Andijvie uit de wok met spekjes
Andijvie is een heerlijke knapperige groente die veel mensen verwerken in een andijviestamppot, een typische winterse kost. En dat maakt andijvie gelijk een groente die veel mensen niet met warme dagen eten.
En dat vinden wij zonde, want je kan nog zoveel meer met andijvie! Je kan het als sla gebruiken in een heerlijke salade bij een barbecue, zoals onzeĀ andijvie salade met kerrie en noten, maar je kan er ook mee wokken. De combinatie van andijvie en kerrie vinden wij erg lekker, vandaar dat we die combi ook nu weer gebruiken bij dit recept voor andijvie uit de wok. Verder doen we er ook walnoten in, spekjes, courgette en een beetje Parmezaanse kaas. Het resultaat is verrukkelijk! Doordat we de andijvie in twee delen wokken, waarvan het tweede deel heel kort, is dit gerecht ook nog een beetje knapperig.
Andijvie heeft een licht bittere smaak en is nauw verwant met witlof. Andijvie bevat veel gezonde eigenschappen, het bevat veel vitamines en mineralen. Er zit heel veel vitamine K, A en B11 in, maar ook veel mangaan, koper en ijzer. Let erop dat je andijvie nooit te lang kookt, bakt of wokt, want hoe langer je het verhit, hoe meer goede voedingsstoffen verloren gaan. Daarom wokken we de andijvie lekker kort in dit andijvie recept. Je hoeft ook geen zout toe te voegen, de spekjes, uien, knoflook, walnoten en Parmezaanse kaas zorgen al voor genoeg smaak. Eet smakelijk!
Andijvie uit de wok met spekjes
Dit heb je nodig
- 1/2 krop Andijvie
- 1/2 Courgette
- 40 gr Walnoten - ongezouten
- 150 gr gerookte spekblokjes
- 2 Uien
- 2 tenen Knoflook
- 1 tl Kerrie
- 1 tl Peper
- 10 gr Parmezaanse kaas - geraspt
Zo maak je het
- Snij de ui in halve ringen en de knoflook in plakjes
- Bak de uien samen met de knoflook, de spekjes, kerrie en peper zachtjes glazig, je hoeft geen boter of olie toe te voegen
- Snij intussen de andijvie in reepjes, was goed, en snij de courgette in dunnen halve plakken
- Voeg de courgette toe aan het uienmengsel en bak 3 minuten mee
- Voeg nu de helft van de andijvie toe en blijf roeren totdat de andijvie goed geslonken is
- Voeg nu de rest van de andijvie toe en roer er goed doorheen, maar zorg dat de andijvie nog een beetje knapperig blijft
- Verdeel over twee borden en strooi de walnoten en Parmezaanse kaas over de andijvie heen
Het is zeker een aanrader. vlg keer gebruik ik de helft van de spekjes in het basis gerecht en de rest uitgebakken erbij voor de liefhebber. De hoeveelheid leek mij te weinig voor twee personen dus heb ik er risotto met parmezaanse kaas bij gedaan. Toen was het voldoende voor een grote eter en een gematigde eter.
Erg lekker maar door de gerookte spekblokjes veeeeel te zout.
tip, neem magere kalkoen spekjes is ook lekker en niet te zout.
Maak het vegan door de spekjes en parmezaanse kaas te vervangen door gezouten cashewnoten en eventueel wat edelgist!
Ik heb het vanavond gemaakt en mijn man en ik vonden het erg lekker! De kinderen vonden het niet zo lekker! Houden niet van andijvie!
Kun je ook rookworst erin doen i.p.v spekjes?
Ja dat zou kunnen, al zou ik die dan naderhand toevoegen.
Kan je het ook eten zonder de noten of verpest je dan het gerecht?
Wil het morgen gaan uitproberen
Jahoor, geen probleem. Eet smakelijk!
Heul erg lekker!
Echt een heel fijn recept! Andijvie wordt vaak alleen in grote zakken/kroppen verkocht en voor 2 personen stamppot is dat veel te veel… Perfect andijvie-opmaak-recept voor de dag erna is dit, zonder dat je het gevoel hebt alwĆ©Ć©r andijvie te eten
In een commentaar las ik olijven i.p.v. spekjes. Zwarte of groene?
Lekker hoor! Onze zonen van 6 en 8 vonden het duizend sterren waard. :-) Michelin gaat maar tot drie toch?! Heerlijk.
hahah leuk om te lezen :-)
Wat zou je erbij kunnen eten zoals bijv vlees /vis/ aardappel/pure/gebakken
Je kunt er aardappelen bij serveren maar in princiepen niet nodig.
Geen courgette en parmezaanse kaas, ip daarvan kwart komkommer en gewone geraspte kaas.
Conclusie: heerlijk!
Klinkt ook lekker!
Heerlijk geslaagd. Leuk om nogmaals een recept van jullie uit te proberen! !
Wat een vreselijk irritante reclame!!! Ik kan zo het recept helemaal niet lezen. Niet echt een aanbeveling om terug te komen op jullie site!
Super lekker!
Snel en gezond
Heerlijk! Ik zocht een recept met andijvie maar zonder aardappelen (en dat is nog lastig om te vinden..) en toch smaakvol.
Nou gevonden hoor. En dit is zeker een blijvertje!
Culinair man.
LEKKER
Wat een fijn recept, snel klaar en super lekker. Met de verse andijvie van mijn schoonvaders landje is dit een recept dat we nog vaker gaan gebruiken. Is er ook een alternatief voor als je geen spekjes wilt gebruiken?
Hoi Danielle, in plaats van spek zou je iets anders zoutigs erbij kunnen doen, misschien ansjovis of olijven? Voor volgende keer, deze vond ik i.i.g. erg lekker.
ik had een andere verwachting…..maar het was eigenlijk heeeeerlijk. dus…..boven verwachting!!
Heel erg lekker
Errug lekker, en verschrikkelijk goed voor mijn buik
Heel erg lekker
Heel erg lekker!!
Heerlijk!!
Kun je ook rookworst erin doen i.p.v spekjes?