Zelf heksenkaas maken | Heksenkaas recept
Een tijdje geleden proefde ik op een verjaardag bij mijn zus heksenkaas, als dip voor stukjes wortel. Ik had er nog nooit van gehoord maar smaken deed het zeker. De fris pittige en romige dipsaus combineert heerlijk met knapperige wortel. Ik ben het in de supermarkt gaan opzoeken en kwam tot de conclusie dat heksenkaas vol zit met onnodige toevoegingen. Tijd om de heksenkaas zelf te gaan maken, dacht ik. En wat blijkt, het is super makkelijk om te maken.
Ik vind het erg leuk om te zien dat er op verjaardagen naast M&M’s en chips steeds vaker gezonde alternatieven op tafel verschijnen. Visite kun je zo de keus geven om voor een verantwoorder alternatief te kiezen. Want verantwoorder is het zeker. Ik had even het idee om de wortels en chips in een tabel te vergelijken qua voedingswaarde maar dat is eigenlijk overbodig vind ik. Ik denk dat iedereen weet dat wortels een stuk gezonder zijn dan chips. Chips bevatten vooral slechte vetten en veel zout. De calorieën die ze met zich meebrengen komen niet vergezeld van vitaminen en mineralen. Je zou de calorieën uit chips ‘lege’ calorieën kunnen noemen. Hoewel ik ‘lege calorieën’ een vreemde term vind, een calorie is immers een calorie, begrijp ik wel hoe hij bedoeld wordt. Wortels met home made dipsaus daarentegen bevatten veel minder calorieën dan chips, maar wel veel meer vitaminen en mineralen. En bovendien een portie vezels. De calorieën die deze verantwoorde snack bevat, komen samen met belangrijke voedingsstoffen en dat maakt het een stuk verantwoorder.
Heksenkaas zelf maken
Het zelf maken van de heksenaas is echt heel erg simpel. In heksenkaas uit de supermarkt stoppen ze prei. Wij gebruiken bosui, een flinke berg verse peterselie en twee teentjes knoflook. Hakken, mengen en smullen maar. Voor de basis gebruiken we naturel zuivelspread/roomkaas zonder toevoegingen. We maken de spread wat dunner met wat volle yoghurt. Alle ingrediënten zijn gewoon te koop in de supermarkt.
Zelf heksenkaas maken | Heksenkaas recept
Dit heb je nodig
- 300 gr Zuivelspread of roomkaas
- 150 gr yoghurt - volle
- 2 stengels Bosui
- 20 gr Peterselie
- 2 tenen Knoflook
- Peper en zout - naar smaak
Zo maak je het
- Meng in een ruime kom de zuivelspread of roomkaas met de yoghurt tot een gladde saus
- Hak de bosui en de peterselie met een keukenmes zo fijn mogelijk en voeg toe
- Pers de knoflook uit boven de kom en meng alles
- Proef en breng op smaak met peper en evt zout
- Serveer met wortel, repen courgette, paprika, radijs etc
Ik zie nu al aan het recept dat dit geen heks’n kaas kan zijn. Heks’n kaas smaakt zoet en dit zou zorgen voor zure/zoute smaak. Wel jammer, ik zoek een echte.
Bedankt voor het recept! Is heksenkaas een traditioneel recept of door de commercie bedacht? Leuk dat ik het zelf kan maken, het is goedkoper en vast gezonder dan uit de winkel!
Goede vraag! Ik ben even gaan zoeken maar ik kan er niets iets duidelijks over zeggen eigenlijk :-)
De zoetigheid mist! Dit smaakt totaal niet naar Heksenkaas.
Is het ook lekker met zachte geitenkaas denk je? ik eet geen koeienkaas meer
Hoi Irene,
Ik denk het wel. Als je zachte geitenkaas mengt met wat volle geitenyoghurt (misschien even in de blender), dan heb je koemelkvrije heksenkaas. Wil je me laten of het gelukt is? Dan voeg ik het als tip toe.
Groetjes,
Sven
Hoeveel peterselie gaat hier door?
Ik ook Michiel! En ik ga het ook “Heksenaas” noemen :D
Wat een top idee! Ga ik zeker eens proberen.