Review: Pasta van zeewier | I sea pasta
Al weken ligt het in mijn kast maar steeds vond ik niet de tijd om er wat mee te maken. Het is toch een beetje een drempel vind ik. Ik bedoel, dat slijmerige groene spul wat om je benen glibbert als je in de zee zwemt. Zeewier, dat ga je toch niet eten! Nu zelfs het AD schrijft dat het dé voedseltrend van 2017 wordt, kan ik er niet meer omheen. Zeewier, we gaan op onderzoek uit.
Wat is zeewier
Zeewier bestaat uit algen. Algen zijn eencellige organismen die rondzweven in de zee en energie halen uit zonlicht doormiddel van fotosynthese. Algen zetten bij dit proces koolstofdioxide om in zuurstof. Geschat wordt dat algen die in de zeeën en oceanen leven ongeveer 80% van onze zuurstofproductie voor hun rekening nemen.
Zeewieren zijn meercellige algen. De cellen kunnen zich vermenigvuldigen en zo plantvormige structuren aannemen. Omdat zeewieren en algen licht nodig hebben om te overleven vind je ze voornamelijk in de bovenste lagen van het zeewater. Zeewieren hebben een ondergrond nodig om op te groeien. Zeewieren kunnen onderverdeeld worden op kleur: groenwieren, roodwieren en bruinwieren.
Zeewier pasta
De zeewier pasta die wij getest hebben, is van het Nederlandse bedrijf Seamore en wordt gemaakt van Himantalia elongata. Himantalia elongata is een driejarig bruinwier dat groeit in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Himantalia elongata wordt ook wel zee tong of zee spaghetti genoemd. De lange slierten groeien in de herfst en de winter uit een soort ronde schijf die zich aan een ondergrond hecht. Aan het begin van de zomer worden de slierten geoogst waarna ze gedroogd en verpakt worden. Vers zijn ze ook eetbaar. De Himantalia elongata van Seamore wordt geoogst aan de Atlantische kust van Ierland.
Zeewier pasta gezond
De verpakking van de I sea pasta oogt gezond. Voorop de verpakking wordt vermeld dat 100 gram gedroogd zeewier goed is voor 500 gram zeegroente. Daar zou je vijf porties mee kunnen maken. Op de achterkant spreekt mij de volgende uitgelichte zin erg aan: “Too many carbs and not enough veggies? I sea pasta replaces one with the other”. Met andere woorden: vervang een deel koolhydraten door extra groente met deze pasta. Precies in lijn met ons idee van een verantwoorde maaltijd. Wat minder koolhydraten en meer groente. Op de verpakking worden verder geen gezondheidsclaims gedaan.
Too many carbs and not enough veggies? I sea pasta replaces one with the other
Omdat de pasta gemaakt is van zeewier bevat het een kleine hoeveelheid belangrijke omega-3 vetzuren, veel jodium, kalium en vezels. Ik ben benieuwd naar het verschil in voedingswaarde als we de zeewier pasta vergelijken met gewone pasta.
Zeewierpasta versus pasta
Vergelijken vind ik altijd leuk om te doen. ‘Meten is weten’ zei mijn vader vroeger en door uit te zoeken, te meten en te vergelijken kunnen we achterhalen hoe zeewierpasta zich verhoudt tot normale pasta van granen. In de onderstaande tabel heb ik van beide producten 100 gram bereidt product met elkaar vergeleken. 100 gram is een standaard portiegrootte.
(per 100 gram) | Kcal | Vet (g) | waarvan verzadigd (g) | Koolhydraten (g) | waarvan suikers (g) | Vezels (g) | Eiwit (g) | Zout (g) | Ijzer (mg) |
Witte pasta | 142 | 1,5 | 0,1 | 27,7 | 0,7 | 1,4 | 5,1 | 0,04 | 0,7 |
Volkoren pasta | 131 | 2,0 | 0,1 | 23,2 | 0,4 | 4,2 | 5,6 | 0,05 | 1,7 |
Zeewier pasta | 36 | 0,5 | 0,1 | 5,7 | 0 | 6,1 | 2 | 3 | 0,5 |
(per 100 gram) | Kalium (mg) | Calcium (mg) | Jodium (µg) | Vitamine C (mg) | Vitamine B1 (mg) | Vitamine B2 (mg) | Vitamine B3 (mg) | Foliumzuur (µg) | Vitamine E (mg) |
Witte pasta | 48 | 16 | 1 | 0 | 0,03 | 0,03 | 1 | 4,5 | 0,2 |
Volkoren pasta | 70 | 25 | 1 | 0 | 0,1 | 0,02 | 2,5 | 10,7 | 0,2 |
Zeewier pasta | 1200 | 140 | 3000 | 13,2 | 0,05* | 0,15* | 0,5* | 180* | 0,9* |
* Voor de laatste vijf licht gekleurde kolommen zijn geen gegevens beschikbaar voor het zeewier waarvan deze pasta is gemaakt. Ik heb hiervoor de eveneens bruine zeewier kelp genomen omdat dit enigszins lijkt op Himantalia elongata.
Voordelen van zeewierpasta
Ten opzichte van normale pasta bevat zeewierpasta minder calorieën en minder koolhydraten maar extra vezels. De verzadiging zal hierdoor gelijk zijn. Zeewierpasta bevat 20 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium. Jodium is een spoorelement en is nodig voor de aanmaak van schildklierhormoon. Schildklierhormoon is nodig voor een goede groei, het zenuwstelsel en ons metabolisme. Jodium krijgen we voornamelijk binnen via brood. Het wordt hier aan toegevoegd door het bakkerszout waar jodium in zit. Omdat er steeds minder brood gegeten wordt ontstaat de kans op schildklierproblemen door een tekort aan jodium. Het regelmatig eten van zeewier kan dit probleem oplossen. Zeewier bevat van alle voedingsmiddelen veruit het meeste jodium. Een teveel aan jodium vormt voor mensen zonder schildklierproblemen geen risico.
Nadelen van zeewierpasta
Wat mij direct opvalt is de hoeveelheid zout die de zeewierpasta bevat, 3 gram per 100 gram. Het wordt aangeraden om per dag niet meer dan 5 gram zout binnen te krijgen. Met de overige maaltijden die je op een dag nuttigt is het bijna niet mogelijk om daar onder te blijven. Daar tegenover staat de grote hoeveelheid kalium. Kalium gaat het bloeddruk verhogende effect van natrium (zout) tegen. De een heft de ander op zou je kunnen zeggen. Er wordt aangeraden om dagelijks 3000 milligram kalium binnen te krijgen.
Wat kost zeewierpasta
De pasta is behoorlijk aan de prijs. Voor 100 gram betaal je € 4,95. Per kilo komt dat neer op € 49,50. Ter vergelijking, biologische volkorenpasta kost per kilo € 1,90. Dat is ruim 26 keer zo goedkoop. Als we de bereidde producten met elkaar vergelijken dan ziet het er iets anders uit. Van de 100 gram gedroogde zeewierpasta kun je 500 gram zeewierpasta maken en van 100 gram droge volkoren pasta kun je 250 gram eetbare pasta maken. Per kilo betaal je dan € 9,90 voor de zeewierpasta en € 0,76 voor de volkoren pasta. Volkorenpasta is nu 13 keer zo goedkoop in plaats van 26 keer zo goedkoop.
Hoe smaakt zeewierpasta
Dit is uiteraard heel persoonlijk. Ik ben fan van vis, schaal en schelpdieren. De beetje zee-achtige, zoutige en zilte smaak kan ik erg waarderen. Het is wat stugger dan gewone pasta. Niet dat je een stuk rubber in je mond hebt, maar net even wat anders dan normale pasta. Het maakt het er echter niet minder lekker door. De zeewierpasta combineert vanzelfsprekend goed met vis in een gerecht, maar schijnt het ook goed te doen als directe vervanging van pasta in traditionele spaghetti. Ik ga er wat recepten mee maken, die zul je binnenkort langs zien komen. Mocht je er zelf al wat mee gemaakt hebben? Laat het ons weten.
Conclusie
De hoeveelheid jodium in zeewierpasta spreekt mij erg aan. Ik vermijd het eten van brood niet per se, maar als het kan kies ik liever voor een salade. Ik heb even vlug zitten rekenen en ben tot de conclusie gekomen dat mijn jodiuminname wat aan de lage kant is. Ik ga daarom af en toe zeewierpasta op tafel zetten. De prijs is stevig en de smaak moet je kunnen waarderen. Eet je net als ik minder brood, dan kan het eten van zeewier een goede optie zijn om aan voldoende jodium te komen. Eet je dagelijks brood dan is deze zeewierpasta leuk voor de afwisseling, mits je het geld er voor over hebt.
Ik heb het gemaakt met pastasaus zoals ik het gewoonlijk zou maken maar het was echt een walgelijke ervaring :p
Ten eerste de geur is echt om van te kotsen en het bruine schuimwater doet je bijna braken en dan nog de smaak maakt het plaatje compleet een taaie misselijkmakend touw waar je op moet knagen brrrrr nou ik heb e-het met zak en al weg geflikkerd en ik heb niks gegeten ….IK sterf nog liever dan dat ik die zooi zou moeten eten dus zeker niet aan te raden
Wow hahah dat klinkt als een heeeeeel nare ervaring. Ik moest er ook zeker even aan wennen, maar ik vind het best wel aardig :-)
Net voor het eerst I sea pasta gegeten!! Het was erg zout, waar ik van hou, maar toch wel wat heftig…. Ik vond het lekkerder dan ik verwacht had! Het lijkt wel op tagliatelle, maar iets meer ‘al dente,’ wat me wel bevalt.
Ik had als saus een uitje gebakken en wat rode tomatensaus erbij gedaan, daarna wat kaas erover en een salade erbij met dressing. Ik vermoed een jodium tekort bij mezelf, dus het lijkt me slim om dit vaker te eten, misschien met courgetti erdoor.
Ik vond de zeewier eigenlijk wat duur, maar bij nader inzien, heb je maar weinig nodig, omdat het uitzet en erg verzadigt. Als je het door de pasta heendoet, zijn het zo 8 tot 10 porties.
Ik zou graag minder vlees eten, en ik mis het vlees niet als ik dit eet!!
Ik heb het gemaakt met veel grof gesneden groente, kipfilet en room
Was erg lekker, maar manlief vond het maar zozo. Af en toe ga ik het op tafel zetten.
Voor mensen die de zeewierpasta niet lekker vinden maar wel de eigenschappen van zeewier kan waarderen, er is ook grof Keltisch zeezout met Bretons zeewier te verkrijgen. Als je daarmee kookt kun je toch de voordelen gebruiken. Het is van het merk Breizh Import
Ik heb t net gegeten en t is vies VIES! Terwijl ik bijna alles lust maar bij dit kwam ik niet verder dan 8 sliertjes. T is ook een slijmerig en ziet eruit als de tentakels van een lang uitgestorven dier, inclusief wratjes, bobbeltjes en huidslijm. Ik had t gekookt btw.
Hoi Birgit,
Hihi, dat is heel duidelijk! Zeewier heeft inderdaad een specifieke smaak en textuur, je moet ervan houden. Dat is bij jou duidelijk niet het geval ;-)
Groetjes, Jennifer
Gerecht gemaakt met 20 Gr pasta, spinazie als saus en spekjes met ui en knoflook. De geur was tijdens het koken erg overheersend maar daar proefde je later niets van. Het is zeer verzadigend en voor herhaling vatbaar. Ten opzichte van gewone pasta zie ik alleen maar voordelen que kcal en vezels.
Heb het nu 2x gemaakt. De eerste keer vond ik de bite toch nog te taai en de geur maakte dat ik er niet bepaald trek van kreeg.
Deze week nogmaals een poging gedaan, nu in 2 etappes en wat langer laten weken/koken. Daarmee zullen wel wat voedingsstoffen verloren zijn gegaan, maar ook minder zout.
Was nu prima te eten. Ik heb het met een romige avocadosaus en groenten gegeten. De portie van 20 gram gedroogd was ruim voldoende. Zeer verzadigend door de vezels I.c.m.de avocado en room.
Ben benieuwd naar de recepten die jullie bedenken.
Ik heb dit product ook een paar keer gebruikt en vond het erg lekker. Ik maakte bv een aglio e olio met geroosterde tomaatjes en verving een klein deel van de speltspaghetti door de zeewierpasta, als toevoeging zeg maar. Op deze manier is het erg smaakvol, gezonde toevoeging (o.a. Jodium wat verder bijna nergens inzit), oogt ook nog leuk en niet veel te duur.
Heb het geprobeerd, niets voor mij. Overheersende smaak, zonde van mijn toevoegingen.
Ik sla dit over, brrrr
Ik heb dit ook een keer gekocht. Het idee er achter sprak mij erg aan en ik houd ook erg van zeewier salade, maar helaas vond ik deze pasta helemaal niet lekker. Hij bleef stug en de smaak van vis/zee was veel te overheersend. Dit was voor mij niet voor herhaling vatbaar.