Vegetarische curry met Apetina® paneer | Review!
Ik ben dol op curry’s en gek op vegetarisch eten. Combineer je die twee dan mag je me daar ’s nachts voor wakker maken. Ik kon dan ook geen nee zeggen tegen Apetina® toen ze mij vroegen om een vegetarische curry te bedenken met hun nieuwe product: ‘paneer’.
Paneer? Meel? nee, geen paneermeel. Ik dacht dat het daar om ging toen ze mij benaderde maar het blijkt om iets heel anders te gaan. En ik moet eerlijk toegeven, het is verrassend lekker.
Wil je weten wat je nog meer kunt maken met paneer? Neem hier een kijkje voor nog veel meer lekkere recepten.
Wat is paneer?
Paneer is een Indiase kaas gemaakt van koemelk maar zonder stremsel. De kaas bevat weinig zout en is mild en neutraal van smaak. Totdat je paneer gaat gebruiken in een gerecht. Het neemt namelijk heel makkelijk andere smaken op waardoor het perfect gebruikt kan worden in veel verschillende gerechten. Paneer is rijk aan eiwitten en dat is top! Want in een vegetarisch gerecht is het altijd lastig om aan voldoende eiwitten te komen. Paneer is erg geschikt voor in curry’s. Wat op zich niet gek is, want ook curry’s komen uit India :-).
Paneer versus gewone kaas
Traditioneel wordt Hollandse kaas gemaakt met stremsel. Stremsel wordt gewonnen uit de lebmaag van een kalf en aan melk toegevoegd waardoor het gaat stremmen. De melk splitst zich als het ware in wrongel en wei. Van de wrongel wordt de kaas gemaakt.
Paneer wordt ook gemaakt van koemelk. Maar in plaats van stremsel gebruiken ze een zuur. Bijvoorbeeld azijn of citroensap. Hierdoor scheidt de melk zich ook en houd je de vaste bestanddelen over waar vervolgens de paneer van gemaakt wordt. Door het gebruik van een zuur in plaats van wrongel is paneer diervriendelijker en geschikt voor vegetariërs. Paneer krijgt door de andere bereidingswijze zijn unieke structuur en stevigheid en lijkt daardoor eigenlijk in niets op traditionele kaas.
Hoe smaakt paneer
Als je de paneer uit de verpakking haalt dan ziet het er uit als feta kaas, maar als je het koud proeft dan heeft het qua structuur en smaak meer weg van cottage cheese. Gebakken paneer lijkt een beetje op kip. En zo kun je het ook in een gerecht gebruiken. De kaas blijft bijzonder stevig van structuur als je het verwarmt. Het smelt niet weg zoals normale kaas. Ik heb blokjes paneer voor deze vegetarische curry gebakken in een pan samen met ui en broccoli en dat ging perfect. Door de milde smaak gaat de kaas op in de rest van het gerecht. Voor de vegetarische curry uit dit recept heb ik gebruik gemaakt van Madras currypasta en deze toegevoegd tijdens het bakken van de paneer. De paneer neemt de smaak van de Madras kruiden op en krijgt ook deze heerlijke smaak.
Vegetarische curry met Apetina Paneer | Review!
Dit heb je nodig
- 1 rode ui
- 300 gr broccoli
- 225 gr Apetina® paneer
- 1 tl kokosolie
- 400 gr bloemkool
- 1 el currypasta
- 270 ml kokosmelk
- 1 mango
- 5 blaadjes munt - vers
Zo maak je het
- Snipper de rode ui en snijd roosjes van de broccoli
- Snijd blokjes van de Apetina® paneer van ongeveer 2x2 cm
- Verwarm in een pan een theelepel kokosolie en bak hierin de Paneer samen met de ui en de broccoli voor ongeveer 5 minuten
- Maal ondertussen in de keukenmachine de bloemkool fijn tot rijstkorrelformaat
- Voeg een eetlepel currypasta toe aan de broccoli met paneer en ui en schep door elkaar
- Voeg vervolgens de kokosmelk toe en breng aan de kook
- Laat op laag vuur 5 minuten pruttelen en roer regelmatig door
- Bak ondertussen in een droge pan de bloemkoolrijst totdat deze lichtbruin kleurt. (ongeveer 2-3 minuten op hoog vuur)
- Schil de mango, snijd het vruchtvlees van de pit en in blokjes, voeg toe aan de curry en schep door elkaar
- Verdeel de bloemkoolrijst over twee borden en schep vervolgens de curry erbovenop
- Hak de verse munt grof en verdeel over het gerecht
Tip