Turkse bulgur salade
Een lekkere salade hoeft niet altijd sla te bevatten. Dat bewijst deze Turkse bulgur salade! Deze salade is heerlijk als bijgerecht voor bij een BBQ, maar ook lekker als lunch. Ga je aan de slag met deze bulgur salade dan is mijn tip: maak een extra grote portie zodat je nog wat overhoudt voor jezelf de volgende dag ;-)
Het is recept is echt supersimpel, maar zalig lekker. Door de tomatenpuree krijgt de hele salade een lichtrode kleur. En wat maakt een salade nu écht lekker, zodat mensen zeggen zodra ze een hap nemen: zo, dít is lekker! *tromgeroffel…* Dat is de dressing! Natuurlijk zijn de ingredienten belangrijk, maar een goede dressing geeft je salade die extra smaak die ervoor zorgt dat je ervan smult. Voor deze Turkse bulgur salade maken we een dressing van extra vergine olijfolie, citroensap, chilipoeder en komijnzaad. Investeer in een fles goede extra vergine olijfolie, want dat proef je echt terug in je salade.
Wat is bulgur?
Bulgur is een graanproduct, gemaakt van verschillende soorten tarwe. We hebben biologische volkoren durumtarwe gebruikt. De korrels zijn vrij grof en hebben een lekkere, neutrale volkorensmaak. Bulgur staat in het Midden-Oosten vaak op het menu. En laten wij het in ons kikkerlandje nou net leuk vinden om ons te laten inspireren door andere culturen. Dan krijg je een heerlijk en veelzijdig eetpatroon. De afwisseling van verschillende producten is niet alleen lekker, het is ook nog eens voedzaam want je krijgt een scala aan verschillende voedingsstoffen binnen.
Bulgur koken is simpel en werkt eigenlijk net als rijst: 10 minuutjes zachtjes koken, afgieten en klaar is Kees. Dus ga eens voor bulgur in plaats van zilvervliesrijst en voeg zo meer variatie toe aan je menu!
Bulgur bevat veel vezels en is daarom goed voor je stoelgang, het bevat daarnaast eiwitten en de mineralen fosfor, kalium en magnesium.
Turkse bulgur salade
Dit heb je nodig
- 225 gr bulgur
- 750 ml water
- 250 gr roma tomaatjes
- 2 lente-ui
- 140 gr tomatenpuree
- 10 gr peterselie
- 3 takjes munt - zo'n 12 blaadjes
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 el citroensap
- 1/2 tl chilipoeder
- 1 tl komijnzaad
- zeezout - naar smaak
Zo maak je het
- Doe de bulgur en 750 ml water in een pan en breng aan de kook.
- Kook de bulgur in 10 minuten gaar en giet vervolgens af.
- Snijd intussen de lente-ui in ringen, de tomaatjes in vieren en de munt en peterselie fijn.
- Bak de helft van de lente-ui ringen een paar minuten in een beetje olijfolie.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak even aan.
- Zet het vuur uit. Schep de bulgur door de tomatenpuree en voeg vervolgens de chilipoeder, komijnzaad, citroensap en zout naar smaak toe en schep om.
- Voeg de tomaatjes, de rest van de lente-ui en de peterselie en munt toe en schep door elkaar.
- Laat de salade afkoelen en voeg voor serveren nog een beetje extra vergine olijfolie toe.
Dit is geen authentiek recept voor Kisir. Ik kan de komijn, munt en chilivlokken niet zo plaatsen, maar granaatappelmelisse mag ècht niet ontbreken.
Hoi Arzu,
Bedankt voor je reactie! Heb je misschien voor ons een traditioneel recept? Ik zou het super tof vinden om deze te mogen publiceren?
Groeten,
Sven