Borek recept |Turkse spinazie-feta rolletjes
In dit borek recept laten we je zien hoe je deze heerlijke Turkse hapjes met feta maakt. Heb jij wel eens gehoord van borek? Het zijn super lekkere spinazie-feta rolletjes uit de Turkse keuken. Je maakt ze met yufka deeg wat je kunt kopen in vrijwel iedere Turkse supermarkt
Hapjes met feta
Ik vind het altijd leuk om zelf hapjes te maken, maar het moet niet te ingewikkeld zijn en vooral lekker smaken. Dit borek recept is daar het perfecte voorbeeld van. In het klassieke recept worden deze filodeeghapjes gefrituurd, maar wij maken ze in de oven. Het resultaat is knapperig, heel smaakvol en een stuk minder vet.
Borek maken
Borek kent meerdere naamvarianten, zoals börek, byrek en burek. Het zijn van oorsprong deeggerechten van dun filodeeg, gevuld met kaas of gehakt of, in veel gevallen, met spinazie. In alle landen van het vroegere Ottomaanse rijk vindt je variaties van dit soort hapjes en je kunt ze daar kopen bij de bakker of de lokale snackbar. En zo heb je in Griekenland galaktoboureko, waar filodeeg wordt gevuld met griesmeel en het een zoet toetje is. In dit recept maken we de Turkse variant, gevuld met spinazie en feta.
Yufka recept
We maken de spinazie-feta rolletjes met yufka. Yufka is een heel dun filodeeg dat je kunt kopen in vrijwel iedere Turkse supermarkt. Je hebt de vierkante variant, maar wij vinden de driehoekige variant ideaal voor het maken van borek. Yufka wordt gemaakt van tarwebloem, water en een beetje zout. Het is niet per se voedzaam, maar zeker ook niet ongezond. En het gaat er natuurlijk om wat je erin doet: lekker veel spinazie!
Wij hebben de driekhoekige yufka vellen van het merk Yufka Mamülleri, en er staat groot op: Ücgen Yufka. Er zitten ongeveer 25 plakjes in het pakje van 360 gram. In dit borek recept gebruiken we er 10, maar je zou de ingrediënten kunnen verdubbelen met 2,5 zodat je het hele pakje yufka deeg gebruikt.
Omdat het yufka deeg nadat je het uit de verpakking haalt, vrij snel droog wordt, moet je dit op het allerlaatste moment doen. Dus nadat je de vulling hebt gemaakt. Ook bestrijken we het deeg met een mengsel van volle melk en olijfolie, zodat je de dunne plakjes filodeeg goed kunt rollen en ze niet breken of scheuren.
Naast het yufka deeg, de spinazie en feta en het melk-olijfolie mengsel, heb je een ui, twee teentjes knoflook, een beetje peper en eventueel zout en sesamzaadjes nodig. De sesamzaadjes doe je aan de buitenkant van de borek, nadat je de rolletjes hebt ingesmeerd met het melk-olijfolie mengsel.
De spinazie-feta vulling maken
voor 10 rolletjes gebruiken we 300 gram spinazie. Hoe dat past? Je laat de spinazie slinken in een hete pan. Fruit eerst een uitje in een beetje olie en voeg vervolgens 2 geperste teentjes knoflook en 1/3 van de spinazie toe. Schep om totdat de spinazie is geslonken en voeg vervolgens in twee stappen de rest van de spinazie toe. Doe de geslonken spinazie in een vergiet, laat even afkoelen en knijp vervolgens het vocht eruit. Snijd de afgekoelde spinazie fijn en leg in een schaaltje. Verkruimel de feta en schep door elkaar. Voeg nu peper en eventueel een beetje zout naar smaak toe. Ik heb geen zout meer toegevoegd omdat de feta al vrij zout van zichzelf is. Verwarm de oven alvast voor op 180°C.
De filodeeghapjes oprollen
Smeer een velletje yufka deeg in met het melk-olijfolie mengsel, zodat het deeg flexibel wordt en niet breekt of scheurt. Schep vervolgens twee eetlepels van de vulling op het deeg en laat aan weerskanten 2 cm leeg.
Sla nu vanaf de brede kant het deeg over de vulling, zodat je een rolletje krijgt.
Smeer de zijkanten in met een beetje melk-olijfolie mengsel.
Vouw de buitenkantjes naar binnen, zodat de vulling er straks niet uitloopt.
En zo vul en rol je de 10 vellen (of totdat de spinazie-feta vulling op is) Yufka deeg een voor een op. Smeer de buitenkant in met het melk-olijfolie mengsel en strooi de sesamzaadjes er overheen. Leg de rolletjes voorzichtig op een ovenschaal bekleed met bakpapier, en bak de borek in 20-30 minuten goudbruin en knapperig in de oven. De exacte tijd verschilt per oven. Maar als ze klaar zijn, zien ze er ongeveer zo uit:
Het water loopt me in de mond! Warm zijn deze filodeeghapjes erg lekker, maar afgekoeld zijn ze ook heel goed van smaak. Serveer borek met een schaaltje frisse yoghurt en limoensap. Je kunt er ook nog een beetje peper en sumak overheen strooien. Sumak heeft een frisscherpe, citroenachtige smaak die perfect combineert met yoghurt en deze spinazie-feta rolletjes. En door de rode kleur ziet het er ook leuk uit. Ella vond ze trouwens ook erg lekker, ze heeft er met heel veel smaak drie stuks achter elkaar opgegeten!
Borek: ook leuk om samen met je kind de rolletjes te maken 😻
Dit was ons uitstapje naar de Turkse keuken. Wat ons betreft zéker de moeite waard! Laat je ons weten wat je van dit recept vond?
Heb je een klein beetje spinazie over? Dan is deze wortelsoep met appel en gebakken spinazie ook een aanrader.
Borek recept (Turkse spinazie-feta rolletjes)
Dit heb je nodig
- 300 gr spinazie - bij voorkeur baby spinazie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 gr feta
- 10 vellen Yufka deeg - Turks filodeeg, driehoekig
- 150 ml melk - volle
- 2 el olijfolie - + een beetje om in te bakken
- sesamzaadjes
- 1/2 limoen - het sap
- 5 el yoghurt
- peper
- sumak
Zo maak je het
- snipper de ui en haal de knoflook door een knoflookpers
- fruit de ui in een hete pan met een beetje olie en voeg vervolgens de knoflook en 1/3 van de spinazie toe
- laat de spinazie slinken en voeg vervolgens in twee delen de rest van de spinazie toe totdat die ook is geslonken
- laat de spinazie afkoelen in een vergiet en druk vervolgens het vocht eruit
- snijd de spinazie fijn, verbrokkel de feta en meng met de spinazie
- meng de melk en olijfolie in een schaaltje
- verwarm de oven voor op 180°C
- haal de velletjes yufka deeg uit de verpakking en leg een velletje op een vlakke ondergrond, op een snijplank bijvoorbeeld
- smeer het yufka deeg in met het melk-olijfolie mengsel en leg 2 eetlepels van de spinazie-vulling op de brede kant van het deeg
- rol het deeg een beetje op en smeer de zijkanten in met het melk-olijfolie mengsel, sla de flapjes naar binnen en rol de borek helemaal op
- herhaal totdat de vulling op is
- smeer de buitenkant van de rolletjes in met het melk-olijfolie mengsel en strooi er sesamzaadjes overheen
- leg de spinazie-feta rolletjes voorzichtig op een bakplaat met bakpapier en bak de borek in 30 minuten goudbruin en knapperig
Beste Jennifer.
Gisteren en Vandaag heb ik Jouw Burak Recept gemaakt met die 3 hoek deeg vellen en Natuurlijk gehaald bij mijn Favoriete Arabische supermarkt.
Supermarkt ‘T PLeintje op het Julianaplein te Leidschendam – Voorburg.waar ik daar Dagelijks kom voor mijn Dagelijkse Goede en dag verse Producten. daar ik een Hobby Kok ben heb ik 2 Varianten gemaakt de eerste 10 Rolletjes volgens uw Recept de andere 10 Rolletjes Gemaakt Waar ik er een Italiaanse draai aan hebt gegeven Zonder? die al te bekende Pasta saus gewoon puur natuur. met Romana Sla Niet Koken cq Blanceren i.p.v Spinazie en daar doorheen zeer fijn gesneden Arabische Peper Paprika en uitje – verse knoflook Natuurlijk met Geraspte Verse Mozzerella en als Topping Geraspte Pecorini kaas met Maanzaad en de andere met Sesamzaad.
Hopelijk vind u mijn bericht leuk en het zelf ook uit te proberen.
Oja voor een Recept Bijvoorbeeld die ik wil maken dsn zoek ik het op even Lezen voor de benodigheden en zonder het geschreven Receptuur maken zoals u weet de eerste keer kan het mislukken of de temperatuur van de oven is niet goed te laag of te Hoog te kort of te lang u begrijpt mij wel ik zeg gewoon dor gaan tot dat het lukt JaToch?
met riendelijke Groet Hobby kok Frans
Lijkt me heerlijk, maar wat moet de oventemperatuur zijn, zie ik nergens of ik moet er overheen kijken en wat een geweldige site. Ik kocht bij AH (aanbieding) 2 Borek, die waren heel erg lekker. Dus ging ik zoeken naar recepten en daar kwam ik jullie site tegen. Toevallig was op tv Radar+ over cholesterol en coolhydratenarm dieet. Nu laat ik nyu 2 vliegen ik één klap slaan, Aangemeld en 2 boeken besteld. Geweldig en voor een heel billijke prijs.
Dank jullie wel, wat een Kanjers!!
Groeten Janny
Hi Janny,
Wat een leuk berichtje! Ik ga de uitzending van Radar eens terug kijken. De oventemperatuur moet 180 graden zijn (punt 7).
Groetjes,
Sven
Lijkt me heerlijk, maar wat moet de oventemperatuur zijn, zie ik nergens of ik moet er overheen kijken.
Het lijkt me heel lekker! Hoe en hoe lang kan je dit bewaren? Ik wil het graag zaterdag maken en zondag tijdens mijn verjaardag serveren!
Ik gebruik deze deeglapjes ook voor een hartige taart, zóveel minder kcal dan het gewone bladerdeeg. En verder ook om een stukje feta heen, 20 min.in de oven en dan op een bordje gemengde sla met pijnboompitjes,cherry tomaatjes en een kneepje honing, mijn lievelings.
Gevaarlijk lekker!