Luxe glutenvrij kerstbrood met noten
-Sponsord- Speciaal voor mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen, een heerlijk luxe glutenvrij kerstbrood met noten en extra vezels. We maken dit brood met glutenvrij meel van Schär. Wil je meer weten over gluten? Lees dan ons artikel van een tijdje geleden: Feiten & Fabels over gluten.
We voegen aan het glutenvrije meel extra vezels en zaden toe, stoppen het brood vol met heerlijke noten en geven hem een licht zoet tintje door wat sultana rozijnen. Het deeg maken we met melk en eieren. De verschillende ingrediënten zorgen voor een voedzaam en stevig brood. Heerlijk om te serveren tijdens de feestdagen. We hebben er bewust voor gekozen om het brood niet te vullen met een rol amandelspijs. Bij het maken van spijs ontkom je er niet aan om veel suikerhoudende producten te gebruiken. Omdat we aan het beslag ook al wat rozijnen toegevoegd hebben leek het ons overbodig. Besmeer dit glutenvrije kerstbrood met een laagje zachte roomboter. Meer heeft het niet nodig, de smaak is heerlijk.
Het brood moet 60 minuten rijzen waardoor het luchtiger wordt. We gebruiken hiervoor droge gist en suiker. De suiker dient als voedingsbron voor het gist en wordt omgezet in koolzuurgas en een klein beetje alcohol. De suiker zelf verdwijnt. Het koolzuurgas geeft het brood extra luchtigheid. Om het rijzen optimaal te laten verlopen gebruiken we warme melk voor het kneden van het deeg en plaatsen we het deeg voor 60 minuten op een warme plaats. De gist voelt zich hierdoor helemaal op zijn gemak en doet zich tegoed aan de suiker.
Glutenvrije producten van Schär
Het glutenvrije meel hebben we bij de reform winkel gekocht. Schär is expert op het gebied van glutenvrije voeding en naast verschillende soorten meel verkopen ze een breed assortiment aan glutenvrije producten. Voor het glutenvrije kerstbrood hebben we Schär Mix-B gebruikt. Dit is een meel op basis van mais en rijst. Neem een kijkje op de website van Schär voor meer info en productinformatie.
Luxe glutenvrij kerstbrood met noten
Dit heb je nodig
- 500 gr Schär Mix-B
- 2 tl Kaneel
- 1 mespuntje Zout
- 7 gr Droge gist
- 10 gr Kristalsuiker - om de gist te laten werken
- 50 gr Haverzemelen - mits glutenvrij, anders extra lijnzaad toevoegen
- 20 gr Lijnzaad
- 20 gr Psyllium/inuline - te koop bij de reform winkel
- 50 gr Amandelen
- 50 gr Walnoten
- 50 gr Hazelnoten
- 100 gr Rozijnen
- 450 ml Melk - volle
- 20 gr Roomboter
- 2 Eieren
Zo maak je het
- Doe het glutenvrije meel in een ruime kom
- Voeg de kaneel, het zout, de gist, de suiker, de haverzemelmelen, het lijnzaad en de psyllium/inuline toe en schep door elkaar
- Hak de noten fijn en schep samen met de rozijnen door het bloem mengsel
- Verwarm de melk totdat deze handwarm is en laat de boter zacht worden
- Voeg de melk, de boter en de eieren toe aan het meel en kneed tot een beslag (blijft onwijs plakkerig, mocht je deeghaken en zo'n kneedmachine hebben, zeker gebruiken)
- Beleg een bakplaat met bakpapier en vorm van het deeg een ovale brood vorm
- Plaatst het deeg voor 60 minuten onder een licht vochtige theedoek op een warme plaats (voor de kachel, in het stookhok etc.)
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Bak het brood in ca. 40-50 minuten goudbruin
- Plaatst voor de laatste 10 minuten eventueel een velletje zilverfolie op het brood als hij te donker wordt
Tip
Feestdagenrecept
Het maken van dit recept neemt wat meer tijd in beslag. Maar het grootste gedeelte van de tijd is het deeg aan het rijzen of staat het brood in de oven. Met een gezellig kerstliedje op de achtergrond maak je het bakken van dit brood helemaal compleet. ‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea is ons favoriete kerstliedje. Wat is jouw favoriet?
Tip voor een brood met spijs: Ik heb een recept waarbij de ‘spijs’ wordt gemaakt door amandelmeel en fijngemalen gedroogde abrikozen te mengen. Ik vond het erg gek klinken, maar vind het erg lekker! En gezond!
Hoi Sven, kan je de lijnzaad eruit laten? En voor de haverzemelen evt rijst- of gierstvlokken??
Ik hoor het graag.
Groet,
Petra
Ha Sven,
Dank je wel, dat je zoveel moeite gedaan hebt om uit te vinden of de haverzemelen glutenvrij zijn. Het is trouwens wél wettelijk verplicht voor firma’s die levensmidelen leveren de allergenen aan te geven. Waarschijnlijk is hier sprake van een foutje en heeft degene die verantwoordelijk is voor de verpakking het vergeten uit te zoeken.
Het recept voor dit kerstbrood ziet er goed uit en ik denk dat het heerlijk is, omdat ik al eens een soortgelijk vruchten/notenbrood gegeten heb. ( Het recept lijkt ook op jouw recept) Het leuke is ook dat je samen met anderen hiervan genieten kan, zonder dat iemand merkt dat het glutenvrij is.
Ik kan mij zelfs voorstellen, dat je dit recept ook met gewoon meel kunt maken (als je niet glutenvrij moet eten).
Mijn favoriete kerst CD heet:Fest der Flöten en is bij Schulte en Gerth tebestellen. De inhoud bestaat uit oude kerst melodien die op verschillende fluiten gespeeld wordt.
Hoi Sven, hoe lang kan je dit kerstbrood bewaren? Stel dat ik het morgen maak is het dan de kerstdagen nog lekker??
Bedankt en fijne dagen!
Petra
Hoi Petra,
Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Zelf gemaakt brood blijft meestal wat minder lang lekker. Misschien dat een dag wel moet lukken.
Ik denk,dat je dit brood in plakken gesneden in de diepvries kan bewaren en dan een dag van te voren eruit halen. Deze ervaring heb ik met een soortgelijk brood gemaakt,dat zelfs maanden in de diepvries bleef.
Bedankt voor dit recept, ik ben ook blij met je glutenvrije actie, maar ik heb geen coeliaki, dus hoef niet bang te zijn voor kruisbesmetting. Kan dit brood ook in de machine worden gebakken?
Hoi Irene,
Ook als je gewoon gluten kunt verdagen is dit een heerlijk brood om eens te maken. Het recept kan ook in de machine gemaakt worden.
Hoi Sven, Wel bedankt dat jeook glutenvrije recepten levert. Even een belangrijk kommentaar voor de coeliakipatienten : zijn de haverzemelen glutenvrij? Haver is van nature glutenvrij ,maar tegelijk ook altijd gecontamineerd omdat haver meestal aangebouwd wordt tussen andersoortige graanvelden en die bevatten meestal gluten. Er komen altijd wel een paar korreltjes gerst,roggen of tarwe bij de haver . En dat is al te veel voor de coeliakipatienten. Gelukkig is er tegenwoordig ook haver die apart verbouwd wordt en glutenvrij is. Ik heb daarvan nog geen glutenvrije haverzemelen gezien,maar misschien zijn die er wel in Nederland. In ieder geval moet je dat er dan even bij zetten.Het ander wat mij opvalt is dat veel glutenvrije recepten met Schärprodukten gemaakt worden. Deze zijn in ieder geval toegestaan voor de coeliakipatienten. Maar omdat jullie zoveel als mogelijk met volkoren produkten willen werken is het misschien ook een idee om eens aan de ‘Werzprodukten ‘ te denken. Deze zijn namelijk volkoren.
Hoi Marijke,
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik ben een beetje op het verkeerde been gezet door de verpakking van de haverzemelen die ik gekocht heb. Deze zijn van Holland & Barrett. Op alle huismerk producten vermelden zij of er mogelijk sporen van gluten aanwezig zijn. Bij deze haverzemelen is dat niet het geval. Voor de zekerheid heb ik het gevraagd aan het personeel van de winkel en daar werdt dezelfde conclusie getrokken. Het staat niet op de verpakking dus dan zit het er niet in. Door jouw reactie ben ik toch gaan twijfelen en heb ik contact opgenomen met Holland en Barrett. Ze konden het niet met zekerheid zeggen omdat het inderdaad niet op de verpakking staat. Ik heb de gegevens gevraagd van de fabriek waar ze de haverzemelen laten verpakken. Na telefonisch contact konden ze mij niet garanderen dat de haverzemelen glutenvrij zijn. Ze worden verwerkt met de zelfde machines als waar ze tarwezemelen mee verwerken. Kruisbesmetting is dus goed mogelijk. Waarom Holland & Barrett dit niet op de verpakking vermeldt weet ik niet. Het is niet wettelijk verplicht maar het zou wel netjes zijn, zeker omdat ze het bij andere producten (bijvoorbeeld hun havermout) wel vermelden. Om een lang verhaal kort te maken. Haverzemelen zijn niet glutenvrij. Ik heb online gezocht naar producenten en fabrikanten van glutenvrije haverzelemen maar ik heb helaas niets kunnen vinden. Ik zal een notitie maken in het recept. Omdat er ook glutenvrije havermout te verkrijgen is zou ik verwachten dat er ook glutenvrije haverzemelen verkocht moeten worden. Als iemand ze kan vinden … Laat het ons weten.
Groetjes,
Sven
Groetjes,
Sven
Hallo Marijke, waar zijn die Werzprodukten te koop?
Ik antwoord even voor Marijke :-) De volkorenproducten van Schär kun je hier bekijken: http://bit.ly/2hml5pu