Gevulde pompoen met bospaddenstoelen en biefstukreepjes
Met Halloween in aantocht kan een recept met pompoen natuurlijk niet ontbreken. Deze gevulde pompoen is dan ook spookachtig lekker. Het is een angstaanjagend goede combinatie van bloederige biefstukreepjes en schimmige schimmels uit het bos. Bovendien is dit recept gruwelijk mooi om te zien. Zo, alle woordgrappen gehad. Op naar het recept.
Zoals ik al vertelde, de combinatie is fantastisch. Je moet het eigenlijk zien als een goed stuk biefstuk met heerlijk romige champignonsaus geserveerd met pompoen. Herfst ten top en natuurlijk super leuk om te serveren tijdens Halloween. Het maken van dit recept is eenvoudig maar er gaat wel wat werk in zitten. Een goed recept voor in het weekend denk ik.
De pompoen garen we apart in de oven. De binnenkant hollen we uit, kerven we in en vervolgens smeren we de binnenkant in met een mengsel van olijfolie, zout, gehakte verse rozemarijn, kaneel en peper. De smaken trekken tijdens het garen in de pompoen en je keuken gaat er heerlijk van ruiken. De licht zoete pompoen combineert geweldig met rozemarijn en kaneel.
Ondertussen bakken we op laag vuur de champignons met knoflook in een beetje roomboter en in een andere pan schroeien we op hoog vuur de biefstuk dicht. De biefstuk nemen we uit de pan om een paar minuutjes te laten rusten. Vervolgens snijden we hem in dunne reepjes en daarna in blokjes. De biefstukblokjes gaan bij de gebakken champignons en we voegen daar crème fraîche aan toe voor de romige frisheid. Het mengsel scheppen we in de gegaarde pompoen en klaar is je heerlijke herfst gerecht. Hieronder lees je de volledige bereidingswijze.
Gevulde pompoen met bospaddenstoelen en biefstukreepjes
Dit heb je nodig
- 1 pompoen - Hokkaido van ongeveer 2,5 kilo
- 2 el olijfolie
- 1/2 th zout - grof gemalen zout
- mespuntje peper
- 1 tl kaneel
- 1 takje rozemarijn
- 150 gr bospaddenstoelen - mix van shiitake, eekhoorntjesbrood, oesterzwam, kastanjechampignons, etc
- 15 gr roomboter
- 3 stengels lente-ui
- 300 gr biefstuk
- 2 el crème fraîche
- 30 gr pijnboompitten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijd de bovenkant van de pompoen en schep het vruchtvlees met de pitten uit de binnenkant zodat er een mooie holte ontstaat
- Kerf met een mes een ruitjespatroon aan de binnenkant en aan de onderkant van de deksel
- Meng in een schaaltje de olijfolie, het zout, de peper en kaneel
- Ris de blaadjes van een takje rozemarijn, hak ze zo fijn mogelijk en voeg toe aan de olijfolie
- Meng alles en giet het in de pompoen
- Smeer de binnenkant van de pompoen goed in met het mengsel en ook een beetje op het bovenkantje (met een kwastje werkt het goed, maar gewoon met je handen nog beter)
- Plaats de pompoen in de oven voor 45 minuten
- Als de kookwekker nog 15 mintuten aangeeft begin je met het snijden van de bospaddenstoelen
- hak deze grof en snipper vervolgens de knoflook zo fijn mogelijk
- Zet een pan op het vuur en doe daar een klontje roomboter in voeg de paddenstoelen en knoflook toe en bak op matig vuur onder af en toe roeren totdat de pompoen klaar is
- Snijd ondertussen de lente-ui in ringen en zet apart
- Als de kookwekker nog 10 minuten aangeeft plaats je een tweede pan op hoog vuur
- Bestrooi terwijl de pan heet wordt de biefstuk met peper en zout
- Doe wat olie in de pan en bak de biefstuk om en om een minuut per kant op hoog vuur zodat hij goed dichtschroeit
- Draai het vuur laag en haal de biefstuk uit de pan
- Leg hem op een snijplak, snijd hem in repen en snijd de repen vervolgens in blokjes (van binnen moet hij nog rauw zijn)
- Doe de biefstuk(jes) bij de champignons die nog lagen te bakken en schep door elkaar voor een minuut. Voeg de crème fraîche toe, de pijnboompitten en de gesneden lente-ui
- Schep door elkaar en verwarm nog een minuutje
- De pompoen zou nu ongeveer klaar moeten zijn
- Haal hem uit de oven en plaats hem op een mooie plank, een groot bord of in een schaal
- Schep het biefstukmengsel in de pompoen, plaats het kapje erop en serveer
- Snijd de pompoen op tafel in tweeën en verdeel over twee borden
Heerlijk recept, gevulde pompoen met bospaddestoelen en biefstukreepjes. Maar waarom moet de pompoen zo zwaar zijn? Ik had een pompoen van ruim 2 kg, maar hij werd maar gedeeltelijk gaar in die 45 minuten en we hadden er veel te veel aan. De volgende dag hebben we de rest van de pompoen in blokjes in de oven laten garen en met fêta gegeten.