Echte Chinese tomatensoep
Ken je die echte zoete Chinese tomatensoep, een beetje dikkig en zoetzuur van smaak? Met dit Chinese recept maak je die echte zoete tomatensoep zelf. En het is nog voedzaam ook en heel elg lekkel!
请转达我对厨师的赞美!
Wij zijn natuurlijk niet Chinees en we hebben ook geen Chinese familieleden, en dus geen traditionele Chinese recepten in ons hoofd. Maar we leven in een multicultureel tijdperk, we hebben Google, kookervaring en een berg creativiteit! En dus deed ik een rondje Google. Er zijn veel Nederlandse recepten voor Chinese tomatensoep te vinden, maar ik stuitte op een YouTube filmpje van Mingfang wang tijgerkop, waarin ze ‘fruitwater’ maakt. Ze voegt ook heel veel suiker toe aan de soep en als haar Hollandse schoonmoeder komt proeven en iets mist, gaat er nóg meer suiker bij. Je bent op voedzaam & snel, dus dat hebben wij natuurlijk niet gedaan.
Ik heb haar echte Chinese trucjes gebruikt om tot dit verrukkelijke Chinese tomatensoep recept te komen. En ik kan je vertellen: hij is goed, hij is lekker, hij is zoet, maar niet te, en hij smaakt naar de echte Chinese tomatensoep zoals je die bij de Chinees eet. Een beetje van Mingfang en een beetje meer van Jennifer. Dit is de beste Chinese tomatensoep die je zelf maakt! Ook als je een kaaskop bent.
Zelf Chinese tomatensoep maken 汤
Je begint dus met het fruitwater. In een pan met 2 liter water voeg je een biologische appel in grove stukken en 2 gepelde mandarijnen, 2 stengels bleekselderij in stukken en 3 plakjes verse gember toe. Breng dit aan de kook en het begint gelijk al lekker te ruiken.
De tomaten ontvellen
In dit kokende water ontvel je de tomaten. Snijd een kruis in de onderkant van de tomaten en laat ze 1-2 minuten in het kokende water liggen. Vis de tomaten eruit met een schuimspaan en dompel ze in koud water. Haal de tomaten uit het water en je zult zien dat de velletjes er al zo goed als af zijn gevallen. Pureer de tomaten met een staafmixer.
Mingfang verwijdert de zaadjes uit de tomaten, maar dat vind ik zonde. Dus wij houden ze er lekker in. Voeg nu een rauwe kipfilet toe aan het fruitwater en laat dat in 10 minuten zachtjes gaar koken.
Je kunt nu vast twee bosuitjes fijn snijden, die je straks bij de tomatensoep serveert. Snijd de bosui super schuin in ringen, want zo doen ze dat bij de Chinees ook. En dan ziet het er echt uit.
Bak de inhoud van een groot blikje tomatenpuree kort aan in een tweede pan en voeg ongeveer 50 gram bloem toe. Meng goed en voeg de gepureerde tomaten toe. Haal de inmiddels gare kip uit het fruitwater en voeg 1 liter van het fruitwater toe aan de tomaten. Voeg 1 el azijn en 2 el gembersiroop toe en een beetje peper en zout. Breng de tomatensoep aan de kook, voeg een handje volkoren noodles toe en laat de soep 3-5 minuten zachtjes koken. Heb je toch nog klontjes, haal de staafmixer er dan even doorheen –> maar doe dit voordat je de noodles toevoegt! We hebben volkoren noodles gebruikt, van Go-tan.
祝您就餐愉快!
Deze verrukkelijk lekkere Chinese tomatensoep serveer je met blokjes kipfilet en bosui. Onderaan deze blog vind je alle ingrediënten en de bereidingswijze op een rijtje. Ik vind de fruitwater techniek geniaal, want het geeft de soep een fruitige smaak en maakt hem al een beetje zoetig. Het enige zoet dat we verder toevoegen is gembersiroop. In combinatie met azijn krijg je die typische zoetzure smaak. Nu kun jij deze techniek voor echte Chinese tomatensoep doorgeven aan je kinderen. Of ze gewoon laten Googlen … 祝您就餐愉快!
Ook lekker Chinees: de voedzaam & snel versie van Foe yong hai en nasi goreng van bloemkool.
Chinese tomatensoep
Dit heb je nodig
- 1 appel - biologisch
- 2 mandarijnen - biologisch
- 2 stengels bleekselderij
- 20 gr gember - vers, met schil
- 2 L water
- 450 gr tomaten
- 180 gr kipfilet - biologisch
- 40 gr tomatenpuree - in blik
- 50 gr tarwebloem
- 2 el gembersiroop
- 1 el azijn
- peper - naar smaak
- zout - naar smaak
- 50 gr volkoren noodles
- 2 takjes bosui
Zo maak je het
- snijd de appel in grove stukken en verwijder het klokhuis, pel de mandarijnen en snijd de bleekselderij ook in grove stukken
- doe het fruit samen met de gember, in plakjes, in ongeveer 2 liter water (dit is voldoende als je de soep voor 3 personen maakt, per 3 personen gebruik je uiteindelijk 1 liter van dit water in de soep)
- breng aan de kook, snijd de tomaten aan de onderkant kruislinks in en dompel 1-2 minuten in het kokende water
- haal de tomaten uit het fruitwater met een schuimspaan en dompel ze in een bak met koud water zodat het vel loslaat, voeg intussen de kipfilet toe aan het fruitwater en laat in 10 minuten gaar koken
- verwijder de velletjes van de tomaten en pureer ze met een staafmixer
- snijd intussen de bosui in schuine ringen
- bak de tomatenpuree aan in een tweede (soep)pan en voeg de bloem toe, meng goed zodat je geen kontjes ziet
- voeg de gepureerde tomaten, de azijn, gembersiroop en peper en zout naar smaak toe
- haal de kipfilet uit het fruitwater en voeg 1 liter van het fruitwater toe aan de tomatensoep, maak eventueel nog even glad met een staafmixer en breng aan de kook
- voeg de noodles toe en laat de tomatensoep 3-5 minuten zachtjes koken, snijd intussen de kipfilet in blokjes
- serveer de echte Chinese tomatensoep met de kipblokjes en de bosui
Ik heb dit recept als basis genomen voor mijn soep. Wel heb ik wat dingen aangepast. Ik heb de zaadjes uit de tomaten gehaald vind dat zelf niet lekker als er zaadjes in m’n soep zitten. De appel uit het fruit water heb ik mee gepureerd met de tomaten.
Ik heb een ui en een teentje knoflook gebakken voordat de tomatenpuree in de pan gaat. Op het eind miste ik nog iets en heb ik een pakje Gepureerde tomaten toegevoegd, wat extra gember siroop, extra azijn en een klein potje appelmoes.
Daarna vond ik hem wel lekker maar miste een beetje pit. Heb een half theelepeltje sambal toegevoegd.
De kip heb ik geplukt ipv gesneden bij de Chinees krijg je de kip ook vaak meer in reepjes (dat ontstaat bij plukken) ipv blokjes.
De volgende keer wil ik geen appelmoes uit pot gebruiken maar zelf appels fijn koken in een klein beetje water.
Het fijne van dit recept in tegenstelling tot andere recepten vind ik dat er op de siroop na (die ook in de andere soep gaat) vooral natuurlijke suiker in zit (uit de appel en de mandarijn).
Zeker een goed basis recept die makkelijk naar je eigen smaak aan te passen is.
Vond de soep zelf volgens bovenstaande recept wat flauw en een erg overheersende tomatensmaak hebben, vroeg me af wat ik fout deed maar had niet indruk dat ik iets gemist had.Hoe kun je de soep zoeter krijgen?
Verder staat er zout en peper naar smaak. vind het dan ook lastig in te schatten hoeveel je er dan eigenlijk bij moet doen op een pan soep. is dan 1 TL of bijv 1 EL?
Verder las ik in andere recepten idd ook over appelmoes en teentje knoflook en ui. daar zie ik hier niets van terugkomen en vroeg ma dan ook af wat dit toe zou voegen aan de smaak als je dit zou gebruiken of waarom deze in andere soepen bijgevoegd word?
De meegekookte appel kan gepureerd in de soep! Lang geleden hoorde ik van een recept van Chinese tomatensoep waar zelfs een pot appelmoes inging. Een vies idee, maar het smaakte best toen ik het voorgezet kreeg. De appel zorgt ook voor net wat meer binding.
En wat doe je dan met dat gekookte fruit? Door de soep of gooi je dat weg. Dat is toch zonde..?
Hoi Marlies, af laten koelen en door de yoghurt is een goede optie. Weggooien is zonde.
Of je er nu gewoon kristalsuiker of suiker uit fruit(water) en gembersiroop aan toevoegt dat maakt in principe toch niks uit? Suiker is toch suiker?
Helemaal waar Stijn. Met het vocht van het fruit komen wel wat vitaminen en mineralen mee. Het is hierdoor iets verantwoorder. Beter is het om gewoon een traditionele tomatensoep te maken als je voor de gezondste versie wilt gaan.