Oeuf en cocotte met spinazie en aubergine
Oeuf en cocotte, een klassiek Frans gerecht wat zoveel betekent als: ei uit de oven. In dit oeuf en cocotte recept verrijken we de boel met flink wat spinazie, aubergine, tomaat en geitenkaas. Zo maken we van het Franse bijgerecht een volwaardige maaltijd. Bon appetit!
Oeuf en cocotte is het ideale recept om restjes groente in te verwerken. Een collega van me zei laatst: ik koop een zak spinazie, maar ik krijg die nooit helemaal op in mijn eentje en weet dan niet zo goed wat ik er nog meer mee moet doen, behalve in mijn salade gebruiken. Nu aten andere collega’s vrolijk wat van haar spinazie op een boterham of in een salade, maar ik wilde natuurlijk gelijk een makkelijk recept bedenken waar ze al die spinazie – al dan niet verlept – in kan verwerken. En voîla: in een oeuf en cocotte! Er gaat wel 300 gram spinazie in dit recept voor 2 personen, dus 150 gram p.p.
Oeuf en cocotte maken
Een hoofdgerecht met ei en spinazie, vond ik niet compleet genoeg. Daarom heb ik een hele aubergine toegevoegd en een blikje tomatenblokjes. De aubergine snijd je eerst in blokjes en bak je voor, want die moet lekker zacht zijn. De spinazie slink je ook in de pan met een beetje boter, zodat er lekker veel spinazie in de ovenschaal past. En vervolgens tik je twee eitjes in de ovenschaal. De eieren gaan er rauw op, ze garen in de oven en het eigeel blijft nog een beetje zacht.
Tot slot voegen we zachte geitenkaas en verse bieslook toe. De oeuf en cocotte gaat zo’n zo’n 15 tot 20 minuten in de oven op 200 graden en dan heb je een heerlijk eenvoudige en voedzame maaltijd voor je neus staan. En je hebt je spinazie gebruikt!
Tip: heb je nog meer spinazie over? Gebruik deze in het weekend om heerlijke Turkse spinazie-rolletjes mee te maken!
Oeuf en cocotte
Dit heb je nodig
- 1 aubergine
- 1 el olijfolie
- peper
- zeezout
- 300 gr spinazie
- 400 gr tomatenblokjes - uit blik
- 60 gr geitenkaas - zachte
- 2 eieren
- 5 steeltjes bieslook
Zo maak je het
- verwarm de oven voor op 200°C
- snijd de aubergine in blokjes en bak deze 10 minuten in olijfolie in een pan, met een beetje peper en zeezout
- laat de spinazie slinken in de hete pan
- doe de aubergineblokjes en de spinazie in een ovenschaal en voeg de tomatenblokjes en de geitenkaas toe
- breek de eieren boven de ovenschaal en laat ze erin glijden
- knip de bieslook in stukjes en strooi 2/3 over het gerecht
- verwarm de oeuf en cocotte 15-20 minuten in de voorverwarmde oven
- strooi de rest van de bieslook er overheen
Vandaag voor het eerst gemaakt en ook bij mij was het ei nog niet hard. Ik heb het gerecht nog even in de magnetron gedaan. Nu heb ik een heteluchtoven en heb wel vaker dat het eindresultaat niet klaar is na een bepaalde tijd. Maak het morgen nogmaals en zal de oven eens hoger zetten.
Verder vond ik de smaak in basis wat flauw. Dus heb er nog een keertje wat peper over gemalen, en daar knapte het van op. Zit zelf te denken de volgende keer een sjalotje of knoflook mee te bakken met de aubergine. Kortom hier valt leuk mee te variëren.
Kan ik dit gerecht ook gewoon in de pan maken, met de deksel erop om de eitjes gaar te krijgen? Want mijn oven doet het niet meer.
Hoi!
Ja dat kun je zeker proberen. Let er wel op dat het niet aanbrandt van onderen. Zet het vuur laag en roer desnoods af en toe door. Dan krijg je meer scrambled eggs en ziet het er misschien minder mooi uit, maar de smaak blijft goed!
Groetjes, Jennifer
Lijkt me een fijn recept! Kan de aubergine eventueel vervangen worden door een andere groente en zo ja, door welke? Onze zoon is er niet zo dol op…
Hoi Amanda,
Je kunt de aubergine goed vervangen door courgette!
Groetjes, Jennifer
Wat een mooi gerecht. Kun je ook diepvriesspinazie gebruiken?
Hi Janine,
Ja dat kan, wel goed laten uitlekken.
Een lekkere voedzame maaltijd. Dacht ik. Helaas was niet alleen het eigeel, maar ook de rest van het ei niet gaar. Ook niet na 5 min. langer in de oven. Al met al een gerecht die ik nooit meer ga eten.
Hi Suus, Wat jammer! Stond de oven wel op de juiste temperatuur dan? Het eiwit en eigeel moet ook wel een beetje smeuïg blijven. Het is niet de bedoeling dat het een hardgekookt droog ei wordt.