Carrotcake | minder suiker
Voor een heerlijke carrotcake met minder suiker, waarbij we natuurlijke zoetstoffen zoals bananen en dadels gebruiken, is hier een superlekker recept. Deze cake is rijk aan smaak en ziet er fantastisch uit dankzij de topping van mascarpone, verse wortel en walnoten. Snijd de carrotcake als petit-fours voor een leuke presentatie.
We bakken niet vaak op Voedzaam & Snel. Want zo’n healthy bakrecept moet aan nogal wat eisen voldoen. Het mag niet te vet, er mag niet veel suiker in (suiker toevoegen is een no-go) en het moet natuurlijk voedzaam zijn en vooral niet te ingewikkeld. Taarten en baksels voldoen daar doorgaans niet zo snel aan. Maar deze carrotcake komt glansrijk door de test. Hij bevat een stuk minder suiker dan de standaard carrotcake, veel voedingsstoffen en is ook nog eens hartstikke lekker. Perfect dus!
Carrotcake maken zonder suiker toe te voegen
Een cake moet op zijn minst een klein beetje zoet smaken. Dat doen we door voedzame producten toe te voegen die naast een zoete smaak (en dus suiker) ook voedingsstoffen en vezels bevatten. Dat maakt de cake namelijk lekker én voedzaam. In dit recept voegen we rijpe banaan, dadels, geraspte wortel en een beetje honing toe.
Andere ingrediënten voor het beslag zijn volkoren speltmeel, eieren, walnoten, kaneel, een snufje zout, roomboter en bakpoeder. Hij gaat zo’n 45-40 minuten in de oven op 180°C. Deze carrotcake is heerlijk vochtig en rijk van smaak en door het gebruik van natuurlijke zoetstoffen en volkorenmeel ook een gezondere keuze.
Carrotcake topping
De bovenkant van de cake smeren we in met een topping van mascarpone, geraspte wortel en gehakte walnoten. Deze laag geeft de cake extra smeuïgheid en het ziet er erg lekker uit.
Petit fours
Petit fours zijn kleine, elegante gebakjes die vaak geserveerd worden bij high teas, recepties en speciale gelegenheden. Tip: snijd je carrotcake op deze manier. Het ziet er leuk uit en je hebt direct een goede portiegrootte. Maar ik houd je niet tegen om twee petit fours te eten … Kijk, ziet dat er niet supergezellig uit? Mijn dochter was superenthousiast en helemaal blij toen ze een stukje van deze voedzame cake meekreeg in haar lunchtrommel naar school.
Carrotcake
Dit heb je nodig
- 100 g roomboter
- 100 g medjool dadels
- 50 g walnoten - + extra voor decoratie
- 200 g volkoren speltmeel
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 1 snufje zout
- 2 bananen - rijpe
- 3 eieren
- 150 g geraspte wortel - + extra voor decoratie
- 1 el honing
- 200 g mascarpone
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Smelt de boter. Ontpit de dadels, hak de dadels en de walnoten.
- Meng het meel, bakpoeder, kaneel en zout in een grote mengkom
- Prak de bananen in een andere kom en meng met de gesmolten boter. Voeg de eieren toe en klop alles goed door elkaar.
- Voeg het bananenmengsel toe aan de droge ingrediënten en meng tot alles gecombineerd is.
- Schep de geraspte wortel, fijngehakte dadels en walnoten door het beslag, voeg de honing toe.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin, strijk de bovenkant glad
- Bak de carrotcake in de voorverwarmde oven voor ongeveer 45-50 minuten, of tot een prikker schoon uit het midden komt.
- Laat de cake afkoelen. Schep de mascarpone in een kom en schep om, besmeer vervolgende de afgekoelde cake met de mascarpone.
- Garneer met extra geraspte wortel en walnoten.
Hoi!
Kan je dit ook invriezen? En zou het ook lekker zijn zonder de walnoten (want notenallergie)? En als laatste: wat voor wortel gebruikten jullie?
Groetjes!
Hoi Mirthe,
Invriezen kan. Laat de cake goed afkoelen, snijd hem in porties en vries die goed ingepakt in. Laat ontdooien in de koelkast of op kamertemperatuur.
Wellicht kun je de walnoten vervangen door pompoenpitten, zonnebloempitten of geroosterde kikkererwten. Wij hebben zelf penen gebruikt en die geraspt. Maar je kunt ook winterpeen of wortelen gebruiken. Geraspte wortel is het makkelijkst!
Groetjes, Jennifer