Koolhydraatbeperkte quiche met spinazie
Deze spinazie quiche bevat erg weinig koolhydraten en naar verhouding wat meer vet. Daarnaast is deze quiche met spinazie goed voor 250 gram groente per persoon en bevat hij een compleet pakket aan eiwitten. Het recept is eenvoudig om te maken en het grootste gedeelte van de bereiding staat de quiche in de oven.
Veel van onze recepten bevatten weinig koolhydraten. De recepten worden koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt genoemd. We kiezen bewust voor minder koolhydraten omdat we van mening zijn dat een teveel aan koolhydraten negatieve gevolgen heeft voor onze gezondheid. We kiezen juist voor meer vet. Waar koolhydraten het lichaam alleen kunnen voorzien van energie heeft vet vele andere functies in ons lichaam.
Vetten zijn bijvoorbeeld onderdeel van veel verschillende hormonen. Vet is belangrijk om onze huid mooi te houden. Vet beschermt onze organen. De vitaminen K,A,D en E kunnen alleen opgenomen worden in combinatie met vet. Het buitenste laagje van elke cel in ons lichaam is gemaakt van vet. En daarnaast kan vet ook gebruikt worden om energie uit de halen zodat onze spieren kunnen bewegen. Vet bevat 9 calorieën per gram.
Word je dik van vet?
Nee, je wordt niet dik van vet. Je wordt dik ven een overschot aan calorieën. En of die calorieën nu uit vet, koolhydraten of eiwitten komen, maakt niet uit. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, slaat je lichaam de overgebleven calorieën op als vet. Simpel. Andersom werkt dit ook. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, dan moet ons lichaam het tekort aan calorieën halen uit vet dat aan ons lichaam zit. Hierdoor val je af.
Het is het verstandigst om er voor te zorgen dat de calorieën die je binnenkrijgt vergezeld worden door zo veel mogelijk vitaminen, mineralen en eiwitten. Bij vet is dit vrijwel altijd het geval. Denk aan, noten, avocado, eieren, vlees, vis.
Producten die bijna volledig uit vet bestaan zoals: boter, reuzel en olijfolie, eet je niet alleen. Als je trek hebt pak je niet een stuk boter, of een slok olijfolie.
Bij koolhydraten werkt dit precies anders. Hier kun je eenvoudig veel van binnenkrijgen zonder dat ze vergezeld worden van vitaminen en mineralen. Denk aan snoep, koek, frisdrank en gebak. Voedingsmiddelen met enorme hoeveelheden koolhydraten en vrijwel geen vitaminen en mineralen. En dan zit er naast de grote hoeveelheden koolhydraten in producten als koek en gebak, ook nog veel vet. Een hele berg calorieën die naast de calorieën niets goeds meebrengen voor je lichaam. Dat is zonde. Het is loze energie. Het is als een auto waar je benzine in gooit maar geen remolie, of koelvloeistof, of zorgt voor nieuwe banden en ruitenwissers. De auto blijft echt wel even rijden, maar uiteindelijk gaat het fout. (misschien een beetje vreemde metafoor, maar je begrijpt vast m’n punt)
Complexe koolhydraten
Koek, snoep, frisdrank en gebak bevatten veel simpele koolhydraten (suikers). Deze koolhydraten kan ons lichaam snel omzetten in glucose en zo als brandstof gebruiken of opslaan als vet. Maar niet alle koolhydraten zijn slecht. Complexe koolhydraten uit bijvoorbeeld, havermout en volkorenproducten brengen naast de koolhydraten ook de nodige vitaminen, mineralen maar vooral vezels met zich mee. Als we dus voor koolhydraten kiezen, kies dan altijd voor complexe koolhydraten.
Uiteindelijk komt het weer op hetzelfde neer. Varieer met gezonde producten. Groente, peulvruchten, noten, zaden, vis, eieren, volkoren granen, etc. Mijd frisdrank, koek, snoep, gebak, kant- en klaar troep, chips, etc. Zorg goed voor je lichaam!
Koolhydraatbeperkte quiche met spinazie
Dit heb je nodig
- 400 gr spinazie
- 10 gr peterselie - vers
- 4 eieren
- 1 rode ui
- 125 gr mozzarella
- 200 gr champignons
- 2 el olie
- zout en peper - naar smaak
- 200 ml crème fraîche
- 30 gr pijnboompitten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de ui in ringen, de champignons in plakken en bak op matig vuur voor 3 minuten in een scheutje olie
- Snijd ondertussen de spinazie grof
- Voeg de spinazie toe aan de champignons en ui en laat slinken
- Draai het vuur uit, hak de peterselie fijn, voeg toe en breng op smaak met flink wat peper en een beetje zout
- Doe het mengsel in een taartvorm en verdeel over de bodem (ik gebruik zo'n flexibele van silicone)
- Kluts in een kom de eieren fijn met de crème fraîche en schenk over de spinazie
- Snijd de mozzarella in plakken en verdeel over de quiche
- Plaats in de oven voor 30 minuten
- bak de pijnboompitjes lichtbruin in een pan zonder olie
- Serveer de quiche met de pijnboompitjes
Wat een heerlijk recept! We hebben er van genoten. Het ziet er bovendien ook nog heel aantrekkelijk uit. Dank voor dit recept.
Wat fijn om te horen!
Heerlijk
Ga het morgen ook maken ziet er heerlijk uit die quiche taart
Dit ziet er goed uit, ik ga er eentje voor mijn familie klaarmaken tijdens de vakantie.
Een heerlijk en gezond recept. Ga het maken. Wat hebben jullie toch heerlijke dingen op recept. Laatst de zalm met garnalen uitde oven gemaakt met wel 10 kruiden. Mijn verwende visite zei’ Het lijkt hier wel een vier sterren restaurant’
Voor dit en andere gerechten wil ik zo’n siliconen bakvorm aanschaffen. Welkemaat is voor deze quiche gebruikt?
Voortreffelijk gerecht, erg lekker
Ik ga het straks eens proberen. Kan je de room vervangen door volle griekse yoghurt?
Eerst doe ik mijn spinazie in de oven met flinke scheut olijfolie en peper en muskaat 180* 12 min is mooi geslonken zonder water ( geen zout erbij)
Goed idee van de oven. Het vocht verdamp dan natuurlijk ipv dat het zich ophoopt in de pan. Nog niet eerder aan gedacht. Dankjewel :-)
Een TIP; Omdat er veel vocht uit spinazie komt smoor ik dit altijd apart in een anti aanbak koekenpan. Daarna de spinazie goed uit laten lekken in een grote zeef. Daarna pas bij de andere ingrediënten doen. Ook omwikkel ik de buitenkant van de springvorm altijd bij alle baksels met aluminiumfolie .
Dit recept lijkt me erg lekker! Kan ik het ook maken met diepvriesspinazie en hoeveel moet ik dan gebruiken?
Wat moet je doen als je geen siliconen taartvorm hebt? Ik lees dat bij gewone taartvormen het vocht eruit loopt? Zou je dit in een ovenschaal kunnen maken of anders in een pan?
Hoi Britt,
Een ovenschaal kan ook prima. Je kunt het gerecht dan niet serveren als quiche. Het wordt dan meer een ovenschotel. Maar wel net zo lekker natuurlijk ;-)
Ik heb bakpapier op de bodem van de springvorm gedaan, gaat super.
Kun je bv ook kipfilet toevoegen ipv champigons? Als ik iets niet lust zijn het wek champigons haha
Dit recept is erg lekker!!
Tip voor een ander die dit wil maken.
Ik heb een taartvorm gebruikt.. geen silicone, maar een “gewone” :) dan loopt het kookvocht er aan de onderkant eruit!
Wat een heerlijke recepten allemaal! Ik heb er een heel aantal op mijn ‘kook-verlanglijstje’ staan. Met de paasdagen ga ik heel wat uurtjes in de keuken doorbrengen om een aantal van jullie recepten uit te proberen. Dankjewel voor de inspiratie, jullie heldere uitleg en creatieve combinaties.
Ziet er heerlijk uit! Heb je een tip waar ik de champignons mee zou kunnen vervangen?
Groetjes
Stukjes gekookte aardappel misschien?
Hoi Katja, misschien dat je de champignons ook wel kunt vervangen door paprika. Of je vervangt de champignons door bijvoorbeeld andersoortige paddestoelen. Maar dat is natuurlijk geen optie indien je geen paddenstoelen lust of kunt vanwege een allergie oid.
Cherry Tomaatjes + gedroogde tomaatjes.
Groetjes