar diëtiste Yvonne Lemmers. Zij heeft dit recept ontwikkeld voor haar dieetmethode GOK (Grip Op Koolhydraten). Het recept voor dit koolhydraat arme brood is afkomstig uit haar tweede kookboek. Wil je meer weten over GOK neem dan een kijkje op haar website.

Koolhydraaterm-brood-bakken

Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm eten is de afgelopen jaren enorm populair geworden, dat is duidelijk te zien aan de supermarkten die ook gehoor geven aan deze manier van eten. In vrijwel elke supermarkt is koolhydraatarm brood te koop. Omdat de consument een bepaald beeld heeft van hoe ‘brood’ er uit hoort te zien zijn er hulp- en vulmiddelen nodig om tot een goed en betaalbaar resultaat te komen. Het koolhydraatarme brood uit de supermarkt heeft daarom niet mijn voorkeur. Zelf een koolhydraatarm brood bakken is naar mijn idee de oplossing. Hier gaat natuurlijk wel veel meer tijd in zitten. En de eerste keer dat je het brood gaat maken ben je extra geld kwijt voor het aanschaffen van ingrediënten waarvan je maar een klein beetje gebruikt. Met de ingrediënten kun je vervolgens het recept meerdere keren maken.

Koolhydraatarm brood recept

Ik kwam op het idee om dit brood te gaan maken door mijn vader. Hij heeft naast onze boeken ook de boeken van Yvonne Lemmers op de plank staan. Koolhydraatarm eten heeft hem geholpen een gezonder gewicht te bereiken. Hij tipte mij dit recept en nadat ik het zelf gemaakt had wilde ik het graag met jullie delen. Ik kreeg nog een tip: gebruik een silicone cakevorm. En dat werkt inderdaad perfect. Fotogeniek zijn ze zeker niet, maar functioneel en handig wel. Ze zijn te koop bij de Blokker en kosten ongeveer € 13,-. Afijn, je mixt eerst de natte en dan de droge ingrediënten en giet de massa in de bakvorm. Na een half uurtje begint je keuken heerlijk te ruiken en na een uurtje is het koolhydraatarme brood klaar.

Koolhydraaterm-brood

Koolhydraatarm brood recept

Heerlijk koolhydraatarm brood met lijnzaad, poempoenpitten en zonnebloempitten
10 min
1 uur
1 uur 10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 20 porties

Dit heb je nodig

  • 5 Eieren
  • 150 gr Roomkaas
  • 5 el Olijfolie
  • 60 gr Gebroken lijnzaad
  • 60 gr Tarwezemelen
  • 40 gr Walnoten
  • 1 el Zonnebloempitten
  • 1 el Pompoenpitten
  • 1 el Hennepzaad
  • 15 gr Bakpoeder
  • 30 gr Eiwitpoeder
  • 15 gr Psyllium-inuline
  • 4 el Water
  • 1 mespuntje Zout

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Mix met een garde de eieren, de roomkaas en de olijfolie tot een glad geheel
  • Hak de walnoten fijn en voeg ze samen met de rest van de ingrediënten toe
  • Schep met een lepel alles door elkaar en giet het beslag in de cakevorm
  • Plaats in het midden van de oven voor 60 minuten
  • Laat afkoelen op een rooster

Tip

Een portie bestaat uit twee plakjes.
Beleg met zelfgemaakte tonijnsalade, kaas met tomaat en komkommer, of pindakaas.
Voor dit recept hebben we een siliconen cake vorm gebruikt van Dr. Oetker van 24x10,5 cm.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 225kcal | Koolhydraten: 4.6g | Eiwitten: 9g | Vet: 16.7g | Saturated Fat: 5g | Polyunsaturated Fat: 10g | Zout: 441mg | Vezels: 6g | Sugar: 1g
Print dit recept
Recept: Koolhydraatarm
Keuken: Hollands
Porties: 20
Door: Sven

Extra uitleg over de ingrediënten

Omdat we de onderstaande ingrediënten niet eerder gebruikt hebben een korte uitleg over wat het is, wat het doet, en waar je ze kunt aanschaffen.

Tarwezemelen

Tarwezemelen zijn de buitenkantjes van de graankorrel die bij witte bloem verwijderd worden en bij volkorenbloem bewaard blijven. De zemelen bevatten veel vezels en zijn rijk aan vitamine B1. Tarwezemelen zijn te verkrijgen bij de gezondheidswinkel (huismerk) of in de supermarkt (Zonnatura).

Hennepzaad

Hennepzaad is afkomstig van de hennepplant uit de cannabis familie en wordt vaak verkocht onder de noemer ‘superfood’. Hoewel het oorspronkelijk vogelzaad is (kempzaad), is het ook voor mensen geschikt voor consumptie. Hennepzaad is rijk aan onverzadigde vetzuren en eiwitten. Soms verkrijgbaar bij de supermarkt en standaard verkrijgbaar bij de gezondheidswinkel.

Eiwitpoeder

Eiwitpoeder wordt verkocht in gezondheidswinkels, vaak in grote potten of zakken met gespierde mannen erop. Deze moet je niet kopen, hier worden smaakjes aan toegevoegd zodat het gebruikt kan worden als eiwitshake na een intensieve training. Vraag in de gezondheidswinkel naar een pure eiwitpoeder zonder toevoegingen. Deze poeders worden meestal gemaakt van soja (heeft mijn voorkeur) of wei.

Psyllium-inuline 

Psyllium-inuline zijn vezels die zorgen voor een goede stoelgang. Ze nemen veel vocht op en zorgen daarmee in dit recept voor een mooi beslag. Een pot met Psyllium-inuline is te verkrijgen bij de gezondheidswinkel in blauw-groene potten van het merk Colon Clean.