Oproep: Wat wil jij weten over margarine?
Hoi allemaal, even een kort vraagje aan onze lezers.
Zoals jullie weten vinden wij het leuk om duidelijk te zijn over voeding. We lezen graag wetenschappelijke onderzoeken en doen niet mee met hypes en trends waar wij niet in geloven.
Ik ben onlangs gevraagd door Unilever om een zoektocht te maken over margarine. Ik had direct wat twijfels, maar na overleg blijkt dat ik volledig onafhankelijk kan zijn, zolang het maar wetenschappelijk onderbouwd wordt. En dat is precies wat wij op Voedzaam & Snel doen. Wat zegt de wetenschap eigenlijk over margarine?
Na een kort vooronderzoekje ben ik erachter gekomen dat er online enorm veel tegenstrijdige informatie over margarine (en andere vetten) te vinden is. Er zijn dus genoeg interessante onderwerpen om over te schrijven en uit te diepen. Bijvoorbeeld hoeveel verschillende vetsoorten zijn er en hoe zit het met plantaardig versus dierlijk?
Maar voordat ik begin, zou ik ook van jullie willen weten hoe je over margarine denkt. Heb je vragen over margarine? Gebruikt je het juist wel of juist niet?
Let us know als reactie onder deze post dan gaan wij op onderzoek uit!
P.S We gaan jullie niet ineens adviseren om margarine te gebruiken. Dat is niet de insteek van onze zoektocht. We schrijven vanuit onze eigen visie en gebaseerd op wetenschappelijke artikelen.
-Dit artikel schrijven we in samenwerking met Unilever-
Zit er vis verwerkt in Margarine?
(vraag ivm visallergie)
Bij het koken gebruik ik olie of boter, geen margarine. Op brood dun laagje halvarine, meestal met extra omega3 i.i.d.
Gebruikte olieën in de keuken: kokosolie, olijf ( traditionel en vergine), arachide olie. De vergineolie uitsluitend koud.
Voor achtergrondinfo met doorlinkjes naar bronnen zou je ook eens kunnen kijken op het blog van Melchior Meijer, het paleo perspectief, als je dan margarine intikt kom je veel onderbouwde artikelen tegen. Vooral het eerste artikel wat je ziet in de lijst nadat je margarine hebt ingevoerd heeft veel doorlinks naar verschillende bronnen. Tegenwoordig laaf ik mij aan de heerlijke Kerrygold boter die niet in Nederland maar wel in de duitse Kaufland en Lidl te verkrijgen is. De geur alleen al…..
Groeten,
Jennifer
Ik vindt het plastic
In fabriek gemaakt
Heeft niets natuurlijks
Dan ben ik benieuwd of Becel Pro Active echt je cholesterol spiegel verlaagd.
Margarine vind ik een van de meest irrationele ‘voedingsmiddelen” die er bestaat. Het is een knutselproduct dat niet in de natuur voorkomt. Een mengsel van olie en water dat bij elkaar gehouden moet worden met allerlei toevoegingen, omdat die twee normaliter niet mengen. Waarom zou je dat willen? Waarom zou je een mooie grondstof als olie willen verminken (lees: ‘harden’ = waterstofatomen eraan hangen om het minder onverzadigd te maken en het smeltpunt te verlagen) om het op kamertemperatuur smeerbaar te maken. Waardoor het ook minder gezond wordt (het vet wordt meer verzadigd). Maar vooral die waarom-vraag. Omdat wij nu eenmaal iets op ons brood willen smeren? Smeer maar iets natuurlijkers op je brood. De enige logische reden die ik kan bedenken is als drager van de (toegevoegde!) vitamine A en D. Maar die kun je ook wel op een andere manier binnenkrijgen. Gebruik gewoon pure producten!
Hallo Sven,
Wat goed dat je dit gaat uitzoeken. Ik ben fan van light margarine: lekker en niet veel calorieën. Maar steeds meer vrienden zeggen dat het ongezond is en dat roomboter gezonder is.
Mijn belangrijkste vraag is: zitten er echt ongezonde stoffen (dwz schadelijk voor je) in margarines?
Dank en suc6 met je onderzoek!!
Wij gebruiken ‘gewone’ smeerbare margarine van Lidl. In alle andere supermarkten waar ik kom zijn er alleen light, dieet en andere speciale versies te koop. Dat vind ik gek. Ik wil mijn drie zonen niet opvoeden met dieetmargarine en dergelijke.
Het gaat om margarine voor op brood trouwens.
That’s the thkining of a creative mind
Arachide olie ( tot 230 gr te verhitten) en olijfolie extra virgine gebruik ik om te bakken en braden. Grasroomboter op brood. Met wel het nadeel dat het zoooo lekker is dat ik vaak en graag te dik smeer. Brio en Wajang zijn allebei plantaardig. Valt Becel ook onder margarine? Het is geen harde margarine………
Ben heel benieuwd naar de uitslag.
Ik geniet iedere dag van jullie recepten en blog. Interessant, leerzaam en leuk om te lezen!! Top!
Is plantaardige boter een optie t.o.v. roomboter?
Dag Sven en Jennifer,
Jullie recepten uit het boek en via de site, volg en maak ik met plezier!
Graag zou ik willen weten waarin goede vetten zitten en welke margarine we beter kunnen mijden… Zowel bij warm als koud gebruik…
Vriendelijke groet,
Carola
sterker,, er blijkt dus plastic in verwerkt te zitten in margarine????????????????????????? Dan schrik je toch wel even? wat is nu waar????
Mijn dochter heeft een koemelkallergie, dus roomboter is voor ons geen optie. We gebruiken nu Wajang, een geheel plantaardige boter, maar geen idee of dat nu de juiste keuze is. Ik ben ook erg benieuwd naar de uitkomst van jullie onderzoek.
Wajang margarine, daar heb ik nog niet eerder van gehoord. Ik ga het eens bekijken.
Wajang margarine smaakt licht naar roomboter. Komt van Unilever. Is vroeger iets mee geweest, maar ik weet niet meer precies wat. Dat zal rond de 60tiger jaren geweestt zijn. Als je toc h naar Unilever gaat, vraag er dan naar, zullen ze leuk vinden!!??
Ik gebruik sinds kort geitenboter als vervanging van roomboter/ koemelk voor op brood. Het lijkt niet op roomboter, noch op margarine. Harde vreemde structuur eigenlijk. Misschien kun je dat bij vergelijkingen ook meenemen in het onderzoek?
Ik gebruik ook al een tijdje geen margarine/halvarine meer. Er zijn teveel onnatuurlijke toevoegingen. Op brood gebruik ik daarom roomboter (liefst biologisch/gras boter) Om te bakken olijfolie en rijstolie. Ik kan me toch niet voorstellen dat het onderzoek onafhankelijk is, want anders is het voor Unilever niet interessant! Ik verwacht als uitslag dat we met een gerust hart weer margarine/halvarine kunnen gebruiken, want dat het met de onnatuurlijke/chemische stoffen erg mee valt!
Hoi Catharina,
Ik begrijp je reactie. Mits gebaseerd op onafhankelijk onderzoek zal ik er inderdaad over schrijven als het meevalt. Als ik er achter kom dat het niet meevalt dan zal ik dat ook schrijven. Zelf als dat betekent dat de samenwerking met Unilever stopt. Ik vind waarheid over voeding het allerbelangrijkste.
Wij gebruiken roomboter op brood, soms roomboter om te verwerken in recepten. Bakken doe ik met olijfolie en kokosolie. Ik gebruik al ruim een jaar geen margarine en halvarine meer. Ik wil zo min mogelijk toevoegingen in de producten die ik koop. Liefst puur natuur en als het er is de biologische variant.
Hoi Erica,
Welke olijfolie gebruik je om in te bakken? Geraffineerde olijfolie of vergine olijfolie?
Ik sluit mij aan bij de reactie van Marianne. Op brood eet ik roomboter omdat dit onbewerkt is en dan kies ik ook nog voor de biologische.
Bakken en braden doe ik in olijfolie, lijnzaadolie, kokosolie of geheel.
Met roomboter heb ik het idee dat ik een puur natuurproduct gebruik.
Margarine is een gemanipuleerd product waarin allerlei toevoegingen zitten waar ik niet voor kies. Afgezien van het feit dat het wellicht op basis van natuurlijke oliën gemaakt wordt (al dan niet plantaardig) wordt er nog het nodige aan toegevoegd om smeerbaarheid, houdbaarheid en smaak te manipuleren. En kleurstoffen, hoe onschuldig ook. Naast de gewone pakjes margarine, ben ik ook wel erg benieuwd naar de ‘bak-en braakproducten’ van Unilever.
Ik hou het vooralsnog maar gewoon op echte boter of olijfolie.
Ik gebruik het allebei, eigenlijk omdat ik niet weet wat ik moet geloven. Over roomboter hoor je altijd, dat is slecht voor je cholesterol. Over margarine zeggen ze dat het nep is en onnatuurlijk. Ik zou wel meer duidelijkheid willen, dus ik ben benieuwd.
Ik gebruik nooit margarine. Voor het bereiden van de maaltijden neem ik altijd olijfolie en voor gebak roomboter. Ook op brood neem ik gewone roomboter en geen light versie.
Hoi Lisette,
Welke olijfolie gebruik je om je maaltijden in te bereiden?
Ik gebruik het al jaren niet meer, omdat ik wel eens heb gelezen dat het 1 molecuul verschilt met plastic ,
Ik gebruik nu kokos olie om mee te bakken en olijfolie om koud te gebruiken
Ik ben wel nieuwschierig naar je onderzoek…..ik kijk er naar uit!!
Gr alise
Ik heb het ook eens ergens voorbij zien komen dat margarine 1 molecuul zou verschillen van plastic. Misschien ga ik een stukje opnemen over feiten en fabels. Dan kan ik dit soort beweringen gaan onderzoeken.