Gezonde pannenkoeken van amandelmeel
Recent was het Nationale Pannenkoekdag. Het doel van deze dag ‘ouderen in het zonnetje zetten’ is natuurlijk heel leuk, maar het klassieke pannenkoeken recept zoals we dat allemaal kennen, is niet echt voedzaam. Wij voelden ons uitgedaagd om een voedzame variant van de pannenkoek te maken. Het kostte een paar mislukte pannenkoekjes, maar we hebben de juiste hoeveelheden weten te vinden :-). Voor dit voedzame pannenkoeken recept gebruiken we amandelmeel, gebroken lijnzaad, ei en melk. We hebben de pannenkoekjes belegd met zoete appel, spek en kaas. Maar je kunt er natuurlijk ook banaan of cranberries op doen, of bestrooi je appelpannenkoek met wat kaneel of geraspte kokos. Super lekker en voedzaam! Let op: deze pannenkoeken van amandelmeel vullen veel meer dan de standaard pannenkoek van meel.
Gezonde pannenkoeken van amandelmeel
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 70 gr Amandelmeel
- 2 Eieren
- 1 el Gebroken lijnzaad
- 200 ml Melk
- 1 snufje Zout
- 1 Appel
- 2 plakjes Ontbijtspek
- 1 handje jonge kaas - geraspt
- Roomboter - om in te bakken
Zo maak je het
- Meng amandelmeel, eieren, melk, lijnzaad en zout in een kom, kluts goed met een garde totdat je geen klontjes meer ziet
- Schil de appel, snij in vieren, verwijder het klokhuis en snij de partjes in dunne halve maantjes
- Verwarm een klontje boter in een kleine koekenpan op middelhoog vuur (met een kleine koekenpan gaat het omgooien van de pannenkoeken een stuk makkelijker dan in een grote pan)
- Giet rustig een soeplepel beslag in de pan
- Beleg je pannenkoek direct met beleg naar keuze: stukjes appel, spek, kaas of bijvoorbeeld banaan
- Gooi de pannenkoek om als de onderkant lichtbruin en stevig is
- Bak de andere kant ook goudbruin en leg op een bordje
Ik vermoed, dat de dame die schreef, dat het beslag te dun was, per ongeluk met de afmeting in de war was.. 100 ML is heeel weinig.. ik vergiste me ook. Snel extra meel erin en nu ok…
1e 2 pannenkoeken mislukken altijd ;-)
Even wat extra haver/amandelen erbij en ook Wijnsteekbakpoeder erbij en toen ging het goed.
Erg lekker.
Vanmorgen gemaakt als ontbijt… zijn heerlijk maar inderdaad ik had hetzelfde probleem.. bij het omdraaien valt het uit elkaar!
Maar daar smaakte ze nie minder om
Net geprobeerd en perfect gelukt met 150ml melk. Voor herhaling vatbaar ! Dankuwel voor het recept !
Pannenkoeken zijn niet te bakken. Geen idee wat ik fout doe maar het was een prut zootje.
Als je gezond wil eten zou ik geen ontbijtspek gebruiken
Oh……… en waarom dan wel als ik vragen mag.
Ontbijtspek is geraffineerd vlees. Onderzoeken leggen steeds vaker een link tussen geraffineerd vlees en darmkanker. Dit recept is inmiddels al 6 jaar oud en in de tussentijd zijn er veel extra inzichten gekomen. Gezond eten blijft natuurlijk een ruim begrip. Maar als je elke dag voldoende groente eet, kiest voor natuurlijke producten, noten, zaden, fruit, peulvruchten en daarbij zorgt voor voldoende lichaamsbeweging, goede nachtrust, minimaal stress dan kunnen die plakjes ontbijtspek echt geen kwaad. ‘Gezond’ kan ik ze inderdaad niet nomen.
Hhmmm echt shandi pandi.. yala yala shoe lekir zeg. Shou hal pannatjouch wli.
Prima gelukt , bedankt voor het recept
Lekkere pannekoeken.
Omdat het beslag wel erg dun was, heb ik er extra amandelmeel en maismeel en een ei aan toegevoegd.
Het beslag was dikker en de pannekoek bleef heel.
Waardeloos recept, veel te dun beslag, kun je geen pannenkoek van bakken.
Hoi, hij is heerlijk! Weet iemand hoeveel koolhydraten er in zit?
Een ei extra doet ook wonderen voor de stevigheid. Nu kun je ze keren
Bedankt voor de goede tip!
Ik heb 100 ml. Melk en 2 eieren genomen. Rustig laten bakken. Het zag er precies uit als op het plaatje
Inderdaad slappe pannenkoekjes die niet om te keren zijn. Jammer
En de ‘2 porties’ zijn ook bijzonder; de eerste is de vetpannenkoek, dan blijven er nog max 3 pannenkoekjes over.
Het zal wel aan mij liggen maar ik vond de amaretto smaak die amandelen met zich mee brengen toch erg overheersend.. Mijn dochter die ik ze stiekem als zijnde gewone pannenkoeken had voorgezet vond ze ook niet erg lekker..
Amandelmeel bindt bij mij ook nooit goed, ook niet als ik er appeltaart mee maak bv. Alles valt altijd uit elkaar..
Gaat prima met kokosolie. Pan eerst heet laten worden.
Heerlijk recept. Ik maak hem met plantaardige melk en alleen de appel met een beetje kaneel en agave siroop.
Ik snap alleen niet hoe jullie er zo’n mooie pannenkoek van kunnen maken? Bij mij valt alles van amandelmeel altijd in heel veel stukjes uitelkaar..
Dat probleem herken ik. Ja, Jennifer en Sven, hoe doen jullie dat????
Wij gebruiken een klein pannetje met goede anti aanbaklaag en we laten de pannekoeken echt langzaam gaar worden op laag vuur. En we gebruiken een klontje roomboter. De eerste mislukt altijd, maar daarna lukken ze goed! De pan moet goed warm zijn.
Dank jullie wel!
Ik gebruik kokosolie, kan zijn dat daar het verschil in zit…
Maar ze blijven lekker :)
Dat binden kun je doen door arrowpoeder te gebruiken. Is in een natuurwinkel te koop.
Gebruik ook bakingsoda (bij de turksewinkel) te koop om het zachter te maken.
Succes