Vegan lasagne
Hoi allemaal! Het leek me leuk om eens een lasagne te maken zonder dierlijke producten. We eten al een tijdje, beetje bij beetje, minder vlees. En dat bevalt ons erg goed.
Maar vegan, dat vond ik altijd een stapje te ver. Te extreem. Onlangs keken we de documentaire Game Changers op Netflix. Dit gaat over topsporters met een vegan lifestyle. Sven raakte geïnspireerd om weer eens goed in onderzoeken te duiken. Alles wat er beweerd wordt, willen we natuurlijk eerst goed uitzoeken. In de tussentijd vond ik het leuk om eens vegan te koken. De basis: lekker veel groente, past sowieso erg goed bij ons.
Iedere verandering die we aanbrengen in ons eetpatroon, gaat geleidelijk. Dit is wat ons betreft ook de beste manier. Eet je elke dag vlees? Begin dan met één vleesvrije dag in de week. Het afgelopen jaar hebben we onze vleesconsumptie flink naar beneden gebracht. En dat voelt erg goed. Minderen is wat mij betreft altijd beter dan cold turkey stoppen. Zo wordt het een nieuwe gewoonte. Daarnaast ben ik geen voorstander van een verbod op een voedingsmiddel. Ik word daar chagrijnig van.
Dit is dus een lasagne zonder vlees of kaas. Huh, denk je misschien als je naar de foto kijkt. Ik zie daar toch mozzarella? Nee, dat is een mengsel van cashewnoten, water en kruiden. Het is een vegan variant op bechamelsaus.
Of je er nu bewust voor kiest om vegan te eten, of gewoon gevarieerd en gezond wil eten: deze lasagne is voor iedereen een aanrader!
De basis van deze lasagne is gelijk aan een super simpele lasagne die ik al een tijdje maak. Aubergine, courgette, ui, passata en een paar volkoren lasagne bladen. Het is makkelijk, voedzaam en super smaakvol. Ella smult er ook van! Je kunt er dus ook altijd voor kiezen om de cashewpasta te skippen en er geraspte kaas overheen te strooien.
Ik vond het een leuke uitdaging om een vegan lasagne recept te bedenken en ik moet zeggen: missie geslaagd! Sven komt binnenkort terug met een blog over dit onderwerp. Zou het beter zijn om niet alleen vlees, maar ook zuivel en eieren een minder grote rol te laten spelen in ons eetpatroon?
Vegan lasagne
Dit heb je nodig
- 1 rode ui
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 3 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- 500 gr passata
- 100 gr linzen
- 9 lasagnebladen - volkoren
- 12 kleine tomaatjes
- 3 gr basilicum - vers
- 160 gr cashewnoten
- 250 ml water
- zeezout
- peper
- 1 el chimichurri - kruidenmix
Zo maak je het
- verwarm de oven voor op 180ºC
- snipper de ui en snijd de aubergine en de courgette in kleine blokjes
- bak de aubergine 10 minuten in een hapjespan met de olijfolie. Voeg na 5 minuten de rode ui toe en bak mee.
- vermaal intussen de cashewnoten, het water en de kruiden in een keukenmachine
- voeg de courgette toe aan de aubergine en bak nog 5 minuten, snijd intussen de basilicum fijn (bewaar een paar blaadjes als garnering)
- voeg nu de knoflook, basilicum, passata en de linzen toe en laat nog eens 5 minuten zachtjes garen
- neem een ovenschaal en beleg die met een laagje groente-tomaat, dan 3 lasagnebladen, dan bijna alle bechamelsaus, dan weer 3 lasagnebladen, dan een laagje groente-tomaat, 3 lasagnebladen en weer groente-tomaat
- snijd de tomaatjes in plakjes en leg op de lasagne, voeg her en der een lepel bechamelsaus toe en gaar de vegan lasagne 40 minuten in de oven
- beleg de lasagne met een paar blaadjes basilicum
Beste Sven,
Mijn zoon is een sporter van 16 jaar en heeft ook de game changers documentaire gezien, sinds en maand zijn we vegan beginnen eten, momenteel reeds 75% van de tijd. Ik moet zeggen het valt beter mee dan verwacht en de vele gedeelde recepten dragen zeker bij tot dit succes.
Kunt u mij het resultaat van uw onderzoek naar vegan style bij topsporters meedelen a.u.b.?
Hi Joost, sorry voor de late reactie. Mijn persoonlijke onderzoek is niet te delen. Dat zit vooral in mijn hoofd na het lezen van vele onderzoeken. Publicaties van onderzoeken zijn online te vinden. Pubmed is een van mijn meest gebruikte platformen.
Een paar keer gemaakt, echt heerlijk! Ook een mooi basisrecept waarmee je kunt variëren met groenten. Vroeg me wel af of jij gedroogde of gekookte linzen gebruikt. En welke kleur?
Wat leuk om te horen! Ik heb gekookte linzen gebruikt, uit zo’n stazak van HAK. De bruine.
Groetjes, Jennifer
Ik heb dit gisteren gemaakt en het is het allerlekkerste vegan recept wat ik tot nu toe geprobeerd heb! Dankjewel! Ik zag dat Roxanne het ook al gereageerd had, maar de rode ui mist in het stuk over de bereiding. Ik heb het zelf gewoon in de pan gegooid zodra ik het gesneden had en hierna verdergegaan met het toevoegen van de aubergine en later de courgette. Ging prima, maar misschien nog goed om duidelijk aan te geven in het recept. :)
Hi Kelly,
Super leuk om te lezen dat je het zo lekker vond :-) Ik heb de bereiding aangepast, dankjewel voor het doorgeven. Ik ben even op je website geweest: http://www.watikwoudatikwist.nl/ Wat kun je super goed vertellen. Je hebt een prettige stem om naar te luisteren. Hoewel ik het idee had dat het toch wel gericht is op vrouwen vond ik het ook best interessant om je ervaringen over een maand veganistisch eten te luisteren. Ik moet eerlijk bekennen dat ik echt nog nooit een podcast geluisterd heb. Maar ik ga het zeker vaker doen. Dankjewel!
Vraagje, wanneer gaat de rode ui erbij?
Kan zijn dat ik er over heen lees.