Quiche lorraine met een bodem van quinoa
Het klassieke recept voor quiche lorraine maar dan een tikkeltje gezonder: met een bodem van quinoa in plaats van bladerdeeg. Gebakken spekjes, prei en crème fraîche. Het is bijna onmogelijk om deze quiche niet lekker te vinden.
Wat is een quiche lorraine?
Een quiche lorraine is een hartige taart die oorspronkelijk afkomstig is uit de Franse regio Lotharingen (Lorraine). Het is een klassiek Frans gerecht met een vulling van eieren, room, spek, prei en soms uien. Gegoten in een deegkorst en vervolgens gebakken in de oven.
De quiche lorraine en andere traditionele quichebodems worden vaak gemaakt van bladerdeeg of korstdeeg. Ben je op zoek bent naar een gezonder alternatief, dan is quinoa een uitstekende keuze. Quinoa is een volkoren graan dat rijk is aan eiwitten, vezels en verschillende voedingsstoffen. Door quinoa te gebruiken als basis voor je quiche, voeg je niet alleen een nootachtige smaak toe, maar ook extra voedingswaarde. En het is helemaal niet moeilijk om een taartbodem van quinoa te maken.
Een taartbodem van quinoa
Hoe je zo’n bodem van quinoa maakt? Je bereidt de quinoa volgens de bereidingswijze op de verpakking, giet het af, voegt een geklopt ei en kruiden toe en verdeelt de quinoa over een flexibele taartbodem. Ik vind het makkelijk om er een velletje bakpapier tussen te leggen. Dan weet je zeker dat de bodem niet aankoekt en je je quiche mooi uit de taartvorm krijgt. Druk de quinoabodem een beetje aan en bak hem 15 minuten in de oven. Vervolgens voeg je de vulling toe en gaat de quiche nog ongeveer 30 minuten in de oven. De bodem van quinoa is stevig, een beetje krokant, voedzaam en smaakvol.
Quiche lorraine
Dit heb je nodig
- 150 gr quinoa
- 450 ml water
- 6 eieren
- zout
- ⅓ tl salie - gedroogd
- grove peper
- 2 prei
- 125 gr spekreepjes
- 200 gr crème fraîche
Zo maak je het
- Doe de quinoa en het water in een steelpan, breng aan de kook en kook de quinoa op laag vuur in 12 minuten gaar, giet af en laat twee minuten rusten
- snijd intussen de prei in ringen en was ze, bak de spekjes knapperig in een klein pannetje
- Verwarm de oven voor op 180 graden, boven- en onderwarmte
- klop één ei en voeg een beetje zout, peper en de salie toe
- schep de quinoa door het geklopte ei en verdeel vervolgens over een flexibele taartvorm, eventueel met een vel bakpapier erin
- verdeel de quinoa en druk goed aan, bak de taartbodem 15 minuten in de oven
- giet de prei af en bak de ringen glazig in een scheutje olijfolie, schep vervolgens de spekjes door de prei
- klop intussen de andere vijf eieren in een kom en klop vervolgens de crème fraîche erdoor totdat je geen klontjes meer hebt, voeg een beetje grove peper toe
- haal de bodem uit de oven en leg de prei en spekjes erin
- giet het eimengsel er voorzichtig en gelijkmatig overheen en bak de quiche lorraine in +/- 30 minuten gaar in de oven