Sri Lankaanse curry
Net als muziek, kunnen smaken me terugbrengen naar een moment in mijn leven. Alsof ze een tijdmachine van gedachten en gevoel openen zodra je er mee in aanraking komt. Zo ook deze fantastische Tom Yum soep. Hij brengt me direct terug naar de Perhentians in Maleisië. Of bijvoorbeeld de geur van deze zelf te maken tikka masala currypasta. Ik waan mij direct in Indische sferen.
Maar nu vraag ik mij af; Zou dit ook andersom kunnen werken. Dus dat ik thuis een gerecht ga maken uit een land waar ik nog niet geweest ben? Dat als ik er dan later echt ben en ik dat gerecht daar eet. Het mij doet denken aan het moment thuis?
Op reis naar Sri Lanka
Ik neem de proef op de som ga het proberen met een heerlijke Sri Lankaanse curry. Want als er een land hoog op mijn wensenlijstje staat dan is het wel Sri Lanka. Ik zou hier enorm graag met mijn man en kinderen naartoe willen vliegen voor een avontuurlijke gezinsvakantie. We zijn niet zo van de resort en all- in vakanties. Liever gaan we op ontdekking in een land met een rijke flora en fauna, geschiedenis, cultuur en andere eetgewoontes.
Wist je trouwens dat je voor Sri Lanka een (ETA) visum nodig hebt? Dit kun je eenvoudig online aanvragen. Regel dit wel op tijd. Je kunt alle info voor een visum Sri Lanka vinden op de website van visumbuitenland.nl.
Een van de dingen die ik daar graag zou willen doen is het bezoeken van het plaatsje Ella. Een schitterend bergdorp verscholen tussen de groene bergen en prachtige valleien van theeplantages en dicht regenwoud. Het bijzondere aan Sri Lanka vind ik de combinatie van uitgestrekte witte stranden en ruige natuur in het binnenland. Zo kun je na het ontdekken en actief bezig zijn ook heerlijk relaxen aan de stranden. Het beste van twee werelden.
Curry met linzen en zoete aardappel
Maar goed, de curry. Omdat het voorbereiden van mijn reizen altijd online gebeurt, ben ik naast veel blogs en mooie reisverhalen ook al wat te weten gekomen over de Sri Lankaanse keuken. Een gerecht dat ik meerdere keren voorbij heb zien komen is de Sri Lankaanse curry. Een typische curry die gekenmerkt wordt door het gebruik van groenten, peulvruchten, noten en kokosmelk. Wat ons betreft een bijzonder mooie en complete maaltijd met een breed scala aan belangrijke voedingsstoffen. De curry is makkelijk om te maken en staat bovendien snel op tafel.
Sri Lankaanse curry met linzen en zoete aardappel
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 350 gr zoete aardappel
- 1 courgette
- 1 ui
- 100 gr champignons
- 200 gr linzen - uitlekgewicht
- 400 ml kokosmelk
- ½ el gele currypasta
Zo maak je het
- schil de zoete aardappel en snijd het vruchtvlees in blokjes, kook de zoete aardappelblokjes +/- 8 minuten
- snijd intussen de courgette in blokjes, de champignons in plakjes en snipper de ui, laat de linzen uitlekken
- fruit de ui in een beetje olijfolie, voeg de courgette en champignons toe en bak zo'n 8 minuten
- voeg de currypasta toe, bak kort mee, voeg vervolgens de linzen, (afgegoten) zoete aardappel en kokosmelk toe en laat 15-20 minuten zachjes koken
Wat ziet dit er lekker uit zeg! Deze ga ik zeker proberen. Even weer terug naar het prachtige eiland. Ik kan Sri Lanka echt aanraden, alleen al voor het eten Ik hoop ooit nog een keer terug te kunnen gaan, maar voor nu eerst dit heerlijke recept proberen.