Couscous salade met gegrilde groenten van de BBQ
Wat zijn groenten toch lekker als je ze grilt op de BBQ! Voor deze couscous salade grillen we groene asperges, venkel, tomaatjes aan tros en pecannoten. Steek de BBQ maar vast aan, want het is tijd om te smullen!
We waren laatst op een BBQ bij mijn broertje. Het was zo’n barbecue met het standaard recept: vlees, pindasaus en stokbrood. Een van zijn vrienden bleek vegetatier, veganist in wording. Hij had zelf een vegetarische burger meegenomen. En zei dat hij het toch wel een uitdaging vond met BBQ’s. Hij had maiskolven willen meenemen.
Ik krijg dan direct zin om allemaal voorbeelden te noemen van lekkere vegetarische en veganistische BBQ recepten. Want wat kun je veel lekkers maken op de BBQ, zonder vlees, vis en zuivel. En er is zoveel meer mogelijk dan de gepofte aardappel en de gegrilde maiskolf. Mijn handen begonnen te jeuken …
Ik ben niet tegen vlees, op zijn tijd kan ik bijzonder goed genieten van een perfect langzaam gegaard stukje vlees. Maar een barbecue met alleen maar vlees, dat staat me inmiddels tegen. Al heb ik uiteraard wel genoten van de de BBQ bij mijn broertje!
Groenten grillen op de BBQ
Hoe je kijk op voeding ook verandert, er zijn tegelijkertijd nog heel veel mensen die nog niet zo goed weten wat je met groenten kunnen doen bij een BBQ. Des te leuker is het om jullie te inspireren met heerlijke en verrassende barbecue recepten!
Deze couscous salade met gegrilde groenten is zowel vegetarisch als veganistisch. Maar ook geweldig lekker als je wel vlees of vis eet.
Couscous salade met gegrilde groenten van de BBQ
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 350 gr groene asperges
- 1 venkel
- 1 granaatappel
- 400 ml water
- 300 gr volkoren spelt couscous
- 1 el olijfolie - extra vergine
- 250 gr tomaatjes aan tros
- 50 gr paranoten - ongezouten
- 140 gr tomatenpuree - blikje
- 1/2 citroen - het sap
- 1 teen knoflook
- 1 el olijfolie - extra vergine
- 1 el vadouvan - kruidenmelange
- zeezout - naar smaak
Zo maak je het
- steek de BBQ aan en breng naar +/- 200 graden
- snijd een stukje van de onderkant van de asperges, snijd de venkel in vieren en snijd de kern eruit
- snijd de granaatappel doormidden, houd de helften een voor een boven een kom en sla met de bolle kant van een houten pollepel op de schil, zodat de pitjes eruit vallen
- breng het water aan de kook in een waterkoker, doe de couscous in een schaal en giet het hete water en 1 el extra vergine olijfolie erbij, laat 5 minuten afgedekt staan
- gril de asperges, de venkel, de tomaatjes aan de tros en de paranoten voor ongeveer 15 minuten op de barbecue, totdat ze gaar zijn, keer tussendoor even om (gebruik voor de tomaatjes en de paranoten een gietijzeren grillplaat of als je dit niet hebt, een aluminium lekbakje)
- meng intussen in een schaaltje de ingredienten voor de dressing (haal de knoflook door een knoflookpers)
- haal de couscous los met een vork en schep de dressing en de granaatappelpitjes erdoor
- snijd de helft van de gegrilde venkel en asperges in stukken en schep door de couscous
- hak de pecannoten grof
- schep de couscous over op een mooie schaal of groot diep bord en leg de rest van de gegrilde asperges, venkel, de trostomaatjes en de geroosterde pecannoten er bovenop