Preisoep met paddestoelen
Heb je zin om preisoep te maken? Dan hebben wij een heerlijk recept voor jou. In dit recept binden we de soep met een beetje zilverliesrijst en crème fraîche. Het maakt deze preisoep anders, lekker stevig, romig en vol van smaak. Bovenop de soep komen gebakken oesterzwammen. Zo is deze preisoep een prima hoofdgerecht.
Preisoep binden
Een preisoep dikker maken kan op verschillende manieren: met bloem en boter, maizena, room. Maar in dit recept gebruiken we zilvervliesrijst. Best bijzonder. Sven zag het laatst voorbijkomen in een recept van Jamie Oliver. Als hij het doet, durven wij het ook aan ;-)
De hoeveelheid water is van belang bij het binden van soep met rijst. De rijst neemt namelijk al een flinke hoeveelheid vocht op. Het is ook belangrijk dat je niet te veel rijst gebruikt, anders is je soep net rijstepap! Natuurlijk gebruiken we zilverliesrijst, dit bevat meer vezels dan witte rijst en dat is belangrijk voor onze darmen. Naast rijst voegen we ook crème fraîche toe, wat de soep nog wat romiger maakt.
In de trends van Google zie je terug dat ieder jaar van september tot en met april veel gezocht wordt op een recept voor preisoep. En dat terwijl prei uit Nederland het hele jaar door verkrijgbaar is! Het is een heerlijke Hollandse groente die een lichte uiensmaak heeft. Hij ruikt ook wel een beetje naar knoflook. Gek is dat niet: prei is familie van de ui, de knoflook en bieslook. In deze preisoep komen alle lookfamilieleden bij elkaar, gezellig!
Preisoep met paddestoelen
Dit heb je nodig
- 500 gr prei
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2 klontjes roomboter
- 75 gr zilvervliesrijst
- 750 ml groente bouillon
- 7 gr verse peterselie
- 5 gr verse bieslook
- 150 gr oesterzwammen
- 150 gr crème fraîche
Zo maak je het
- Snijd de prei in halve ringen en spoel af, snipper de ui en snijd de knoflook fijn
- Smelt een klontje roomboter in een soeppan en fruit de ui en knoflook
- Voeg de prei toe en bak 5 minuten
- Voeg de rijst toe en schep om, voeg nu de bouillon toe en laat 20 minuten zachtjes koken
- Snijd ondertussen de peterselie en bieslook grof en snijd ook de oesterzwammen in grove stukken
- Bak de oesterzwammen met een klontje roomboter ongeveer 5 minuten
- Pureer de soep met een staafmixer en roer de crème fraîche erdoor
- Schenk de soep in twee soepborden, verdeel de oesterzwammen er overheen en strooi de verse kruiden erover
– knoflook weggelaten
– mosterdzaad toegevoegd
– gemalen koriander
– gemalen basilicum
– risotto rijst gebruikt
Niet geblenderd, 1 groot feest. Thanks!
Klinkt goed!!
Hoi, deze soep lijkt veel op mijn bospaddenstoelensoep. Ook met prei, uien, knoflook, er zitten ook vaak stukjes paprika, rode ui en bosui in het paddestoelen pakket, die gaan er dan ook gewoon bij. Maar mijn bouillon is gewoon, niet gebonden en gebruik hem als lunch. Ook erg lekker!