Gezonde pizzabodem maken | koolhydraatarm
Pizza, wie houdt er niet van. Deze Italiaanse lekkernij kan op honderden verschillende manieren gemaakt worden. Het enige dat je echt nodig hebt is een goede bodem.
Hoewel de ingrediënten die je op de boden gebruikt erg gezond kunnen zijn, denk aan verse groente en vlees, is de bodem zelf weinig voedzaam. De traditionele pizzabodem wordt gemaakt van bloem, gist, zout en water. Dit zijn producten die niet veel toevoegen en daarnaast een flinke hoeveelheid koolhydraten bevatten. Dit moet anders kunnen, dachten wij. En na enig speurwerk zijn we op een Engelse website terecht gekomen waar een pizzabodem gemaakt wordt van cauliflouwer oftewel: bloemkool. En ja … ik ben het met je eens, dit klinkt heel erg vreemd. Maar het resultaat is verbluffend goed. Na een paar kleine aanpassingen, hebben we een recept gemaakt voor een heerlijke pizzabodem, die in tegenstelling tot de traditionele pizzabodem, super voedzaam is. Als je deze gezonde pizzabodem besmeert met onze zelfgemaakte gezonde pizzasaus en belegt met heerlijke verse groenten, tover je een supergezonde en voedzame pizza op tafel die niemand kan weerstaan. Deze gezonde pizzabodem is koolhydraatarm en vegetarisch.
Gezonde pizzabodem maken | koolhydraatarm
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 250 gr Bloemkoolroosjes
- 200 gr Mozzarella
- 1 Ei
- 2 el Oregano - gedroogd
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Stop de bloemkoolroosjes in de keukenmachine en vermaal totdat er een poeder ontstaat
- Stop dit in een open schaal en plaats in de magnetron voor 5 minuten op 1000 watt
- Stop de mozzarella in de keukenmachine en vermaal totdat het op cottage cheese lijkt
- Als de bloemkool klaar is voeg je de mozzarella, het ei en de oregano toe
- Meng het geheel goed door elkaar met je handen
- Beleg een ovenschaal met bakpapier en verdeel het mengsel gelijkmatig (je kan hier ook een springvorm voor gebruiken, zodat je een mooie ronde bodem krijgt)
- Plaats in de oven voor 20 minuten
- Haal de bodem uit de oven en laat even afkoelen
- Beleg de pizzabodem met ingrediënten naar keuze en bak de pizza vervolgens af in 10 -15 minuten
Kun je ook de bakken bloemkoolrijst van de super gebruiken en die dan fijn malen?
Die zijn volgens mij al aardig goed gedroogd. Wel wat duurder, maar scheelt een hoop werk.
Ja natuurlijk.
Na het koken uitwringen in een theedoek.
Komt nog zeker een volkopje water uit!
kun je de mozzarella ook vervangen door zachte geitenkaas?
Uiteraard, maar hoe “natter” de kaas, hoe slapper de bodem.
Ik gebruik liever een blok feta, al is die vrij zout.
goede middag,
Met plezier heb ik de bloemkool/mozzarella pizza gemaakt. De bloemkool heb ik gestoomd en daarna zeer goed uitgeknepen.
Ik stond verbaasd van het vocht dat er nog uit kwam…. maar nu is de bodem SUPER!!!! lichtbruin van kleur…. Dit is een blijvertje… dankjewel
Nu staat de tweede bodem erin, maar wat is gebeurd? In mijn enthousiasme vergeet ik de bloemkool stevig uit te knijpen.. het was al gemixt met de kaas en het ei… Nu heb ik er een dessertlepeltje zemels bij gedaan.. Ik ben benieuwd hoe de bodem nu is..
Ik laat het nog weten
Hoeveel calorieën zitten er in een bloemkool/brocoli pizza ?
Kan het ook lactosevrij? Dus geen kaas.
Alle harde kaas is lactosevrij
De zachte kun je beter niet eten maar alle harde kaas dus wel.
Voor 2 porties: 649 kcal
Super! Ik heb de bloemkool echt heeeeel goed uitgewrongen. En na 15 minuten inderdaad de koek even omgedraaid, (bakpapier er onder vandaan gehaald) en dat ging prima!
Hier wel een eetlepeltje bloem er doorheen gedaan (kan ook ander soort meel zijn). Omdat ik een paar koolhydraten zelf niet zo erg vind.
Het scheelt om er geen tomatensaus op te doen, dat vinden ze hier thuis prima.
En zonder magnetron?.kan dat ook?
Hoi Liesbeth,
Je zou de handelswijze van dit recept kunnen gebruiken: https://www.voedzaamensnel.nl/bijgerecht/rosti-bloemkool-maken/ We laten hier de broccoli een tijdje staan met wat zout en knijpen vervolgens in een theedoek het vocht eruit. Werkt ook perfect!
Gebruik eens een pesto.
Ik heb vandaag een droogoven besteld. Ik ga dit recept zeker proberen, maar dan droog ik de bloemkool eerst in de droogoven. Dan heb ik geen schadelijke straling van de magnetron en ik verwacht dat het dan beter zal lukken om de bodem wat knapperiger te maken. Heeft iemand dat al geprobeerd met een droogoven?
Bodem als die bruin gebakken is omdraaien en dan de onderkant bruin laten worden. Nog steeds niet echt knapperig maar scheelt al een hoop.
De bodem zag er na het bakken heerlijk uit, maar was zo slap als een pannekoek.
Wel belegd met topping en weer afgebakken. Zag er wederom uit als een echte pizza en smaakte ook fantastisch, maar nog steeds slap.
Tips?????
Als de bloemkool/broccoli gebruikt: voor het mengen met de overige delen eerst in een theedoek uitwringen.
Ik had een vraagje. Wil de bodem graag uitproberen , maar het ik heb geen magnetron hoe zou ik het anders doen?
Hoi Tje,
Je zou de handelswijze van dit recept kunnen gebruiken: https://www.voedzaamensnel.nl/bijgerecht/rosti-bloemkool-maken/ We laten hier de broccoli een tijdje staan met wat zout en knijpen vervolgens in een theedoek het vocht eruit. Werkt ook perfect!
Ik heb de bodem gemaakt en eerlijk gezegd ik vond het echt niet te eten.
Ik hou zowiezo al niet van bloemkool maar mij werd verteld dat de boden echt niet naar bloemkool zou smaken dus met volle moed ging ik er tegen aan wat een werk bovendien.
Het eindresultaat was niet lekker een bodem die echt wel degelijk naar bloemkool smaakte bah we hebben allemaal de bodem laten liggen en de topping opgegeten.
Ahhhhhh wat zonde… Smaken verschillen :-)
Wil deze bodem eens te gaan proberen te maken, heb alleen een probleem mijn oven kant niet hoger dan op 200 graden, hoeveel langer moet ik de bodem dan bakken?
Hoi Nicole, Hoe veel langer kan ik niet precies vertellen maar blijf erbij als je de bodem bakt en bak hem totdat deze mooi goudbruin kleurt.
Gisteren voor de 2de keer deze bodem gemaakt. De 1ste keer was niet echt een succes, maar toch zo’n zin in pizza, dus nog maar eens geprobeerd. Ik heb een aantal tips voor diegene die een poging gaat wagen:
Tip 1: houd je aan de hoeveelheden van het recept. Mocht je meer pizza’s willen: het procede meerdere keren herhalen. Het garen van de bloemkool gaat minder goed als je meer gebruikt. En het uitwringen is moeilijker als je meer bloemkool hebt.
Tip 2: uitwringen met een droge schone vaatdoek: Leg de bloemkool-prut in een randje op de handdoek. Herschik het een aantal keer tijdens het wringproces. Het is echt belangrijk om de bloemkool zo droog mogelijk te krijgen.
Laat na het uitwringen de bloemkool nog even afkoelen op de opengeslagen handdoek.
Tip 3: tijdens het mixen van de mozzarella kun je ook het ei al meemixen. Vervolgens kun je er de bloemkool bij doen: is net zo makkelijk.
Tip 4: Bak de pizza’s op bakpapier, niet op siliconen. Op bakpapier wordt de bodem aan beide kanten veel beter gaar. Op siliconen blijft de bodem natter en hierdoor wordt hij minder stevig.
Bak de bodem echt bruin: hoe gaarder hoe steviger. Ik heb ze tussen de 20 en 30min gebakken.
Wb kokosmeel (wat in een reactie wordt genoemd): dit maakte bij mij geen verschil qua stevigheid, maar wel qua smaak. Persoonlijk vind ik kokos niet passen bij hartig.
Tip 5: maak van het “deeg” kleine bodems van ongeveer 20cm doorsnede. Zo worden ze A. beter gaar en B. kun je er daadwerkelijk pizzapuntjes van snijden zonder dat ze breken bij het oppakken.
Tip 6: uit de bovenstaande hoeveelheden kun je 2 pizza’s (van ongeveer 20cm doorsnede) halen. Voor een volwassen persoon met trek is dit meer dan voldoende. Ze vullen namelijk behoorlijk.
Ben erg bebieuwd naar het recept.
ik kan het niet lezen omdat de vervelende postcode loterij er een reklame voor zet.
wat ik ook doe of scrol hij blijft in beeld.
je wordt zowat gedwongen om mee te doen!!!!!!
laat me met rust, bah….
ik wil meer weten van de pizza bodem
Hallo Kim,
Ik had hetzelfde probleem, erg irritant. Nadat ik op de link van de pizzasaus had geklikt en vervolgens terug keerde naar deze pagina, was het probleem verholpen.
Kan je hier een pizza of twee pizza’s van maken (omdat er staat 2 porties)?
Kan je het mengsel van de pizzabodem ook bewaren in de koelkast ( ivm rauw ei dat eronder zit ) zodat ik morgen nog eentje kan bakken?
Hoi,
Als je het in een afgesloten bak direct in de koelkast bewaard dan moet het geen probleem zijn. Door het afbakken dood je eventuele bacteriën alsnog.
Ik maak steeds meerdere bodems en vries ze dan in, zodra ik zin heb in pizza doe ik de topics op de bevroren bodem en dan inde oven op een pizza steen.
ik stoom de bloemkool even goed ongeveer 10 min. dan goed uitdrukken in schone theedoek. Ik bak bodem gelijk met de ingredienten. heerlijk. tja niet zo’n krokante bodem als je gewend bent maar dat is kwestie van voor lief nemen. IK vind hem veeeel lekkerder en dat vind ik belangrijker. En super gezond.En voeg wat italiaanse kruiden toe aan de bodem .
Goeie tip carolina! Gaan we ook eens proberen.
Hoeveel kcal per portie, aub?
Je kunt de bloemkoolroosjes ook stomen, blancheren of kort koken (5-7 minuten) als je geen magnetron hebt.
Wanneer je de gare bloemkoolrasp in een schone theedoek legt en deze vervolgens boven de gootsteen “uitwringt”, kun je het vocht in het mengsel verminderen. Dit maakt vervolgens de bodem minder slap.
Ga het recept dit weekend weer maken :-)
Moet je eerst de bodem bakken, daarna beleggen en nogmaals in de oven doen of doe je alles in één keer in de oven?
Hoi Benita, je moet de bodem inderdaad eerst bakken, daarna beleggen en vervolgens afbakken. Ik heb dit toegevoegd in de bereidingswijze!
Naar dit recept ben ik wel nieuwsgierig. Ik heb onlangs een pizzabodem van amandelmeel gemaakt en heb de pizza na 3 happen in de prullenbak gegooid. Het was net of ik taart zat te eten, bah!
Maar met groenten lijkt me een leuke uitdaging. Bedankt voor de tip!
Heel erg lekker, maar de bodem bleef aan het bankpapier plakken! Had ik dat moeten invetten met olie? Wie heeft tips?
In het originele recept zit idd ook flink olijfolie. Het wordt geen krokante bodem, je krijgt wel de pizzabelevenis. Wij hebben een platte spaan, waarmee we onder de bodem doorschuiven om ‘m van de plaat af te halen. Papier breekt wel makkelijk. Dus een vaste, siliconen maakt het eruit halen wel makkelijker.
De pizzabodem is erg slap. Lijkt of er teveel vocht in zit. Alles bij elkaar is erg lekker. Kunnen jullie wat aandie bodem doen.
Hoi Anneke,
De bodem blijft inderdaad een beetje slap. Er zitten simpelweg niet de ingrediënten in om er een knapperige bodem van te maken. Om dit voor elkaar te krijgen zou er bloem door het beslag heen moeten en dat past niet bij onze manier van eten. We kunnen dus helaas niets aan de bodem doen…
Ik doe er altijd twee eetlepels kokosmeel door heen! Wordt hij veel steviger van.
Hallo, ik kon niet wachten op het totale recept, dus ik heb de bodem gemaakt, en die zag er goed uit, na afkoeling, mijn tomatensaus er overheen gedaan, verse groenten, wat salami en iets je kaas geraspt er over gedaan, en wat olijf olie, dit 15 minuten in de de oven op 200 graden, het resultaat, het zag er goed uit, smaakte ook goed, maar ik vond de bodem te slap, doe ik iets fout?
Groeten
was erg lekker maar de bodem was bij mij ook slap! jammer!
hoe kunnen we dat verbeteren? heb je van iemand een tip gekregen?
vr gr
Wil dit recept graag gaan proberen. Pizza eten doe ik vooral als ik er plotseling zin in heb maar dan wel graag gezond en suikervrij en dat kan met dit recept! Kan de bodem in de vriezer om zo altijd klaar te zijn voor een snel pizza moment.
Geweldig recept! Vandaag gemaakt en helemaal goed bevonden, ook door de kinderen die niet konden raden wat er in zat (buiten de kruiden :-)
Je zou de bloemkool nadat deze vermalen is even (30 sec.) in kokend water kunnen blancheren, en vervolgens in een vergiet met theedoek afgieten. Vervolgens 1 minuut laten uitstomen, zodat al het water verdampt is.
De magnetron staat er bekend om dat de straling deeltjes veranderd c.q. Kapotmaakt en dat er totaal niets meer van het gezonde/goede overblijft. Qua temperatuur proberen altijd onder de 175graden te blijven, boven de 175graden ontstaan de kankerverwekkende stofjes. Dus, oven op 175graden. Alleen nog de tijd…
Ik heb juist de magnetron bewust de deur uitgedaan, maar zou dit recept graag uit willen proberen, dus ook van mij de vraag “hoe los ik dit op?”
vraag het bij een buur! ;-)
Wauw, die ga ik proberen! Wij vermalen bloemkool en eten dit ipv rijst/couscous bij een curry ofzo, is ook heel lekker! Maar wij hebben geen magnetron, hoe los ik dat op?
Wat een superrecept….ga ik zeker proberen