Yoghurt aardbeiencake
In quarantaine tijd is heel Nederland aan het bakken geslagen. Ik liep in de supermarkt en wilde volkoren speltmeel kopen. Het lijkt wel of er gehamsterd wordt op bakproducten want het halve schap was leeg en de volkoren meel was uitverkocht! Gelukkig bleek ik nog wat volkoren tarwemeel in huis te hebben.
Het aardbeien seizoen is in volle gang (en dat is vrij vroeg dit jaar! Soms zijn ze er pas in juni), dus ik besloot om heerlijke zoete Nederlandse aardbeien in de cake te doen. In dit yoghurtcake recept gaat geen boter en geen suiker. Kan dat dan? Jazeker! Yoghurt en olijfolie zorgen voor de nodige vetten en 2 rijpe bananen, aardbeien en een beetje pure chocolade zorgen voor het nodige zoete.
Het resultaat is een heerlijke en verantwoorde cake. Bak jij wel eens een cake met je kind(eren)? Zeker doen want het is hartstikke leuk om samen te koken! Ella wil altijd weten wat alles is en natuurlijk wilde ze de pure chocolade het liefst gelijk opeten. In deze cake ging 50 gram, dus met een reep van 100 gram bleef er genoeg over om te snoepen :-)
Gebruik het liefst volkoren meel voor dit cake recept. Als dat er echt niet is kan het ook nog met bloem. Maar dan is je cake wel iets minder voedzaam.
Stel je leest dit recept als de aardbeien niet in het seizoen zijn, probeer dan eens dit yoghurtcake recept met appel –> Yoghurt appel cake recept. Ook erg lekker en de basis van deze cake is hetzelfde. Je zou ook nog ander fruit als topping kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld blauwe bessen en frambozen of perziken. Wil je een iets zoeter resultaat? Dan kun je een beetje honing toevoegen.
Yoghurt aardbeiencake
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 200 gr tarwe- of speltmeel - volkoren
- 2 tl bakpoeder
- 1 snuf zeezout
- 2 rijpe bananen
- 3 eieren
- 250 gr Griekse yoghurt
- 80 ml olijfolie
- 150 gr aardbeien
- 50 gr pure chocolade
Zo maak je het
- verwarm de oven voor op 180 graden
- meng het volkorenmeel, de bakpoeder en het zeezout in een kom
- Pel de bananen en prak het vruchtvlees in een andere kom
- meng de eieren, Griekse yoghurt en olijfolie door de geprakte bananen en schep dit mengsel in de andere kom
- mix met een mixer tot een glad beslag
- vet een (liefst flexibele) cakevorm in met olijfolie en giet het beslag in de vorm
- haal de kroontjes van de aardbeien en snijd het vruchtvlees in plakjes, steek de plakjes aardbei in het beslag
- breek de chocolade in stukjes en steek deze tussen de aardbeien
- bak de yoghurt aardbeiencake in 60 – 65 minuten gaar in de oven, leg eventueel de laatste 10 minuten aluminiumfolie over de bovenkant van de yoghurtcake zodat ie niet te bruin wordt
- laat de cake even afkoelen en haal vervolgens voorzichtig uit de vorm door de cake om te kiepen op een plank of bord, snijd de cake in plakjes