Hele bloemkool uit de oven
Maak deze hele bloemkool uit de oven en verras je tafelgasten door de leuke presentatie. Breek er stukken van af en doop ze in een frisse yoghurt dip. Bloemkool eten is leuk!
Presentatie is alles. Dat bewijst een kleinschalig onderzoek van de Montclair State University, Department of Psychology, waar ze twee identieke gerechten serveerden maar met een andere opmaak.
De eerste avond werd er een gerecht geserveerd op een mooi opgemaakt bord. De tweede avond werd hetzelfde gerecht geserveerd op een niet mooi opgemaakt bord.
Aan het einde van de maaltijd werd de eters een vragenlijst voorgelegd waarin ze het gerecht moesten beoordelen op smaak.
Wat blijkt; het mooi opgemaakte bord werd significant hoger beoordeeld dan het het niet mooi opgemaakt bord. Bovendien aten de mensen meer van het mooi opgemaakte bord.
Bijzonder toch! Het is dus mogelijk om door een leuke en aantrekkelijke presentatie van het eten, mensen meer te laten eten omdat ze het lekkerder vinden. Dat is wat mij betreft een goed uitgangspunt voor het serveren van groente. En daarom dus dit super eenvoudige bloemkoolrecept. Maar nu dus geen sufgekookte bloemkoolroosjes met kaassaus in een pan, maar een hele geroosterde bloemkool op tafel met dip. Scheuren en dippen maar!
Hele bloemkool uit de oven
Dit heb je nodig
- 1200 gr bloemkool
- 20 gr boter
- 200 ml crème fraîche
- 100 gr Parmezaanse kaas
- peper - naar smaak
- zout - naar smaak
- 1 mespuntje nootmuskaat
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Zet een pan op het vuur met water en zout waar de hele bloemkool in past
- Doe de bloemkool op z’n kop in het water, breng aan de kook en kook voor 5 minuten
- Haal de bloemkool uit het water en leg hem rechtop in een ovenschaal
- Smelt de boter en smeer hier de bloemkool mee in
- Bestrooi hem met vers gemalen peper en plaats hem in de voorverwarmde oven voor 60-70 minuten
- Houd de bloemkool in de gaten, hij is klaar als hij mooi goudbruin gaat kleuren
- Doe ondertussen de crème fraîche in een steelpan en zet het vuur aan op de lage stand
- Rasp de Parmezaanse kaas boven de pan en roer door de crème fraîche
- Voeg de nootmuskaat toe
- Giet de kaassaus over de bloemkool als deze klaar is en serveer direct
Tip
Meer gerechten met bloemkool
Wist je dat je met bloemkool enorm veel kanten op kunt? Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke bloemkoolcouscous? Of probeer eens deze pittige bloemkoolsoep! Wil je al onze bloemkoolrecepten bij elkaar bekijken? Dat kan hier!