Suikervrije kerststol maken – koolhydraatarm
Kerst staat vaak in het teken van lekker eten! En wij van Voedzaam & Snel zijn dol op lekker eten, maar vooral op lekker en gezond eten.
De kerststol, het kerstbrood of rozijnenbrood is vaak vaste prik bij een kerstontbijt of kerstbrunch. Goed nieuws voor de bewuste eter, want wij hebben een suikervrije kerststol gemaakt die ook nog koolhydraatarm is! Deze kerststol van amandelmeel is zelfs erg voedzaam. En deze zelf gemaakte kerststol smaakt heerlijk!
Kerststol van amandelmeel
Amandelmeel is een zeer voedzaam alternatief voor gewoon meel. Amandelmeel bevat weinig koolhydraten, veel vitamines, mineralen en gezonde vetten. Amandelmeel is ook glutenvrij. En je kan er heerlijk mee bakken. Een kerststol van amandelmeel is wat compacter dan gewoon meel en het vult goed. Je eet daardoor minder en dat is erg fijn want je bent vaak geneigd om iets te veel te eten rond de feestdagen met al dat lekkers op tafel.
Een kerststol zonder suiker, is dat wel lekker? Jazeker! We zoeten deze kerststol met natuurlijke producten. Zo gaan er rozijnen, een appel en kokos doorheen. Proef het eens en je zult beamen dat suiker toevoegen echt overbodig is. De kant-en-klare klassieke kerststol of luxe brood bevat erg veel suiker. Wist je dat de standaard stol vaak een tot twee maanden van te voren wordt gebakken, en na het afkoelen wordt ondergedompeld in suiker en boter? Zo is de stol lang houdbaar en kan hij rijpen … Onze suikervrije kerststol kan je ongeveer een weekje bewaren als je hem in bakpapier wikkelt en op kamertemperatuur bewaart. Maar ik weet zeker dat jouw zelf gemaakte kerststol niet zo lang blijft staan! Hij is te lekker :-). Wij nemen bijvoorbeeld ook een plakje mee naar het werk. En die moet dan ook nog gedeeld worden met collega’s!
Amandelspijs maken zonder suiker
Begin dit jaar maakten we al een paasstol met suikervrij spijs. we gebruikten toen cranberries en limoen. Erg leuk want je kreeg rood spijs, maar nu wilden we blank amandelspijs zonder suiker maken. We hebben daarvoor blanke rozijnen, citroenschil en water gebruikt. Het resultaat is heerlijk en wij vinden hem nog lekkerder dan het rode spijs uit de paasstol. Zelf spijs maken is super simpel!
We wensen je veel plezier met het maken van deze suikervrije kerststol en uiteraard wensen we je nu alvast hele fijne en voedzame feestdagen!
P.S. Dit recept duurt wat langer dan je van ons gewend bent, maar het grootste gedeelte staat deze suikervrije kerststol in de oven en kun je je met andere dingen bezighouden, zoals het optuigen van de kerstboom?
Suikervrije kerststol maken - koolhydraatarm
Dit heb je nodig
- 350 gr Amandelmeel
- 2 tl Bakpoeder
- 70 gr Roomboter
- 1 el Geraspte kokos
- 1 Appel
- 6 Eieren
- 160 gr Rozijnen
- 50 gr Amandelen
- 20 gr Amandelschaafsel
- 100 gr Amandelmeel
- 100 gr Blanke rozijnen
- 1 tl Citroenschil - zest
- 3 el Water
Zo maak je het
- Je begint met de spijs. Stop de amandelmeel en blanke rozijnen in een keukenmachine
- Was de citroen goed en rasp daar 1 theelepel citroenschil van af. Voeg de citroenschil en 3 eetlepels water toe in de keukenmachine en vermaal het tot één geheel (wij hebben het met de blender gedaan omdat we nog geen keukenmachine hebben, maar het gaat dan iets moeilijker)
- Kneed het spijs nog even, maak er een rolletje van en wikkel dit in folie, leg in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Pak nu een kom voor het brood en stop daar de amandelmeel, geraspte kokos en bakpoeder in, roer door elkaar
- Schil de appel en rasp de appel vervolgens boven de schaal
- Smelt de roomboter 20 seconden in de magnetron, niet te lang want dan ontploft de boter!
- Voeg de roonboter en de eieren toe aan de mix en meng met een garde tot een egaal beslag (het is te plakkerig om te kneden)
- Leg de amandelen en rozijnen op een plak en hak met een mes in grove stukjes, voeg toe aan de mix en roer erdoor
- Vet een bakblik in en vul met de helft van het deeg
- Pak de spijsrol uit de koelkast en leg op het deeg (maak de rol wat langer als hij te kort is)
- Schep de rest van het deeg over de spijsrol en bestrooi met de geschaafde amandelen, druk de amandelen een beetje aan
- Zet de kerststol 45 minuten in de oven
- Even af laten koelen, voorzichtig losmaken van het bakblik met een spatel
- Smeer het spijs uit over de plakken kerstbrood, of besmeer met een beetje roomboter
Mijn vader is sinds dit jaar diabeet. Ik wil voor hem dit recept maken. Ik zag in de winkel dat de rozijnen voor 80% uit koolhydraten bestaan. Hoe koolhydraatarm is dit recept? Wat is wijsheid?
Ik zag dat het recept al een tijdje op internet staat.. Kun je voor dit recept ook speltmeel gebruiken? Hartelijke groeten kim
Eritol is een hele goede suikervervanger. Er staan online ook recepten voor amandelspijs hiermee. Dan heb je voor de hele rol spijs maar 50 koolhydraten geloof ik.
Kunnen jullie bij koolhydraat arme recepten ook erbij zetten hoeveel er in zit
Hoi Thea,
Per plakje bevat het onze kerststol ongeveer 17 gram koolhydraten. Een normale kerststol bevat tussen de 45 en 50 gram koolhydraten per plakje.
Is er een alternatief als je geen roomboter wilt gebruiken? Kan het bv. ook met olijfolie?
Echt een superheerlijke kerstol en erg voedzaam!
Makkelijk recept! Superbedankt!
Is het ook mogelijk om amandelmeel te vervangen door speltmeel? Amandelmeel ligt buiten mijn budget.