Yoghurt appel cake recept
Als het buiten guur en herfstig is, krijg ik altijd zin om te bakken. Deze keer koos ik voor een heerlijke yoghurt appel cake. Ik herinner me nog hoe mijn moeder vroeger een simpele cake van bloem, eieren en suiker maakte. Het hoogtepunt was altijd het afsnoepen van de deeghaken na het mixen, gevolgd door die onweerstaanbare cakegeur die door het huis trok. Die mooie herinneringen inspireerden me, maar ik wilde een voedzamere cake maken met minder suiker. Dus, hier is mijn versie: een smaakvolle yoghurt appel cake gezoet met banaan.
Ik wilde geen amandelmeel gebruiken voor deze cake, dus voor een koolhydraat-beperkte cake kun je beter naar deze amandelmeel cake met rood fruit en pure chocola kijken. Ik had nog volkoren speltmeel in de kast staan, gekocht bij een molen in de buurt. Naast volkoren speltmeel kun je ook volkoren tarwemeel gebruiken voor deze yoghurt appel cake.
Yoghurt in een cake
Waarom zou je yoghurt in een cake gebruiken? Volgens mij is het ooit verzonnen om geen boter in een cake te hoeven gebruiken. Het stamt misschien nog uit het tijdperk dat men een beetje bang was voor boter = vet. Beste grappig, want de volle yoghurt die er voor in de plaats komt bevat ook vet. En dan wordt dat vaak nog wordt aangevuld met olijfolie. Ook vet. Maar wel plantaardig vet in plaats van dierlijk vet.
De yoghurt maakt de cake wat frisser maar tegelijkertijd is ie ook compact. Hij voelt zelf een beetje ‘gummy’ in je vingers. Ik heb 2 rijpe bananen aan het beslag toegevoegd voor het nodige zoetje. Het mooie is dat je niet echt banaan proeft, maar de cake is wel zoet genoeg. Bovenop het beslag heb ik een flinke Jonagold appel in plakjes gelegd. Die is natuurlijk ook zoet van zichzelf en maakt ieder plakje cake een beetje sappig. Deze yoghurt appel cake is een traktatie en hij bevat veel minder suiker dan de standaard yoghurt cake, waar doorgaans zo’n 200 gram suiker aan wordt toegevoegd.
Yoghurt appel cake
Dit heb je nodig
- 200 gr volkoren speltmeel
- 1 el bakpoeder
- 1 snuf zeezout
- 2 banaan
- 3 ei
- 250 gr Griekse yoghurt
- 80 ml olijfolie
- 1 appel - bijvoorbeeld Jonagold
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng speltmeel, bakpoeder en zeezout in een kom
- Prak het vruchtvlees van de bananen tot moes en voeg de eieren, olijfolie, Griekse yoghurt en olijfolie toe
- Giet dit in de grote kom en mix met een mixer tot een beslag
- Vet een flexibele cakevorm in met boter of olie en giet het beslag in de vorm
- Schil de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis
- Snijd de appelparten in plakjes en leg deze op het beslag
- Bak de cake in 60-70 minuten gaar in de oven
- Laat de cake even afkoelen en vervolgens voorzichtig uit de bakvorm glijden
Hij is prima gelukt bij mij, en hij is heerlijk! Ik houd van spelt, lekker stevig.
Cake ziet er prachtig uit is alleen niet gaar. 2e keer op hogere temp. gezet en nog een x in de oven maar wordt niet gaar. Ik heb volkoren tarwemeel gebruikt. Heb je tips hoe ik de cake wel gaar kan krijgen?
Hi Hettie,
De cake moet van binnen een beetje zacht/smeuïg blijven. Het wordt niet zo ‘droog’ als een normale cake.
De cake kwam prachtig uit de oven maar zakte daarna in. Onder de appel ook vast en wat nat. De rest was luchtiger. Nog tips hiervoor?
De yoghurt appel cake zit in de oven as we speak. :-)
Hoe lang kun je de cake bewaren? Ik las dat het 10 porties zijn. Als ik elke dag 2 plakjes neeneem naar mijn werk, is de cake vrijdag dan nog goed?
Hoi Helena, sorry voor mijn late reactie. Inmiddels heb je al antwoord op je vraag denk ik? De cake kun je een dag of 5 goed houden. Omdat hij niet zo droog bakt als een normale cake zal hij naarmate hij langer staat een beetje klef worden misschien.
Die gaat dit weekend hier de oven in, bedankt!
Echt een inspiratie bron. Hier ga ik snel op terug komen.