Paprika hummus
Wauw, wat is het toch simpel om zelf hummus te maken. Deze paprika hummus, met gegrilde paprika, is ook nog eens superlekker en voedzaam. Heerlijk als spread in een wrap, als dip bij gegrilde groenten en als broodbeleg.
Deze paprika hummus is een heerlijke variatie op de klassieke hummus, waarbij de geroosterde rode paprika’s een fijne zoete smaak toevoegen. De basis voor hummus is de kikkererwt. Deze peulvrucht is rijk aan eiwitten en vezels, een voedzame basis voor dit gerecht. Daarnaast worden er twee geroosterde rode paprika’s uit pot gebruikt, die voor een rijke, zoete smaak zorgen. De teentjes knoflook voegen een pittige toets toe, terwijl tahin, oftewel sesampasta, een romige textuur en een nootachtige smaak geeft. Het sap van een halve citroen brengt een frisse zuurheid, en een eetlepel extra vergine olijfolie zorgt voor een mooie structuur.
Deze paprika hummus is heerlijk als dip voor rauwkost, zoals wortels, komkommer en paprika, of als smeersel op een sneetje volkorenbrood. Je kunt het ook gebruiken als bijgerecht bij gegrilde groenten of als spread in wraps. Voor de garnering kun je een scheutje olijfolie, wat paprikapoeder en een paar kikkererwten en stukjes gegrilde paprika toevoegen, zoals op de foto hieronder te zien is.
Verschillende soorten hummus
Er zijn talloze variaties van hummus die je kunt maken door verschillende ingrediënten toe te voegen. Naast basic hummus kun je bijvoorbeeld bietenhummus maken door gekookte bieten toe te voegen, wat de hummus een prachtige roze kleur en een aardse smaak geeft. Avocado hummus is een andere populaire variant, die extra romig en voedzaam is dankzij de toevoeging van avocado. Hummus met mango is een exotische variant en bananenhummus is populair bij kinderen.
Een cadeautje uit het Midden-Oosten
Hummus vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten en wordt al eeuwenlang in deze regio geconsumeerd. Het is vooral populair in landen als Libanon, Israël, Palestina, Syrië en Jordanië. In de afgelopen decennia heeft hummus echter wereldwijd aan populariteit gewonnen en is het een vast onderdeel geworden van vele keukens over de hele wereld. In Europa en Noord-Amerika wordt het vaak geserveerd als dip of spread en steeds meer mensen ontdekken de veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen van deze heerlijke kikkererwtenspread.
Alles wat je nodig hebt om deze paprika hummus te maken, naast de ingrediënten, is een keukenmachine of een staafmixer. Geniet ervan!
Paprika hummus
Dit heb je nodig
- 250 g kikkererwten - uitlekgewicht
- 2 geroosterde rode paprika's - uit pot
- 2 teentjes knoflook
- 1 el tahin - sesampasta
- ½ citroen
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 tl komijnpoeder
- ½ tl zout
- 1 snufje cayennepeper - optioneel
- 1 snufje paprikapoeder - optioneel, voor garnering
Zo maak je het
- Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.
- Laat de gegrilde paprika's uitlekken en snijd ze grof.
- Leg een paar kikkererwten en stukjes gegrilde paprika apart voor de garnering en doe vervolgens alle ingrediënten en het sap van de citroen in de keukenmachine, meng tot een gladde spread.
- Garneer de paprika hummus met de stukjes paprika, de kikkererwten, een scheutje olijfolie en paprikapoeder