Volkoren croutons maken
Toen ik laast in een restaurant soep bestelde werd hij geserveerd met heerlijk gekruide croutons van witbrood. Ik dacht ‘die kan ik ook maken, maar dan van vokorenbrood’ Lekker dat ze zijn! En toch weer wat verantwoorder.
Oke, ik moet toegeven de paar croutons op je soep zullen het verschil niet maken. Aan de andere kant, alle beetjes helpen. Volkorenbrood bevat toch aanzienlijk meer vezels en vitaminen dan witbrood. De smaak is exact hetzelfde, daar hoef je het niet voor te laten. En als je doordeweeks ook volkorenbrood eet, dan heb je vast wel eens een restje over. Heb je geen oud brood liggen? Met vers brood zijn ze net zo lekker.
Het maken van de croutons is ontzettend eenvoudig en als ze eenmaal bereid zijn, kun je ze best een paar dagen in een afgesloten trommel buiten de koelkast bewaren. Super handig voor als je een van onze snelle soepen maakt en ze wil aanvullen met een paar knapperige croutons. Of wat dacht je van een heerlijke salade met zelf gemaakte kruidige croutons?
Tijdens het uitwerken van dit recept staat het schaaltje met croutons naast mijn laptop. Ik moet zeggen, als snack zijn ze eigenlijk ook goed te doen ;-) Wist je trouwens dat een crouton ook wel een soldaatje wordt genoemd? Geen idee waarom :-)
EDIT 05-02-2018: Deze noemt men soldaatjes omdat ze vroeger in lange repen werden gesneden, men zette deze dan rechtop in de spinazie. Als wachters in het gras.
Volkoren croutons maken
Dit heb je nodig
- 4 sneetjes Volkorenbrood
- 2 takjes Rozemarijn - vers
- 1/2 tl Knoflookpoeder
- 1/2 tl Uienpoeder
- 4 el Olijfolie
- 1/2 tl Peper
- 1/2 tl Zout
Zo maak je het
- Snijd de kortsen van het brood en snijd de boterhammen vervolgens in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm
- Doe ze in een ruime kom
- Ris de blaadjes van de rozemarijn en hak ze zo fijn mogelijk met een keukenmes
- Doe de gehakte rozemarijn samen met de knoflook- en uienpoeder in de kom
- Voeg de peper en zout toe en de olijfolie
- Schep door elkaar zodat de kruiden en olie goed verdeeld zijn
- Plaats een koekenpan op matig vuur en bak hierin de croutons goudbruin in ongeveer 10 minuten
- Schep of hussel ze regelmatig door elkaar
Ziet er lekker uit. Vraagje: als ik een stuk of tien boterhammen tegelijk wil doen kan ik ze dan ook in de oven roosteren? Hoeveel graden denk je en voor hoelang?
Gisteravond heb ik deze croutons gemaakt voor bij de soep. Ik had nog een dikke achterkant van (biologisch) volkorenbrood liggen. Echt voor herhaling vatbaar, wat waren ze héérlijk.
Hoi Loes! Leuk dat je ze gemaakt hebt. Wij vonden ze ook heel erg lekker. Ik ga ze snel weer eens maken.