Harissa maken | Recept
Harissa heb ik recentelijk ontdekt en gebruikt voor deze heerlijke lunch wraps waar we het gebruiken als smaakmaker en dichtplakker van de wrap. De saus kwam uit een potje en bij het bestuderen van het etiket kwam ik erachter dat het ook erg simpel zelf te maken is. Hierbij dus het recept waarmee je zelf harissa kunt maken.
Harissa is een dikke saus met een basis van chilipeper en tomaat. De saus is afkomstig is uit Tunesië, Noord-Afrika en wordt daar gebruikt als smaakmaker in vele nationale gerechten. Je zou harissa kunnen zien als de sambal van Noord-Afrika maar dan met meer smaak. Die smaak wordt verkregen door het toevoegen van verschillende gedroogde kruiden zoals anijszaad, komijn en koriander. De saus kan het beste gemaakt worden in een vijzel, de structuur blijft mooi dik. In een keukenmachine kan het ook, dan wordt hij wat gladder van structuur. Persoonlijk vind ik dat minder lekker, hoewel de smaak hetzelfde is.
Harissa zelf maken of uit een potje?
Ik heb de harissa nagemaakt aan de hand van de ingrediënten die op het potje staan. Na wat spelen met hoeveelheden ben ik aardig in de buurt gekomen. Het is eigenlijk heel erg simpel om te maken. Toch, als ik heel eerlijk ben, vind ik die uit het potje net wat lekkerder. Er zit nog iets in wat hem extra lekker maakt, ik heb het niet kunnen achterhalen helaas. Maarja, een potje kopen in de supermarkt geeft toch een andere beleving dan de saus zelf maken. Je moet er best wat energie insteken om in die vijzel alles tot een mooie saus te pletten. Dat is wat mij betreft veel leuker om te doen en geeft bovendien meer voldoening. Mits je daar de tijd voor hebt. De harissa uit een potje bevat trouwens geen conserveermiddelen, smaakversterkers en kleurstoffen.
Harissa maken | Recept
Dit heb je nodig
- 3 Rode pepers
- 70 gr Tomatenpuree
- 1 Limoen
- 1 teen Knoflook
- 1/2 tl cayenne peper
- 1 mespuntje zwarte peper - gemalen
- 1/2 tl Zout
- 1 el Appelciderazijn
- 1 el olijfolie - extra vergine
- 2 tl anijszaad - gemalen
- 1 tl komijnzaad - gemalen
- 1 tl koriander - gedroogd
Zo maak je het
- Snijd het steeltje van de rode peper en rol hem ondersteboven tussen je handen heen en weer zodat de pitjes er uit vallen. De zaadlijsten moeten blijven zitten, die maken de peper pittig.
- Snijd de peper in grove stukken en maal fijn in de vijzel
- Voeg de knoflook toe en de rest van de kruiden
- Maal tot een mooie dikke saus
- Voeg als laatste het limoensap, de olijfolie en de appelazijn toe
Ik maak deze harissa vaak als ik recepten uit Ottolenghi Simpel kook (tip: paparadelle met harissa). Werkelijk waar fenomenaal. En dat terwijl ik van mezelf niet zo’n pittige eter ben! Ontzettend bedankt voor dit heerlijke recept. Ik maak hem zelf zonder de apelciderazijn, cayennepeper, anijszaad en met een citroen in plaats van een limoen. Ook het proberen waard dus!
Ik heb nog een flesje van de smaakmakers van …… in de koelkast staan. In de ingrediëntenlijst staan paprika, karwei en kikkererwt als extra ingrediënten ten opzichte van jouw lijst genoemd.