Rode bieten-dip met Griekse yoghurt en za’atar
ĆĆ©n avond in de week doen we lekker makkelijk en eten we op de bank met de tv aan. Voor zo’n chill avond maakte ik deze rode bieten-dip met Griekse yoghurt en za’atar kruiden. Deze bieten-dip heb je snel gemaakt en is heerlijk met in reepjes gesneden paprika, komkommer, wortel en bleekselderij. Maar, zoals je op de foto kunt zien, is dit groente dip recept ook erg lekker als spread op een boterham. Zo voeg je niet alleen veel smaak, maar ook voedingstoffen toe aan je lunch.Ā
Voor zo’n chill avond halen we ook vaak gerookte zalm en haring bij de visboer voor op een toastje. Soms maken we homemade gehaktballetjes met chilisaus en vrijwel altijd ligt er een vers stokbroodje bij met extra vergine olijfolie dip of ailoli. :-)
Deze zelf gemaakte rode bieten-dip is ook echt een traktatie. Rode bieten waren als kind mijn lievelingseten, met gekookte aardappelen, speklapjes en appelmoes. Maar zoals ik er nu een dip van heb gemaakt, dat heb ik als kind nooit geproefd. Samen met Sven ben ik steeds vaker gaan experimenteren met andere kruiden en combinatie. Deze rode bietendip heeft een Oosters tintje. Het komt door de heerlijke kruidenmix za’atar.
Zo maak je rode bieten-dip
Rode bieten-dip maken van rauwe bieten is zeker weten het allerlekkerst. Helemaal als je de bieten gaart in je oven of in je barbecue. Maar omdat we een druk leven hebben en we hier simpelweg niet altijd tijd voor hebben, laten we je zien hoe het sneller kan. Namelijk met voorgekookte bieten. Voor deze rode bieten-dip hoef je daardoor bijna niks te doen. Je doet alle ingredienten gewoon in een keukenmachine. En zo heb jij, ook na een drukke werkdag, een heerlijke homemade spread op tafel staan. Combineer deze spread met een heerlijk vers stukje brood, goede extra vergine olijfolie en wat gesneden groente. En dan is het even genieten en relaxen, op de bank. En daar mag best wel een lekker wijntje bij geserveerd worden!
Rode bieten-dip met Griekse yoghurt en Za'atar
Dit heb je nodig
- 500 gr rode biet - voorgekookt
- 1 teen knoflook
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 50 gr zachte geitenkaas
- 1 theelepel za'atar kruidenmix
- snuf zeezout
- 2 eetlepel extra vergine olijfolie
- 2 takjes rozemarijn
- 1 handjes amandelen
- 50 gr zachte geitenkaas
Zo maak je het
- spoel de bieten af en snijd in grove stukken
- doe ze samen met een gepeld teentje knoflook, de Griekse yoghurt, 50 gr geitenkaas, za'atar en zeezout in een keukenmachine en mix tot een mooie dip
- ris intussen de blaadjes van de takjes rozemarijn en snijd ze fijn
- hak de amandelen grof
- schep de bieten-dip in een schaaltje en maak af met de extra vergine olijfolie, wat gehakte amandelen, rozemarijn en verkruimelde geitenkaas
- serveer met in reepjes gesneden groente of volkorenbrood en snijbiet
Tip
Hallo Jennifer,
Helaas lust ik geen geitenkaas.
Heb je hier een alternatief voor?
Groet,
Trudy
Hoi Trudy,
Je kunt hier ook een andere zachte (room)kaas voor gebruiken. Groetjes,
Sven
Lekker!