Koolhydraatarme fajita’s
Mexico … Mexicihiiiiiiiicooooooo. Ben jij al eens in Mexico geweest? Wij niet, maar het mooie is: je kunt toch een beetje Mexico ervaren door de keuken in te duiken. Wij hebben namelijk een typisch Mexicaanse kruidenmix gemaakt en daar deze koolhydraatarme fajita’s mee gemaakt. Het gebruik van omelet ipv wraps maakt de fajita’s koolhydraatarm.
Een omelet als wrap gebruiken hebben we al vaker gedaan en werkt erg goed. Door het ontbreken van meel, zoals in een echte wrap, zijn ze iets minder stevig. Maar met mes en vork is het prima te doen.
Ontstaan van de Fajita
De oorsprong van de fajita is best bijzonder te noemen. Rond de jaren 1930 vond je in de staat Texas in het zuiden van America grote hoeveelheden boeren. Niet van die Nederlandse boeren met keurig afgezette stukken grasland, maar landerijen van soms wel duizenden hectaren groot en kuddes vee van minimaal 10.000 koeien. De boeren werden geen boeren genoemd maar echte cowboys. Als het vee terug naar de stallen moest dan waren de cowboy’s soms weken onderweg om de enorme hoeveelheden vee terug te brengen. Ze kregen hierbij hulp van Mexicanen die voor weinig loon ondersteuning boden. Het was niet mogelijk om op de lange tochten voldoende proviand mee te nemen. Ze slachtten daarom regelmatig een koe uit de kudde om hem gezamenlijk op te eten. De minder populaire en minder lekkere delen van de koe werden aan de Mexicanen gegeven die er verschillende gerechten van maakten op een houtvuur. Een van die gerechten is de fajita. Waarbij oorspronkelijk, goedkoop koeienvlees in kleine stukjes werd gesneden en gemengd met ui en groenten geserveerd werd met een tortilla.
Koolhydraatarme fajita's
Dit heb je nodig
- 400 gr kipdijfilet
- 2 tl fajita kruidenmix
- 2 el olijfolie
- 4 ei
- 2 klontjes boter
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 ui
- 1 avocado
- 7 gr koriander
- 60 gr geraspte mozzarella
- 125 gr zure room
- 1 lente-ui
- peper en zeezout - naar smaak
Zo maak je het
- snijd de kipdijfilet in reepjes en marineer in de fajita kruidenmix, een beetje zeezout en 2 el olijfolie
- kluts 2 eieren met een beetje peper en zeezout en bak hier een omelet van met een klontje boter
- herhaal met de andere 2 eieren
- snijd de rode en gele paprika in reepjes en de ui in halve ringen
- bak de kip zo'n 3 minuten aan en voeg vervolgens de paprika en ui toe, bak nog zo'n 5 minuten totdat de kip gaar is
- snijd intussen de koriander grof en de lente-ui in ringen
- roer de lente-ui en de helft van de koriander door de zure room
- snijd de avocado doormidden tot aan de pit, draai de helften van elkaar, lepel het vruchtvlees uit de schil en snijd dit in plakjes
- schep het kipmengsel in de omeletwraps en voeg avocado, geraspte mozzarella, de zure room en verse koriander toe