Smoothie met spruiten recept
Spruiten in en smoothie is hartstikke lekker en bovendien heel erg gezond. Terwijl ik dit schrijf ben ik hem aan het drinken en ik ben echt positief verrast door de smaak. Spruitjes zijn van zichzelf een beetje bitter, maar eigenlijk proef je dat in deze spruitjes smoothie vrijwel niet.
Wat je wel proeft is een lichte kool smaak en vooral mango en sinaasappel. En dat is precies de bedoeling. Ik heb dit recept zo bedacht dat de balans tussen de spruitjes en het fruit optimaal is. Ik kwam uit op 150 gram spruiten. 200 gram spruiten kon ook, maar dan ging het net iets te veel overheersen en hoewel ik dat wel kan waarderen denk ik dat 150 gram bij meer mensen in de smaak valt.
Het is geweldig om op zo’n lekkere manier een hele portie groente en fruit binnen te krijgen. Per persoon kom je uit op 75 gram spruiten, 125 gram mango en een hele handsinaasappel. Moet je bedenken wat voor een lading aan mooie voedingsstoffen daar in zitten die je lichaam niets dan goed doen. Vezels, vitaminen en mineralen, bioactieve stoffen, anti-oxidanten. Ik heb ook een theelepel kokosolie toegevoegd zodat we ook wat vetten binnenkrijgen. Bovendien zorgen de vetten uit de kokosolie ervoor dat de in vet oplosbare vitamines goed opgenomen kunnen worden. In deze smoothie zijn dat de vitamines: K, A en E. Zonder de aanwezigheid van vet worden ze minder goed tot niet opgenomen.
Spruiten voor je spruit
Onze dochter heeft momenteel een ‘nee’ fase en dat uit zich vooral tijdens het (avond) eten. Ze eet het niet, wat we ook proberen. Liedjes, vliegtuigen, verhaaltjes, spelletjes, de gekste dingen komen voorbij, maar nee is nee. We maken er geen punt van en geloven er in dat het vanzelf weer over gaat. ’s Ochtends eet ze de laatste tijd wel verrassend veel trouwens, dat zal te maken hebben met het niet willen avondeten. Omdat ze het vooral bij het avondeten doet en daar de meeste groente gegeten wordt, en nu dus niet, geven we haar ook wel eens een paar slokken van een groene smoothie. Lekker zoet door het fruit en ongemerkt krijgt ze zo toch een paar happen groente binnen.
Spruiten wel of niet voorkoken
Ik kwam op het idee voor deze smoothie door mijn schoonmoeder. Ze vertelde dat het in de krant gestaan heeft dat Amerika de ‘Brussels sprouts’ heeft ontdekt en dat ze ze ook verwerken in een smoothie. In de krant stond een recept waarbij de de spruiten voorkoken.
Met het koken van groenten gaat toch een aardig deel van de voedingsstoffen verloren dus ik wilde proberen om ze rauw door de smoothie te vermalen. We hebben ook eens een salade gemaakt waar we dun gesneden rauwe spruitjes door deden, en dat was heel erg lekker. Na het testen blijkt dat ook door een smoothie prima rauwe spruitjes kunnen. De smoothie wordt er iets pittiger door, maar niet te overheersend. En bovendien behoud je alle vitaminen en mineralen.
Smoothie met spruiten recept
Dit heb je nodig
- 150 gr spruiten - 175 gram inclusief kontjes
- 250 gr mango - doosje uit de diepvries
- 2 sinaasappel
- 200 ml water
- 1 theelepel kokosolie
Zo maak je het
- Snijd de kapjes van de spruiten en halveer ze, zorg dat je na het snijden 150 gram hebt om in de blender te doen.
- Doe de spruiten in de blender
- Snijd de schil van de sinaasappels en die in de blender
- Voeg de bevroren mango toe, het water en de kokosolie
- Blend tot een gladde smoothie
- Verdeel over twee glazen
Deze zojuist gemaakt en wow wat een suprise! Ik ga iets heel geks zeggen, maar het deed mij ontzettend denken aan de smaak van Kiwi! Kan te maken hebben met de vacuĆ¼mblender die ik heb gebruikt, maar geen idee.
Voor mij dus zeker een aanrader deze smoothie.
Vaker gehoord dat het op Kiwi lijkt, of ben ik de eerste? ;)
Leuk bedacht.. maar rauwe spruiten spreekt me niet zo aan. Ga het wel proberen maar dan wel met licht voorgekookte spruitjes.
Even een kleine aanvulling: Wanneer je een gevoelige maag hebt is rauwe kool niet aan te raden. Het is heel belastend voor de maag en je kunt de kool dan ook beter kort koken.
Trouwens, wanneer koolsoorten kort worden gekookt, zijn ze het meest gezond. Zelfs gezonder dan wanneer ze rauw worden gegeten. Dit blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Wageningen.