Hummus van avocado en bonen
Hummus van avocado zonder kikkererwten en sesampasta. Mag je dat wel hummus noemen dan? Het lijkt meer op guacamole. Maar ach, qua substantie lijkt het erg op hummus, en je gebruikt het op dezelfde manier. Dus waarom niet. Ik noem het gewoon: hummus van avocado en bonen.
Hoe we het ook noemen, lekker is het in ieder geval wel. De bonen die we gebruiken voor de hummus zijn de groene edamame bonen. Edamame bonen zijn de onrijpe peulen van de sojaplant. De bonen worden geoogst voordat ze hard worden. De naam Edamame is Japans en betekent letterlijk ‘stam boon’ refererend aan het feit dat de bonen nog in de stam/peul zitten als ze bereid worden.
Edamame bonen zijn gezond
Evenals vrijwel alle bonen zijn edamame bonen erg gezond. Ze bevatten een grote hoeveelheid eiwitten, vitaminen en mineralen vezels en onverzadigd vet. 100 gram edamame bonen bevat 78% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur. Foliumzuur is nodig voor het aanmaken en herstellen van DNA en het aanmaken van gezonde rode bloedcellen. Foliumzuur is essentieel, dit betekent dat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken en we voor onze behoefte afhankelijk zijn van inname via voeding.
Naast de edamame bonen die we gebruiken in de hummus voegt ook de avocado de nodige voedingsstoffen toe. Veel onverzadigde vetten en vezels maar vitamines en mineralen. Inclusief de knoflook is dit een enorm gezonde combinatie.
Hummus, spread, smeersel of dip?
Leuk dat het zo gezond is natuurlijk maar wat doe je er vervolgens mee? Eigenlijk kun je er alle kanten mee op. Smeer een dikke laag op een plak volkorenbrood en eet het zo. Gebruik het als onderdeel van een boterham die je ook belegd met komkommer, tomaat, kaas, gekookt eitje etc. Gebruik het als groente dip voor stengels wortel en bleekselderij. (gebruik het als dip voor tortilla chips), Smeer het op een toastje, of serveer een grote klodder bij je salade. Multi inzetbaar dus deze hummus. En waar je het ook voor gebruikt, gezond is het zeker.
Hummus van avocado en bonen
Dit heb je nodig
- 260 gr Edamame bonen
- 1 Avocado
- 1 handje peterselie - vers
- 1 teen Knoflook
- 1/2 Citroen
- 3 el Olijfolie
- 1/2 tl Peper
- 1 tl Zout
Zo maak je het
- Doe de bonen in een vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken
- Snijd de avocado rondom de pit doormidden, wip de pit eruit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil.
- Pel de knoflook, en pers het sap uit de citroen
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een gladde pasta
- In een afgesloten bakje kan je het vier tot vijf dagen in de koelkast bewaren