Wist je dat je bloemkool heel goed rauw kunt eten? Het is zelfs erg lekker, en helemaal als je de bloemkool eerst vermaalt tot een soort rijst of couscous in de keukenmachine. Met een heerlijke dressing heb ik er een super gezonde salade van gemaakt met veel groente.

Zoals de naam al zegt behoord boemkool tot de koolsoorten. In de literatuur is voor het eerst over bloemkool geschreven aan het einde van de twaalfde eeuw. Vermoedelijk werd bloemkool voor het eerst verbouwd in Spanje. Vanaf ongeveer de zestiende eeuw wordt bloemkool in heel Europa verbouwd.

Bloemkool is gezond

Bloemkool is een gezonde groente die veel belangrijke voedingsstoffen bevat. Omdat we in dit recept bloemkool rauw gebruiken lijkt het mij leuk om de voedingswaarde van rauwe bloemkool te vergelijken met gekookte bloemkool.

(per 100 gram) Kcal Vet (g) waarvan verzadigd (g) Koolhydraten (g) waarvan suikers (g) Vezels (g) Eiwit (g) Zout (mg) Ijzer (mg)
Bloemkool Rauw  106  0.2  0  2.9  2.4  2.2  1.9  8  0.3
Bloemkool gekookt  95  0.4  0.1  1.9  1.2  2.3  1.8  10  0.3
(per 100 gram) Kalium (mg) Calcium (mg) Jodium (µg) Vitamine C (mg)  Vitamine B1 (mg) Vitamine B2 (mg)  Vitamine B6 (mg) Folaat (µg) Vitamine K (mg)
Bloemkool Rauw  296  28  2.5  25  0.05  0.06  0.132  67.1  31
Bloemkool gekookt  224  25  2.5  22  0l02  0.05  0.063  95.1  28.5

Zoals je ziet neemt de voedingswaarde door het koken niet veel af. In sommige gevallen een klein beetje en folaat (de natuurlijke variant van foliumzuur) wordt zelf meer na het koken van de bloemkool.

Bloemkoolsalade

Heerlijke salade met veel groente. In deze salade gebruiken we rouwe bloemkool.
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 400 gr Bloemkool
  • 100 gr Jonge kaas
  • 200 gr Doperwten
  • 2 el Pompoenpitten
Voor de dressing
  • 80 gr Yoghurt
  • 30 gr Mosterd
  • 20 gr Honing
  • 1 el Dille
  • 1 snuf Peper
  • Zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Maal de bloemkool fijn in de keukenmachine. Niet te lang, en doe het in kleine beetjes.
  • Doe de bloemkool in een ruime kom en voeg de doperwten toe
  • Snijd de kaas in blokjes en voeg ook toe
  • Meng de ingrediënten voor de dressing en voeg toe aan de salade
  • Schep alles door elkaar en verdeel over twee borden
  • Serveer met de pompoenpitten (evt kort roosteren voor meer smaak)
Print dit recept
Recept: lunch
Keuken: Salades
Porties: 2
Door: Sven