Speculaas muffins van amandelmeel
Vind jij de donkere maanden ook gezellig? Als het buiten guur is, de wind en regen tegen de ramen slaat, gezellig met elkaar binnen zitten en speculaas muffins bakken! Gemaakt van amandelmeel, zijn deze muffins niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Gezoet met banaan en gevuld met amandelspijs, gemaakt van rozijnen en limoensap. Deze speculaas muffins zijn leuk om te maken met Sinterklaas, maar eigenlijk ook gewoon heel de herfst en winter.
Deze speculaas muffins zijn voedzaam en heel erg lekker! En als ze in de oven staan, wordt je huis gevuld met de heerlijke geur van speculaaskruiden.
Ik kan me er nu al op verheugen om Sinterklaas te vieren als Ella wat groter is. Het zingen van Sinterklaasliedjes, de zenuwachtigheid voor de grote zak met cadeautjes, de gezelligheid en de lekkere hapjes. Het klinkt cliché, maar ik vind het echt een verrijking van mijn leven, dit meisje. Zoiets als Sinterklaas boeide eigenlijk niet meer, maar nu weer wel. Heb je kinderen die iets groter zijn? Dan is het heel leuk om deze speculaas muffins samen met ze te bakken. De banaan prakken voor het beslag, het spijs kneden en het beslag in de muffinvormpjes gieten. En daarna voor de oven zitten wachten tot ze klaar zijn!
Wat zijn speculaaskruiden
Speculaas is onlosmakelijk verbonden met het Sinterklaasfeest. We kennen allemaal de pepernoten, kruidnoten, taaitaai en speculaaskoeken wel. Allemaal bevatten ze speculaaskruiden, die bestaan uit een mengsel van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom, gember en witte peper. Speculaas werd voor het eerst in de 17e eeuw gemaakt. Het was een duur koekje door de vele specerijen. Nu is de speculaaskoek heel het jaar te koop, maar bakken met speculaaskruiden doen we eigenlijk alleen in de donkere maanden en dan vooral met Sinterklaas.
Natuurlijk is het ook leuk om ouderwetse pepernoten te bakken. Ik heb eens pepernoten gemaakt van amandelmeel en kokosmeel, en ook nog zonder suiker toe te voegen, maar dadels en sinaasappelsap te gebruiken. Ze zijn goed te doen, zeker! Maar toch zal ik ook nog wel eens de klassieke pepernoten bakken met onze dochter, over een paar jaar. Die smaken toch echt wel anders. Al zal ik wel sleutelen aan het klassieke recept en minder suiker gebruiken. Heb je een gluten allergie, dan kun je mijn glutenvrije recept voor pepernoten eens proberen.
Speculaas muffins van amandelmeel
Dit heb je nodig
- 70 gr roomboter
- 2 bananen
- 3 eieren
- 300 gr amandelmeel
- 1 el speculaaskruiden
- 1 tl bakpoeder
- 1 snufje snufje
- 40 gr walnoten - ongezouten
- 6 amandelen - ongebrande
- 50 gr amandelmeel
- 50 gr rozijnen
- 1/4 limoen - voor het sap
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe voor het amandelspijs 25 gram amandelmeel, de rozijnen en het limoensap in een keukenmachine en vermaal goed
- Haal het spijs eruit, kneed nog even tot een geheel en bewaar in folie in de koelkast
- Smelt de boter
- Pel de bananen en prak het vruchtvlees tot moes
- kluts de eieren en meng ze met de boter door de bananenmoes
- Meng amandelmeel, speculaaskruiden, bakpoeder en een snufje zout en schep dit door het beslag, meng goed
- Snijd de walnoten grof en schep dit door het beslag
- Verdeel de helft van het beslag over 6 muffinvormpjes (zo'n silicone muffinvorm is handig)
- Verdeel het spijs in 6 delen en doe deze in de muffinvormpjes
- Schep het resterende beslag er bovenop
- Leg op iedere muffin een amandel
- Bak de muffins in 30 minuten goudbruin in de oven
Net gemaakt en gegeten. Ik vind ze vooral erg droog.
Ik haal er trouwens met gemak 12 muffins uit. Ik vraag me ook af of het geen vergissing is om er 6 porties van te maken. Een snelle rekensom leert dat er ongeveer 3300 calorieën in deze muffins zitten. Gedeeld door 6 betekent dat zo’ n 550 calorieën per muffin. Dat vind ik persoonlijk erg veel voor een tussendoortje. Dat is een hele maaltijd.
Kan ik deze muffins ook invriezen?
Ja hoor, dat kan prima.