Muhamarra recept
Muhamarra. Wat is dat? Een heerlijke dip van geroosterde paprika, walnoten en granaatappel. Het is afkomstig uit Syrië. Wat bedenken ze toch lekkere dingen in het Midden-Oosten. Ik ben echt fan van de smaakcombinaties! Deze muhamarra spread zou wel eens mijn nieuwe favoriet kunnen worden.
Tegenwoordig kun je muhamarra gewoon in de Hollandse supermarkt kopen. Maar dit kan natuurlijk niet op tegen de real deal. De basis voor muhamarra ligt vast: geroosterde paprika’s, walnoten, granaatappel, knoflook, komijn, olijfolie en een beetje zout. Nu zie ik in veel online recepten granaatappelsiroop staan. Ik kan me niet voorstellen dat ze dit in het ‘echt’ ook doen. In dit muhamarra recept gebruik ik gewoon granaatappel. Het is toch een granaatappelsalade? Juist.
Je moet de muhamarra wel even laten uitlekken, want hij bevat wat meer vocht door de sappige granaatappelpitjes. Ik maakte deze spread op een zondagochtend, voordat ik naar de verjaardag van mijn broertje ging. De muhamarra nam ik uiteraard mee. Er werd gevraagd wat voor ‘prutje’ ik had meegebracht. Dit muhamarra recept is getest door alle verjaardagsgasten en goedgekeurd! Het schaaltje was snel leeg. Een heerlijke spread met een beetje zoet en een beetje pit.
Omdat ik niet zoveel tijd had, heb ik geroosterde paprika’s uit pot gebruikt. Maar die kun je ook heel goed zelf roosteren. Gril ze ongeveer 20 minuten in de oven op 220 graden, laat afkoelen in een zakje in de koelkast en verwijder het velletje. Lees in dit recept hoe je paprika’s roostert in de BBQ.
Muhamarra
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 3 geroosterde puntpaprika's - uit pot (of zelf roosteren)
- 1 teen knoflook
- 50 gr walnoten - ongezouten
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 granaatappel
- 2 tl olijfolie - extra vergine
- snufje zeezout
- 1/2 tl citroensap
- 1/2 el chili melange
Zo maak je het
- laat de geroosterde paprika's uitlekken
- pel de knoflook en snijd de teen fijn, hak de walnoten grof
- houd de halve granaatappel boven een hoge schaal en sla met een houten pollelepel op de schil zodat de pitjes eruitvallen, verwijder schil restjes
- schep de pitjes in een keukenmachine en voeg de rest van de ingrediënten toe
- vermaal heel kort, zodat je een grove structuur houdt
- schep de muhamarra in een vergiet en laat even uitlekken
- serveer de muhamarra als dip of spread