Rauwe bloemkool salade
Wist je dat je bloemkool heel goed rauw kunt eten? Het is zelfs erg lekker, en helemaal als je de bloemkool eerst vermaalt tot een soort rijst of couscous in de keukenmachine. Met een heerlijke dressing heb ik er een super gezonde salade van gemaakt met veel groente.
Zoals de naam al zegt behoord boemkool tot de koolsoorten. In de literatuur is voor het eerst over bloemkool geschreven aan het einde van de twaalfde eeuw. Vermoedelijk werd bloemkool voor het eerst verbouwd in Spanje. Vanaf ongeveer de zestiende eeuw wordt bloemkool in heel Europa verbouwd.
Bloemkool is gezond
Bloemkool is een gezonde groente die veel belangrijke voedingsstoffen bevat. Omdat we in dit recept bloemkool rauw gebruiken lijkt het mij leuk om de voedingswaarde van rauwe bloemkool te vergelijken met gekookte bloemkool.
(per 100 gram) | Kcal | Vet (g) | waarvan verzadigd (g) | Koolhydraten (g) | waarvan suikers (g) | Vezels (g) | Eiwit (g) | Zout (mg) | Ijzer (mg) |
Bloemkool Rauw | 106 | 0.2 | 0 | 2.9 | 2.4 | 2.2 | 1.9 | 8 | 0.3 |
Bloemkool gekookt | 95 | 0.4 | 0.1 | 1.9 | 1.2 | 2.3 | 1.8 | 10 | 0.3 |
(per 100 gram) | Kalium (mg) | Calcium (mg) | Jodium (µg) | Vitamine C (mg) | Vitamine B1 (mg) | Vitamine B2 (mg) | Vitamine B6 (mg) | Folaat (µg) | Vitamine K (mg) |
Bloemkool Rauw | 296 | 28 | 2.5 | 25 | 0.05 | 0.06 | 0.132 | 67.1 | 31 |
Bloemkool gekookt | 224 | 25 | 2.5 | 22 | 0l02 | 0.05 | 0.063 | 95.1 | 28.5 |
Zoals je ziet neemt de voedingswaarde door het koken niet veel af. In sommige gevallen een klein beetje en folaat (de natuurlijke variant van foliumzuur) wordt zelf meer na het koken van de bloemkool.
Bloemkoolsalade
Dit heb je nodig
- 400 gr Bloemkool
- 100 gr Jonge kaas
- 200 gr Doperwten
- 2 el Pompoenpitten
- 80 gr Yoghurt
- 30 gr Mosterd
- 20 gr Honing
- 1 el Dille
- 1 snuf Peper
- Zout - naar smaak
Zo maak je het
- Maal de bloemkool fijn in de keukenmachine. Niet te lang, en doe het in kleine beetjes.
- Doe de bloemkool in een ruime kom en voeg de doperwten toe
- Snijd de kaas in blokjes en voeg ook toe
- Meng de ingrediënten voor de dressing en voeg toe aan de salade
- Schep alles door elkaar en verdeel over twee borden
- Serveer met de pompoenpitten (evt kort roosteren voor meer smaak)
ZEER VERFRISSEND
Zeer fris
8 gram zout per 100 gram ongekookte bloemkool klopt niet.
Oei, nee dat zou wel heel veel zijn. Het moet milligram zijn i.p.v. gram. Ik heb het aangepast. Bedankt voor je berichtje.
Ik heb nog nooit rauwe bloemkool gegeten. Wist niet dat dat kon, wel leuk om eens te proberen :)
Yep! En het is lekkerder dan je denk :-)