Koreaanse komkommersalade
Deze weken staat Zuid-Korea in de schijnwerpers vanwege de olympische winterspelen. Een mooi moment om wat recepten te bedenken met een Koreaans tintje. Deze pittige komkommersalade is heerlijk en enorm eenvoudig om te maken. Laat je hem een hele nacht marineren dan is hij helemaal om van te smullen.
De Nederlanders zijn weer lekker bezig op de Olympische spelen. Schitterend om te zien dat we het zo goed doen op het schaatsonderdeel. Ik heb m’n noren ook maar weer uit het vet gehaald voor een paar rondjes op de ijsbaan in Rotterdam. Heerlijk om te doen.
Komkommersalade maken
Komkommersalade kan je op veel verschillende manieren bereiden. De simpelste is wel de azijn met suikercombinatie. Het standaard bijgerecht als ik bij m’n oma ging eten. Dit recept lijkt daar in grote lijnen een beetje op. Maar wij zijn voor de Oosterse variant gegaan. We marineren de stukken komkommer in rijstazijn met honing en olie van geroosterde sesamzaadjes. Tot slot gaat er een halve rode peper door wat voor extra pittigheid zorgt en we serveren hem met wat bosui.
De geroosterde sesamolie is trouwens echt een aanrader. Heerlijk voor door salades met kool om het een oosters tintje te geven. Combineer je de sesamolie met sojasaus en sesamzaadjes dan heb je een heerlijk sausje voor roergebakken groenten.
Koreaanse komkommersalade
Dit heb je nodig
- 1 komkommer
- 2 el geroosterde sesamolie
- 2 el honing
- 2 el rijstazijn
- 1/2 rode peper
- 1/2 zout
- 1 el sesamzaad
- 1 stengel salade-ui
Zo maak je het
- Snijd de komkommer in dunne repen en snijd de repen in lengtes van ongeveer 5 centimeter
- Doe de komkommer in een ruime kom en voeg de sesamolie toe samen met de azijn en de honing
- Snijd het steeltje van de rode peper en draai hem met de opening naar beneden tussen je handen om de zaadjes eruit te rollen
- Snijd de helft van de peper in heel dunne ringen en voeg toe aan de salade
- Voeg het sesamzaad toe, schep door elkaar en breng op smaak met wat zout
- Serveer met gesnipperde salade-ui