Spruitjes stamppot met walnoten | Zonder aardappelen
Spruitjes. De een vindt ze lekker en de ander krijgt bij het idee al rillingen. Wij vinden ze heerlijk, vooral in een stamppot als deze. Een stevige spruitjes stamppot met walnoten en dadel, spek en ui.
Deze stamppot is zonder aardappel en eigenlijk stampen we de spruitjes ook niet maar pureren we ze met de staafmixer. De structuur doet ons alleen denken aan stamppot, vandaar dat we het recept zo genoemd hebben. Spruitjes zijn gezond, dat weten we allemaal. Ze zijn zelfs zo gezond dat ze van sommige vitamines twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bevatten. Dit zijn de vitamines K en C. Vitamine K speelt in ons lichaam een belangrijke rol bij de stolling van ons bloed en bij de opbouw van onze botten. Vitamine K is een in vet oplosbaar vitamine. Dit betekent dat de vitamine vet nodig heeft om opgenomen te kunnen worden in ons lichaam. De spekjes in dit recept voegen deze vetten toe. Een goede combinatie dus en nog heerlijk ook.
Spruitjes stamppot met walnoten | Zonder aardappelen
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 750 gr Spruiten
- 75 gr Walnoten
- 200 gr Dadels - zonder pit
- 1 Ui
- 150 gr gerookte spekreepjes
- 20 gr Roomboter
- 1/2 tl Nootmuskaat
- Peper - naar smaak
Zo maak je het
- Snij de kontjes van de spruitjes en leg de spruitjes in een pan met water
- Breng aan de kook en laat de spruiten in 10 minuten gaar koken
- Snipper ondertussen de ui en bak deze samen met de spekreepjes
- Ontpit de dadel en hak ze fijn
- Hak de walnoten grof
- Zodra de spruitjes gaar zijn giet je ze af, voeg de roomboter toe en pureer ze grof met een staafmixer
- Roer de rest van de ingrediënten erdoor. Mocht je het wat te droog vinden, voeg dan een scheutje melk toe.
- Breng op smaak met wat grof gemalen peper
Heerlijk recept, de aardappelen worden echt niet gemist. Super voedzaam en lekker….. Alleen zou ik het volgende keer maken als het minder warm is (23grC) dan is het denk ik nog lekkerder.
Super lekker !!
Alleen heb ik het recept aangepast door alle ingrediënten te wokken ( met op het eind 1 kopje water en dan even laten verdampen waardoor de spruitjes iets zachter worden).
Zeker de moeite waard, heerlijke combinatie van ingrediënten!!
Wat ik zo leuk vind is dat jullie bij elk recept een stukje schrijven over de voedingswaarde. Dat stimuleert me nóg meer om jullie verrassende en originele gerechten te maken. Deze ga ik zeker weer proberen.
Ben inmiddels een zeer gewaardeerde kok thuis :-)
Bedankt!
ook lekker