Vegetarische goulashsoep
Deze vegetarische goulashsoep is heerlijk! Een lekkere en verwarmende soep bomvol groente. Van deze flinke pan met goulashsoep kun je met zijn tweetjes wel 3 keer eten. Lekker als avondeten én als lunch. Zeker op een winterse of herfstachtige dag.
Goulashsoep is van oorsprong een Hongaars gerecht, maar je komt ‘m ook tegen in de Oostenrijks keuken. Het doet me denken aan die keer dat we een weekendje naar Budapest waren en we in een lokaal tentje typisch Hongaars gingen eten. Natuurlijk bestelde ik goulashsoep. Verder was het vooral kool wat de klok sloeg, maar die typische goulash smaak van paprika en paprikapoeder met een beetje spicyness kwam er precies in terug. Wat is Budapest trouwens een ontzettend leuke stad! Echt een aanrader voor een citytrip, als het weer kan.
De ingedikte variant van goulashsoep is goulash, het is een soort stoofpot (ga ik ook nog eens maken!) die je ook tegenkomt in de Poolse, Roemeense, Tsjechische, Duitse en Kroatische keuken. Ooh nee dit gaat helemaal niet goed, ik krijg door het schrijven van dit recept veel te veel zin om op vakantie te gaan! En dat is nu net iets wat we niet kunnen doen in de lockdown. Dromen mag wel …
Vegetarische goulashsoep
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 150 g peen
- 2 tenen knoflook
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 160 gr zoete aardappel
- olijfolie
- 1/2 tl komijnzaad
- 6 roma tomaten
- 140 gr tomatenpuree
- 1 liter water
- 1 tl gerookt paprikapoeder - zoet
- 1 snuf cayennepeper
- 1 1/2 el bouillonpoeder
Zo maak je het
- snipper de ui, snijd de bleekselderij en de wortels in plakjes
- snijd de paprika's in blokjes, schil de zoete aardappel en snijd in blokjes, snijd de knoflook fijn
- doe een beetje olijfolie in een soeppan en bak daarin de ui, bleekselderij, wortel en komijnzaad, ongeveer 5 minuten
- snijd intussen de tomaten in grove stukken
- voeg de gesneden paprika, aardappel en knoflook toe, bak even mee
- voeg de tomatenpuree toe en bak nog even mee
- voeg nu de gesneden tomaten, het water, bouillonpoeder, paprikapoeder en cayennepeper toe, breng aan de kook en laat de goulashsoep 15 minuten op laag vuur, met de deksel op de pan koken
Vraag:
Moet er voor vijf porties nu 150 gram of 450 gram winterwortel in? Voor mij niet helemaal duidelijk.
Hoi Michel,
ik begrijp de verwarring, een winterpeen weegt al zo’n 150 g. Ik heb het recept aangepast: voor 5 personen gaat er 150 g peen in.
Eet smakelijk alvast!
Heerlijke soep. Op dit moment mijn absolute favoriet. Ik doe er wat kippegrillworst door in kleine stukjes. Dan is hij natuurlijk niet vegetarisch meer maar het is wel lekker snel klaar zonder het rundvlees. Ik heb normaal gesproken last van oprispingen van paprika maar bij deze soep is dat niet het geval. Heel fijn!
Soep was erg lekker, we hebben er van genoten.