Portobello met ei
Dit gevulde portobello recept maakt je weekends ontbijt ineens een stuk spannender. Een portobello is een grote champignon en die vullen we in dit portobello recept met een gepocheerd eitje, Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden.
Het klinkt behoorlijk sjiek en het ziet er gezellig uit, maar de bereiding is echt een eitje! Heb je eieren nog nooit gepocheerd? Ook dat is kinderspel: Vul een steelpan met water, breng het water aan de kook en zet het vuur ietsje lager, zodat het niet meer borrelt maar wel heet blijft. Maak met een garde een draaikolk in het water en laat daar het rauwe eitje invallen. Het is handig om je ei eerst open te breken in een klein schaaltje, zodat je het ei vervolgens gemakkelijk in de draaikolk laat glijden. Haal het eitje na ongeveer 3 minuten uit het water. Het eigeel is dan van binnen nog een beetje zacht, maar stolt verder in de oven. We verwarmen de gevulde portobello’s namelijk nog een kwartiertje in de oven, zodat de portobello’s lekker zacht worden en de Parmezaanse kaas goed gesmolten is. Dit portobello recept is echt een traktatie! Heb je nooit zo’n trek als je net wakker bent in het weekend? Maak eens een stevige wandeling voor je ontbijt of ga een rondje hardlopen. Je voelt je de rest van de dag lekker fit en je hebt na wat lichamelijke inspanning meer trek. Vind je het een gek idee om voor het eten te bewegen? Wij doen het nu een tijdje en we vinden het heerlijk. Bovendien deden we het vroeger ook: we moesten wel eerst jagen naar vlees, of struiken met rijpe bessen opzoeken, voordat we konden eten.
Portobello met ei
Dit heb je nodig
- 2 Portobello's
- 2 Eieren
- 50 gr Parmezaanse kaas
- 1 tl Italiaanse kruiden
- Peper - naar smaak
- Zout - naar smaak
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Vul de waterkoker met water en zet hem aan
- Zet een steelpan op het fornuis
- Snijd de steeltjes uit de portobello's en leg ze op de bolle kant in een ovenschaal
- Vul de steelpan met het kokende water, houd het vuur middelhoog maar laat het water niet borrelen
- Breek een ei boven een klein schaaltje
- Maak met een garde een draaikolk in het water in de steelpan en giet het ei in de kolk, laat hem drie minuten koken
- Herhaal dit met het tweede ei
- Leg de gepocheerde eieren in de portobello's
- Rasp de Parmezaanse kaas en meng hier de Italiaanse kruiden en wat peper en zout doorheen
- Verdeel de kaas over de portobello's
- Plaats de portobello's 15 minuten in de oven
Tip
Was erg lekker! Ik heb er ’n eigen draai aan gegeven door in de portobello eerst een beetje groene pesto te smeren, en er daarna nog wat blauwschimmelkaas in te doen. Vervolgens het gepocheerde eitje en i.p.v Italiaanse kruiden te gebruiken, heb ik er wat gedroogde tijm opgedaan, geraspte kaas en nog wat verse peterselie. Heerlijk!
Voor het eerst in mijn leven een ei gepocheerd!! Vooral ook door de tip om het eerst in een schaaltje te breken is het goed gelukt.
Maar is het nodig? Ik denk het niet. Ik ben ook een fan van de avocado met ei in de oven en de grote tomaat gevuld met ei in de oven. Dat gaat heel goed.
Dit gerecht met portobello’s is echt een aanrader. Maar de volgende keer doe ik de eierdooier in de portobello en vervolgens het eiwit erover. Misschien klop ik het eiwit nog wat stijf, zodat er een klein bergje ontstaat. Dat is het plan, als ik het gedaan heb schrijf ik het hier weer.
De portobello’s op een bedje van rucola, of laatst hoorde ik: in een tuintje van rucola