Ik houd van gezellig samen eten, maar het meest houd ik van de spontane momenten. Dat je het niet weken van te voren hebt gepland, maar op dezelfde dag of een dag van te voren besluit dat je gezellig met elkaar eet. Op precies zo’n moment bedacht ik deze simpele couscous salade. En hoewel deze vegan couscous salade diende als bijgerecht, stal ie de show.

De perfecte BBQ salade

Ik maakte deze salade voor bij een spontane BBQ. Gerookte regenboogforel van de Big Green Egg en daarbij nog wat chipolata worstjes en hamburgers. We aten met zijn allen op handdoeken in het gras, met in het midden een houten plank met lekkers. De salade had ik een dag van te voren bedacht. Couscous is een perfect basisingrediënt voor bij een spontane BBQ of etentje. Het is namelijk supersnel klaar. Voor deze simpele vegan couscous salade heb ik de volkoren spelt couscous van de AH gebruikt. Die laat je 5 minuten staan in een afgedekte kom met gekookt water, even loshalen met een vork en je couscous is klaar om te verwerken in een heerlijke salade.

Een goede dressing maakt je salade echt lekker

Met een goede dressing, heb je gegarandeerd een hele lekkere salade. Ik ben dol op de kruidenmelanges van Euroma & Jonnie Boer. Ik laat Ella ook altijd ruiken aan de kruiden en aan de gerechten die ik maak. Ze is nog geen 2 jaar, maar doet geïnteresseerd mee. Ze beweegt haar handje boven de pan of schaal om de geur op te vangen. Zo schattig!

Voor een lekkere dressing heb je een goede extra vergine olijfolie nodig. Die vul ik graag aan met een teentje knoflook en een mooie kruidenmix. Voor deze vegan couscous salade heb ik gekozen voor Za’atar en een beetje zeezout. En een gesnipperd uitje. Ik ben gek op ui, maar rauwe ui kan vrij scherp zijn en niet iedereen vindt dat lekker. Mijn tip: begin met het snijden van de ui en leg die vast in de dressing. Voeg verse citroensap toe aan je dressing en je ui is een stuk zachter van smaak. Lees onderaan deze blog in de bereidingswijze hoe je deze heerlijke dressing en de couscous salade maakt.

Tips voor een relaxt feestje

Het leuke van samen eten, is dat je tijd hebt om met elkaar te kletsen. Dus niet dat jij de hele tijd alleen in de keuken staat en rond rent om voor iedereen te zorgen. Hoe zorg je er voor dat een feestje, verjaardag of spontane BBQ ook voor de organisator relaxt is? Als jouw familie de klassieke kringverjaardag gewend is, zul je tijd moeten investeren in een nieuwe manier van feest vieren.

Tip 1: vertel iedereen dat ze na hun 1e drankje zelf een refill mogen halen. Plak desnoods een post it op je koelkast. Je kunt ook een koelbox vullen of bekers/glazen op een tafel zetten

Tip 2: bereid gerechten voor, en laat familie helpen bij de dingen die je nog moet maken. Hierbij moet je ook een beetje loslaten. Misschien wordt de ui minder grof gesneden dan je zelf zou doen, maar de smaak zal er niet minder om zijn. In de meeste gevallen bieden mensen zelf hulp aan. Niet afslaan dus. Zo kun je gezellig met diegene praten als je de salade maakt. Heb je geen ruime keuken? (die hebben wij ook niet!) Gebruik dan je eettafel als keukenblad.

Tip 3: introduceer de kaas/tapas/smeersels plank. Zet een mand met mooie broden op tafel, leg er een plank en broodmes bij. Vul aan met een kaasplank en een berg smeerseltjes (al dan niet zelf gemaakt) . En laat iedereen lekker zelf smeren.

Wil je meer doen met couscous? Bekijk dan hier als onze couscous recepten.
Maak je deze vegan couscous salade als bijgerecht voor een gezellig BBQ? Dan komen onze voedzame barbecue recepten ook goed van pas.

Vegan couscous salade met dadels en amandelen

Deze simpele salade van volkoren speltcouscous is lekker snel klaar en gegarandeerd lekker!
10 min
5 min
15 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 6 porties

Dit heb je nodig

  • 300 gr volkoren couscous - spelt
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 4 el olijfolie - extra vergine
  • 1/2 citroen
  • 1 el za’atar
  • zeezout - naar smaak
  • 200 gr tomaatjes
  • 100 gr dadels - gedroogd, zonder pit
  • 8 gr peterselie - krul, vers
  • 70 gr amandelen - ongezouten

Zo maak je het

  • breng 400 ml water aan de kook in een waterkoker
  • snipper de rode ui en haal de knoflook door een knoflookpers, doe beiden in een schaaltje met de olijfolie, het sap van de citroen, de za’atar kruiden en een beetje zeezout
  • doe de couscous in een schaal, giet het hete water erbij en laat 5 minuten afgedekt staan
  • snijd de tomaatjes doormidden, de dadels in stukjes en de peterselie fijn, snijd ook de amandelen grof
  • haal de couscous los met een vork, voeg de dressing en 2/3 van de gesneden peterselie toe en verdeel goed
  • proef de couscous en voeg zonodig zeezout toe
  • schep de couscous in een mooie schaal en strooi de tomaatjes, dadel, peterselie en amandelen er overheen, maak af met een swirl extra vergine olijfolie

Tip

Heb je couscous salade over? Vul de volgende dag aan met spinazie, kikkererwten en eventueel een beetje feta, voor een voedzame lunch!
Print dit recept
Recept: BBQ salade, Salade
Keuken: Libanees, midden-oosten
Porties: 6 personen
Door: Jennifer