Spinazie salade met jonge kaas en lekkere dressing
We zijn momenteel druk bezig met het fotograferen voor ons vierde boek. Dat betekent dat de koelkast ontploft van de restjes. Die restjes gooien we niet weg, daar maken we de lekkerste salades mee. Zo dus ook deze deze heerlijk spinazie salade met jonge kaas.
Ik vind spinazie de meeste veelzijdige groente die er bestaat. Je kunt spinazie koken, in een stamppot gebruiken, een smoothie van maken en als sla gebruiken zoals we voor dit recept gedaan hebben. Spinazie is bovendien erg gezond en rijk aan veel belangrijke voedingsstoffen. Als je spinazie rauw eet benut je de meeste voedingsstoffen die het bevat. Door verhitting gaat een deel van de voedingsstoffen verloren.
Ijzer in spinazie
Ijzer is in ons lichaam nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen transporteren zuurstof en koolstofdioxide van en naar alle organen in ons lichaam.
Wist je dat spinazie minder ijzer bevat dan in de eerste instantie gedacht werd? Door een rekenfout is lang gedacht dat spinazie tien keer meer ijzer bevatte dan dat het in werkelijkheid deed. Door herberekeningen is gebleken dat het niet klopte. Vermoedelijk zijn de resultaten van gedroogde spinazie verward met verse spinazie of is een komma per ongeluk een plaatsje opgeschoven.
Het ene ijzer is het andere niet
Nog een leuk weetje over ijzer. Het ene ijzer is het andere niet. Ons lichaam kan twee vormen van ijzer opnemen:
- Non-heemijzer, komt voor in plantaardige producten. (waaronder spinazie)
- Heemijzer, komt voor in dierlijke producten.
Van non-heemijzer wordt slechts 1 tot maximaal 10 procent opgenomen. Van Heemijzer wordt ongeveer 25 procent opgenomen.
Tijd voor een leuke vergelijking:
Stel ik eet 200 gram biefstuk (normale portie). Dit bevat 4 milligram heemijzer. Als daar 25% van wordt opgenomen dan krijg ik effectief 1 milligram ijzer binnen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is gemiddeld genomen 10 milligram.
Als ik mijn volledige dagelijkse ijzerbehoefte uit biefstuk wil halen. Dan moet ik dus 2kg biefstuk eten.
Stel ik eet 200 gram spinazie (normale portie). Dit bevat 4 milligram non-heemijzer. Als we van het positieve uitgaan en er wordt 10 procent opgenomen dan krijg ik effectief 0,4 milligram ijzer binnen.
Als ik mijn volledige dagelijkse ijzerbehoefte uit spinazie wil halen. Dan moet ik 5 kilo spinazie eten.
De bovengenoemde hoeveelheden zijn niet aan te eten. Gelukkig zit ijzer in bijna alle gezonde voedingsmiddelen zoals: peulvruchten, volkoren producten, noten, eieren, vlees en groente. Belangrijk is het dus om gevarieerd en gezond te eten om voldoende ijzer binnen te krijgen.
Spinazie salade met jonge kaas
Dit heb je nodig
- 100 gr Spinazie
- 40 gr Jonge kaas
- 1 Ei
- 20 gr Walnoot
- 10 gr Pompoenpitten
- 1 el Yoghurt
- 1 tl Mosterd
- 1 tl Honing
- 1 tl Dille - gedroogd
- 1 mespuntje Peper
Zo maak je het
- Kook het ei hard
- Was de spinazie, snijd de kaas en het ei in stukjes
- Voeg alle ingrediënten bij elkaar en schep door elkaar
- Meng in een schaaltje de ingrediënten voor de dressing en verdeel over de salade